Η ολλανδή σχεδιάστρια Hella Jongerius αξιοποίησε αντισυμβατικά υλικά και εναλλακτικές μεθόδους μονταρίσματος για να δημιουργήσει τη συλλογή χαλιών Cork & Felt για την εταιρεία Danskina, στην οποία είναι η creative director. 


(φωτό: Markus Jans/ από επίσημο site jongeriuslab.com)

Η σύνθεση αυτών των ιδιαίτερων χαλιών, με τα έντονα ριγέ μοτίβα, είναι κατά 65% από τσόχα και κατά 35% από φελλό. Ετσι, η ντιζάινερ κατάφερε να διαμορφώσει ένα προϊόν με τη ευχάριστη υφή ενός υφάσματος αλλά και ανθεκτικότητα.

 

Η Hella Jongerius, με έδρα το Βερολίνο, χώρισε την τσόχα σε πέντε, χρωματικές ομάδες: ζεστοί κόκκινοι τόνοι, δροσεροί μπλε, παστέλ, με έντονες αντιθέσεις και ουδέτεροι. Επιπλέον, οι ρίγες συνδυάζονται τυχαία με τον φελλό δημιουργώντας ποικίλες διακυμάνσεις – παρά τη βιομηχανοποιημένη διαδικασία – προσδίδοντας σε κάθε χαλί ένα μοναδικό στυλ.

 

Άλλωστε, είναι χαρακτηριστική η επιμονή της Hella Jongerius να μπλέκει δημιουργικά την χειροποίητη τέχνη με την μαζική παραγωγή.

 

Τα αυτοσχέδια μοτίβα σταθεροποιούνται από συμπαγή κομμάτια χρωματιστής τσόχας (στην πάνω και κάτω μεριά) έτσι ώστε αποτρέπεται το ξεφλούδισμα του φελλού. Ακόμη, μια βάση από πολυεστέρα στηρίζει τις τσόχινες λωρίδες και το φελλό. Η λεπτομέρεια είναι ότι ο πολυεστέρας δεν μπαίνει ανάμεσα στα δυο βασικά υλικά ώστε το χαλί να παραμένει εύκαμπτο.