Από τον Αλέξανδρο Ρουκουτάκη

Στο Μεφίστο με το Εθνικό Θέατρο ο Χάρης Φραγκούλης δεν πούλησε την ψυχή του στο διάβολο αλλά έδωσε μια υποδειγματική ερμηνεία. Στο έργο, όπου σκιαγραφείται η άνοδος του ναζισμού στη Γερμανία του Μεσοπολέμου μέσα από το βίο και την πολιτεία του ηθοποιού Γκούσταβ Γκρίντγκενς ο οποίος πούλησε στην πραγματικότητα την ψυχή του στο ναζισμό, υποδυόταν το συγγραφέα του Κλάους Μαν που μισούσε το φασισμό και αγαπούσε τις καταχρήσεις. «Μια προσωπικότητα που μέσα της έχει δυνάμεις αντίρροπες που σφάζονται, πάρα πολλές αντιφάσεις, ομοφυλόφιλος, εθισμένος στην ηρωίνη. Όλα αυτά είναι κόσμοι που πρέπει να μπεις, είναι χρώματα. Ήταν ένας ήρωας που ήταν ταχυπαλμία».

Από το Μεσοπόλεμο περνάμε στην ισπανική αναγέννηση. Σε λίγες μέρες ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με το Ατλαζένιο γοβάκι, το πολύωρο ερωτικό έπος του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα και διπλωμάτη Πολ Κλοντέλ, όπου η πρωταγωνίστρια ενός ερωτικού τριγώνου Δόνια Προέσα ενσαρκώνει τον ανεκπλήρωτο έρωτα της ζωής του, όπως εκείνος τον συνάντησε στο πραγματικό πρόσωπο της Ροζαλί Βετκ. Στην παράσταση αυτή υποδύεται τον Καμίλο, «ένας κατακτητής, μια άγρια φιγούρα, θα μπορούσε να πει κανείς, που αρνείται τα πάντα. Ούτε θρησκείες ούτε οικογένειες, μια ριζοσπαστική μορφή που στο τέλος αυτοκτονεί. Αν και μου φαίνεται πιο πολύ κλόουν παρά άγριος. Δεν εννοώ γελοίος αλλά ένας άνθρωπος που θα μεταμφιεζόταν, θα έκανε αυτό, θα έκανε το άλλο, ένας άνθρωπος πιο αιλουροειδής».

Είδε για πρώτη φορά θέατρο στα 18 του, τον Πουπουλένιο του Μάρτιν Μακντόνα, στο Αμόρε. Έγινε ηθοποιός «από σπόντα», όταν σπούδαζε Βιολογία ακολούθησε ένα φίλο του σε ένα θεατρικό εργαστήρι απ’ όπου τα παιδιά έδιναν εξετάσεις για το Εθνικό. «Είχα ελεύθερο χρόνο και πήγα στο εργαστήρι για να κάνω αυτά που έκαναν με το φίλο μου. Δεν είχα μέτρο. Δεν έλεγα ότι δεν θα περάσω αλλά ούτε πως θα περάσω. Δεν είχα αίσθηση του τι θέλω να κάνω. Πήγαινα τελείως στα τυφλά». Δίνει στο Εθνικό Θέατρο και περνάει με το μονόπρακτο του Ιάκωβου Καμπανέλλη Αυτός και το παντελόνι του και τον Αίμονα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Ένιωσε τέλεια όταν πέρασε. Η αρχή είχε γίνει για να βρεθεί δίπλα σε μεγάλους Έλληνες σκηνοθέτες, τον Αντώνη Αντύπα, τον Λευτέρη Βογιατζή, τους δασκάλους του στο Εθνικό Ακύλα Καραζήση και Νίκο Χατζόπουλο που μαζί στήνουν τη μεγάλη θεατρική επιτυχία Όταν έκλαψε ο Νίτσε για την οποία κερδίζει το βραβείο Δημήτρης Χορν για το ρόλο του Φρόιντ.

Ο γύρος του κόσμου αγκαλιά με ένα «νούφαρο»

Ο Χάρης Φραγκούλης θέλει να ταξιδέψει. Έχει κάνει πολλά ταξίδια από μικρός με τη μητέρα του που ήταν αεροσυνοδός στην Ολυμπιακή και τον έπαιρνε μαζί της. «Φαντάζομαι τον εαυτό μου σε διάφορα μέρη για κάμποσο καιρό. Το έχω πολύ στο μυαλό μου να πάω και να μείνω στην Κωνσταντινούπολη γιατί μάλλον έχω δει πολλές ταινίες του Φατίχ Ακίν και έχω τρελαθεί μαζί του». Ο πατέρας του έχει εκδοτικό οίκο. Μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη και ζει στα Εξάρχεια. Του αρέσει να βλέπει ερωτευμένους ανθρώπους, αυτό φέρνει χαμόγελο στο πρόσωπό του. «Ερωτευμένους ανθρώπους με μια ευρεία έννοια: ερωτευμένους φίλους μεταξύ τους, ερωτευμένους με τα σκυλιά τους, ερωτευμένους με τον ήλιο, ανθρώπους που είναι ερωτευμένοι επειδή ο ένας είναι ερωτευμένος με τον άλλο». Όπως και ο ίδιος με το «νούφαρο». Μια κωδική λέξη που έκανε την εμφάνισή της επί σκηνής όταν έπαιζε στο Ζ του Γαβρά. «Ήταν αφιέρωση στην αγαπημένη μου και ήθελα να της περάσω ένα μυστικό μήνυμα χωρίς να το καταλάβει κανείς». Το «νούφαρο», η τρομπέτα και η Μπέτα το σκυλί του είναι πολύ αγαπημένα του πράγματα. Όπως και το μποξ, καθώς συμμετείχε για πολλά χρόνια σε αγώνες πυγμαχίας. Αυτά που του αρέσουν στοιχειοθετούν ένα πολυσυλλεκτικό μιξ: οι πυγμάχοι-θρύλοι Σούγκαρ Ρέι Λέοναρντ και Μοχάμεντ Άλι, ο Μπαχ, ο Μπιζέ και οι ska μπάντες όπως οι Sublime και oι Aggrolites, ο Σέξπιρ, ο Μάρλοου και ο Λεντς του Μπίχνερ, η Λόλα του Φασμπίντερ, ο Πανιώνιος, ο Ματ Έλιοτ και η θεατρική ομάδα του Kursk, βαφτισμένη από το ατμοσφαιρικό τραγούδι-θρήνο του Ματ Έλιοτ για το ομώνυμο ρωσικό υποβρύχιο που βυθίστηκε το 2000. Στην ίδια κατηγορία με τα αγαπημένα είναι και το ελληνικό σινεμά. Στους Αισθηματίες, το φιλμ νουάρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη, είναι ένας μπράβος που τακτοποιεί βρομοδουλειές. Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου Η κόρη του Ρέμπραντ, όπου μαζί με τον Γιάννη Παπαδόπουλο υποδύονται «δύο κακομαθημένα πλουσιόπαιδα που κοροϊδεύουν μια χοντρή γυναίκα».

Ο Λευτέρης Βογιατζής του είχε πει κάποτε: «Εσύ είσαι αρκετά καλός και δυστυχώς θα έχουμε πρόβλημα». Ο Xάρης Φραγκούλης κατάλαβε τι εννοούσε, «πόσο πιο δύσκολο ήταν να ελευθερωθώ από πράγματα μέσα μου γιατί είχα κάποιες φοβίες και όντως είχε δίκιο». Και τα κατάφερε πέραν του δέοντος καλά.

O Χάρης Φραγκούλης πρωταγωνιστεί στο Ατλαζένιο γοβάκι του Κλοντέλ που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου στις 30 & 31 Ιουλίου, όπως και στη νέα ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου Η κόρη του Ρέμπραντ που βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες το χειμώνα. Ο Μεφίστο, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, επαναλαμβάνεται το Σεπτέμβριο στο Εθνικό Θέατρο