«Ο ξένος», Ζακ Φερραντέζ,
μτφ. Νίκη Καρακίτσου-Ντουζέ & Μαρία Κασαμπάλογλου-Ρομπλέν, εκδ. Πατάκη

«…η ιδιοσυγκρασία μου είναι τέτοια ώστε οι φυσικές μου ανάγκες να μη συμβαδίζουν πάντα με τα συναισθήματά μου… Τη μέρα που κήδεψα τη μαμά ήμουν πολύ κουρασμένος και νύσταζα. Έτσι δεν αντιλήφθηκα τι συνέβαινε». Όσο και αν δεν είναι εφικτό να εγκλωβίσεις σε ένα graphic novel έναν από τους εμβληματικότερους αντιήρωες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον Μερσώ του Αλμπέρ Καμύ, ο Γάλλος μετρ του κόμικ Ζακ Φερραντέζ το αποτολμά χαρίζοντας «μια παθιασμένη επανανάγνωση» του «Ξένου», «χωρίς να τον στερεί από το μυστήριό του» (σύμφωνα με τις εκδόσεις Γκαλιμάρ). Εξαίσιες αναμφίβολα οι υδατογραφίες που λειτουργούν ως φόντο στις περισσότερες σελίδες, χτίζοντας το Αλγέρι του μεγάλου υπαρξιστή.

«Γκάμπο»,
μτφ. Κλαίτη Σωτηριάδου, εκδ. Ίκαρος

«Xθες είδα στον ύπνο μου πως είχα φαγούρα στο κεφάλι. Τέτοια φαγούρα που νόμισα πως είχα ψείρες. Αναγκάστηκα να καθήσω στην κουζίνα και καθώς δεν υπήρχε εκεί κανένας να με βοηθήσει, αναγκάστηκα να βγάλω το κεφάλι και άρχισα να σκοτώνω τις ψείρες που είχα κολλήσει. Αυτό σημαίνει πως θα βρέξει αυτή την εβδομάδα και πως θα έρθει κάποιος σπουδαίος επισκέπτης». Αυτή είναι μία από τις ιστορίες που ακούει πιτσιρίκος ο «Γκαμπίτο» στην κουζίνα του σπιτιού στην Αρακατάκα από τη γιαγιά του που μπόλιασε τα παιδικά του χρόνια με «μαγικό ρεαλισμό». Το πρώτο graphic novel-βιογραφία του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες σταχυολογεί με συνεχή flashback τις εικόνες και τις ιστορίες που θα τον καθιερώσουν ως έναν από τους μάγους της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας. Το υπογράφουν ο βραβευμένος σεναριογράφος Όσκαρ Παντόχα και οι γραφίστες Μιγκέλ Μπούστος, Φελίπε Καμάργο και Τατιάνα Κόρδομπα. Δεν χρειάζεται να έχεις διαβάσει εκατό φορές το «Εκατό χρόνια μοναξιάς» για να «κολλήσεις» με μια ιστορία ζωής που επιβεβαιώνει ότι: «Η μόνη απτή απόδειξη για την ύπαρξη του ανθρώπου είναι η ποίηση».

«WOW (V for V)»,
σενάριο: Χρύσα Ariadni Κουσελά, Aris Παπαδόπουλος, σχέδιο: Δηµήτρης Jimkos Σωτηράκης, Χρύσα Ariadni Κουσελά, εκδ. Πατάκη

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιάνης Βαρουφάκης εμπνέει κομίστες. Η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung» είχε προ καιρού δημοσιεύσει σειρά κόμικ με πρωταγωνιστή τον τεατράλε πρώην «τσάρο της οικονομίας» τοποθετώντας τον –φευ!– επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πάντως το πρώτο απότοκο της κρίσης εγχώριο πολιτικό κόμικ βάζει τον υπερήρωα «V» πίσω από το «Σχέδιο Χ»– σύμφωνα με τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Αμερικανού οικονομολόγου Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ– να μάχεται «την απολυταρχική ελίτ της Ευρώπης, το στρατό των τροϊκανών και τον ευρωπαϊκό Μινώταυρο». Αυτήν τη φορά ενδέχεται να τα καταφέρει. Στο πλευρό του είναι η μυθική Αριάδνη και ο Καρλ Μαρξ.