Το Σάββατο 26 Ιουλίου ο Μάκης Δελαπόρτας καλεσμένος στη 2η ώρα της εκπομπής «Αυτοπροσώπως» του Νίκου Θρασυβούλου. Συντονιστείτε (14:15-15:00) στον Βήμα 99.5 και κερδίστε αντίτυπα του βιβλίου του «Ξέρω κάποια αστέρια…» και διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Μέρες Ραδιοφώνου».

Ο Μάκης Δελαπόρτας γεννήθηκε στον Πειραιά. Ηθοποιός αλλά και ταυτόχρονα δισκογραφικός παραγωγός, που ασχολήθηκε με τον ελληνικό κινηματογράφο, αφού τον λάτρευε από παιδί. Επιμελήθηκε 200 δίσκους, με τη μουσική και τα τραγούδια των ελληνικών ταινιών που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τις βιογραφίες και την καριέρα μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών υπογράφοντας μια σειρά από βιβλία – λευκώματα. Ήδη έχουν εκδοθεί λευκώματα για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Αλέκο Σακελλάριο, τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τον Μίμη Πλέσσα. «Η πένα από βελούδο» είναι το όγδοο κατά σειρά βιβλίο του και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Φρέντυ Γερμανού.

Ξέρω κάποια αστέρια…

Η ιστορία ενός μικρού αγοριού που έζησε το όνειρό του, σε χρόνια που τα όνειρα γίνονταν πραγματικότητα.
Ο Μάκης Δελαπόρτας, θυμάται, εξιστορεί και καταγράφει με ιδιαίτερα περιγραφικό, γλαφυρό και συγκινητικό τρόπο την ιστορία της ζωής του που ήταν άρρηκτα δεμένη με τα «αστέρια» των παιδικών του χρόνων.
Σκαρφαλωμένος για χρόνια ολόκληρα στον μαντρότοιχο ενός θερινού σινεμά, παρέα με μυθικά πρόσωπα και μαγικές εικόνες, μέσα από το πανί της μεγάλης οθόνης, ταξίδευε στο όνειρο!
Όλες τις ξάστερες καλοκαιριάτικες βραδιές, ατενίζοντας τον ουρανό, άπλωνε το χέρι του και μάζευε ένα ένα τα αστέρια που φεγγοβόλαγαν, τους έδινε τα ονόματα των αγαπημένων του ηθοποιών και τα φύλαγε τρυφερά στην καρδιά του με το όνειρο πως κάποια μέρα θα τους γνωρίσει από κοντά! Το όνειρό του έγινε πραγματικότητα, αφού η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η Μάρθα Καραγιάννη, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Άννα Καλουτά, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, η Μαίρη Λίντα αλλά και ο Γιάννης Δαλιανίδης, ο Αλέκος Σακελλάριος, ο Μίμης Πλέσσας, και τόσοι άλλοι, έγιναν οι πιο δικοί του άνθρωποι. Οι άνθρωποι της ζωής του! Οι άνθρωποι που θαύμασε, αγάπησε, έζησε και βιογράφησε!
Ο Μάκης που έσωσε τα τραγούδια και τις μουσικές του σινεμά, μέσα από έναν αγώνα δρόμου, επιμονής, υπομονής, αμφισβήτησης και πείσματος, κόντρα στην αδιαφορία των πολλών και βιογράφησε τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς του ελληνικού σινεμά, υφαίνει τον καμβά των αναμνήσεών του και μοιράζεται μαζί μας τις πιο γλυκές, χαριτωμένες, συγκινητικές αλλά και άγνωστες στιγμές του, μέσα από την ανελέητη και τρυφερή οικειότητα ενός ολόκληρου «μυθικού κόσμου».
Άγνωστα περιστατικά, πικάντικα παρασκήνια, πάθη, μυστικά, απογοητεύσεις αλλά και ανθρώπινες στιγμές, συνθέτουν το σκηνικό για μια αυτοβιογραφική κατάθεση ψυχής, αφοπλιστικά ειλικρινή, από έναν άνθρωπο που από νεαρό παιδί μέσα στον λαμπερό χώρο της showbiz αγωνίστηκε, πάλεψε και κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιο σημαντικών και των πιο πετυχημένων σταρ της εγχώριας showbiz, που τον επέλεξαν, ως τον δικό τους αγαπημένο «βιογράφο». Όλα όσα λοιπόν δεν είπε και δεν μοιράστηκε ποτέ, για τα πιο λαμπερά αστέρια του δικού μας Hollywood, που γνώρισε και έζησε όσο κανείς άλλος!!!

Μέρες Ραδιοφώνου

Ένα φαντασμαγορικό μουσικό ταξίδι, στις πιο νοσταλγικές μέρες του ελληνικού ραδιοφώνου θα σας κρατήσει συντροφιά τις ξάστερες νύχτες του καλοκαιριού στο θερινό Προαύλο του Badminton, με αξέχαστα τραγούδιακαι αγαπημένες εκπομπές, που σφράγισαν την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Ξεκινώντας από την δημιουργία της ελληνικής ραδιοφωνίας το 1938 και για πενήντα ολόκληρα χρόνια.

Εκπομπές που άφησαν υπέροχες αναμνήσεις, όπως «Η θεία Λένα»,«Χαρούμενα ταλέντα», «Το θέατρο στο μικρόφωνο», «Καλησπέρα κύριε Έντισον», «Εδώ Λιλιπούπολη», «Μοντέρνοι ρυθμοί», «Πικρή, μικρή μου αγάπη», «Το σπίτι των ανέμων» και πολλές ακόμη, θα ζωντανέψουνεπί σκηνής, στο Προαύλιο του Badminton σε μια μοναδική ιστορική αναδρομή.

Στην παράσταση θα ακουστούνεπίσης,τραγούδια όλων των μεγάλων μας δημιουργών που σφράγισαν ανεξίτηλα τα ελληνικά ερτζιανά στις μέρες που πέρασαν.

Τότε που η μαγεία του ραδιοφώνου έφερνε σε επαφή τους απλούς ανθρώπους με τη λογοτεχνία, το θέατρο, τη μουσική κι άφηνε τη φαντασία του ακροατή να ντύσει τον ήχο με τις δικές του εικόνες.

Γιατί, όπως έλεγε και ο Μάνος Χατζιδάκις: «Η τηλεόραση μας αιχμαλώτισε, ενώ το ραδιόφωνο μας μάγεψε».