Μάτια που δεν βλέπονται… γρήγορα παρεξηγούνται. Μια παραλλαγή της γνωστής έκφρασης που εσωκλείει εξίσου ένα βαθύ νόημα: οι διαφωνίες με τον αγαπημένο μας απαιτούν τετ-α-τετ συναντήσεις και διάλογο αν επιθυμούμε να λύσουμε επί της ουσίας το θέμα που μας ταλανίζει.

Η αλήθεια είναι ότι η ψηφιακή επικοινωνία έχει την χάρη της και τις ευκολίες της – ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι οι ώρες εκτός σπιτιού όπου τρέχουμε σε χίλιες δυο υποχρεώσεις δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την ανθρώπινη επαφή. Έτσι, ένα γρήγορο μήνυμα ακόμη και την ώρα του meeting δίνει την ψευδαίσθηση της επικοινωνίας, της επαφής.

Αυτό ίσως να είναι αρκετό όταν τα πράγματα είναι καλά και μια καρδούλα-emoticon απλά θα επιβεβαιώσει την ωραία διάθεση με την οποία ξυπνήσατε το πρωί και χαμογέλασε ο ένας στον άλλον. Στην αντίθετη περίπτωση, που ανάμεσα σας έχει μπει η αρνητική ενέργεια ενός τσακωμού οι γραπτές λογομαχίες δεν φέρνουν τα σωστά αποτελέσματα καθώς οι παρεξηγήσεις καιροφυλακτούν!

Αρχικά και βασικά το πρόβλημα είναι η δυσκολία να μεταφέρεις το ύφος και τη διάθεση που λες κάτι. Ένα απλό «οκ» μπορεί να φτάσει στον άλλο όχι σαν συμφωνία αλλά σαν ειρωνεία ή ακόμη και αδιαφορία. Επιπλέον, πόσα να γράψεις και τι να πρωτοεξηγήσεις… Άσε που μέχρι να γράψεις κάτι εσύ – ως απάντηση – έχει ξαναστείλει κάτι καινούργιο με νέα δεδομένα, νέα στοιχεία και νέα επιχειρήματα. Αυτό το γράψε-σβήσε δημιουργεί ένα επιπλέον εκνευρισμό που εντείνει την ήδη έκρυθμη κατάσταση. Σε αυτό πρόσθεσε και την πίεση που δέχεσαι από τον περίγυρο είτε βρίσκεσαι στη δουλειά και πρέπει να τελειώσεις κάτι είτε στην ούρα του super market με τους υπόλοιπους να διαμαρτύρονται – δεν μιλάμε για το δρόμο που μετατρέπεσαι σε κινούμενο κίνδυνο τόσο για εσένα όσο και για τους υπόλοιπους.   

Έπειτα, ας είμαστε ειλικρινείς, είναι κάπως παιδιάστικο να τσακώνεσαι με μηνυματάκια. Οι ώριμοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους κατά πρόσωπο, όχι απαντώντας ό,τι προλάβουν μέχρι να ανάψει πράσινο το φανάρι. Η οπτική επαφή με τον άνθρωπο με τον οποίο συζητάμε κάθε φορά δημιουργεί από της μια μεγαλύτερη ηρεμία καθώς αντιλαμβανόμαστε πολύ πιο άμεσα και ουσιαστικά τα όσα λέει συνδυάζοντας τα με τις εκφράσεις του προσώπου του, τις κινήσεις του σώματος του.                         

Καλύτερα, λοιπόν, να συγκρατήσεις τις ορμές και το θυμό σου και να κανονίσετε να βρεθείτε κάποια στιγμή από κοντά όπου θα είστε και οι δυο ήρεμοι και «ανοιχτοί» σε έναν κοινό συμβιβασμό. Άλλωστε, μην ξεχνάς πως πάντα παίζει και η περίπτωση της αγκαλιάς, που τα κάνει όλα να μοιάζουν πιο γλυκά.