Μόλις ένας χρόνος λειτουργίας και έχει ήδη γίνει σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο. Η πολιτιστική πλατφόρμα «Δυο Χωριά» υποδέχεται τους επισκέπτες της (5.000 τη χρονιά που μας πέρασε) σε ένα χώρο λουσμένο στο φως, στο χρώμα και στις καλύτερες προθέσεις απέναντι από την εκκλησία της Πανάχρας κοντά στο Ματογιάννι. Η ταυτότητά της ελληνική αλλά οι αναφορές της διεθνείς, καθώς χαρακτηρίζεται από την προσωπικότητα της δημιουργού της Μαρίνας Βρανοπούλου. Γνωστή μας από τις συνεργασίες της με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, η επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες για να δείξουν τη δουλειά τους μέσα από εκθέσεις, residencies, συζητήσεις, εκδόσεις για τον πολιτισμό. Το πρόγραμμα των «Δυο Χωριών» έχει ήδη ξεκινήσει από τα τέλη Απριλίου στο τριώροφο ανακαινισμένο κτίριο και φέρνει την ουσία στο περιτύλιγμα του κακοπαθημένου τα τελευταία χρόνια νησιού των ανέμων. Η Βρανοπούλου περνούσε από μικρή τα καλοκαίρια της εκεί και άκουγε για μια άλλη Μύκονο, πιο μποέμ, εκείνη της δεκαετίας του ’70, και διάβαζε γι’ αυτήν στα κείμενα του Βέλτσου και του Κουσαθανά. Θέλησε λοιπόν να μελετήσει το δίπολο έλξης-απώθησης που πολύς κόσμος αισθάνεται για το νησί με αφετηρία την τέχνη και προορισμό υπό διαμόρφωση. Εξάλλου το όνομα «Δυο Χωριά», δανεισμένο από μια μελέτη του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη στο νησί με τίτλο «Δυο Χωριά στη Μύκονο», ορίζει εξαρχής τη διπλή παρουσία αντιφατικών ή αλληλοσυμπληρούμενων δυνάμεων, καθώς κάθε μήνα φιλοξενούνται ταυτόχρονα δύο εκθέσεις από δύο διαφορετικούς καλλιτέχνες.


Ποια απ’ όλες τις εκθέσεις δεν πρέπει να χάσουμε; Η επιλογή είναι δική σας ανάλογα με τα ενδιαφέροντα καθενός. Για πρωτοποριακή τεχνοτροπία να δείτε την έκθεση του Taylor McKimens (ως 27/7), για πρωτοεμφανιζόμενους στην Ευρώπη Αμερικανούς καλλιτέχνες την έκθεση «Greek Gotham» (από 29/7).

Ποιο είναι το «γούστο» των «Δυο Χωριών» όσον αφορά στις επιλογές των καλλιτεχνών; Τα «Δυο Χωριά» επιλέγουν καλλιτέχνες που θεωρούν ότι με το έργο τους θα προσφέρουν στο καλειδοσκόπιο της Μυκόνου. Αυτοί ανήκουν σε δύο κατηγορίες: είτε είναι διεθνείς καλλιτέχνες που δύσκολα κανείς βλέπει έργα τους στην Ευρώπη είτε νεαροί καλλιτέχνες η γλώσσα των οποίων ακόμα δεν έχει πατενταριστεί.

Ποιο είναι το κοινό αυτής της πλατφόρμας; Η ανταπόκριση καλλιτεχνών, συλλεκτών, φιλότεχνων, τεχνοκριτικών είναι εξαιρετική και αποτελούν το 90% των επισκεπτών της πλατφόρμας.

Μπορεί να γίνει η Μύκονος προορισμός πολιτισμού ή έχει χάσει το παιχνίδι; Φέτος φαίνονται τα πρώτα σημάδια προς αυτή την κατεύθυνση. Πέρα από τα «Δυο Χωριά» που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα από ανθρώπους της τέχνης, γίνονται 2-3 ακόμα εκθέσεις από σοβαρούς οργανισμούς ή επιμελητές, όπως η έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στη Δημοτική Πινακοθήκη τον Ιούλιο και η έκθεση του John Aldermar στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Πληροφορίες diohoria.com