Eνα ορθογώνιο σπίτι με «τετράγωνη» λογική, όπως αυτό που σχεδίασαν οι ISV, μας υπενθυμίζει τις μεγάλες αρετές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής: λιτότητα, καθαρότητα και λειτουργικότητα.

Ακόμη και ένας αφηρημένος περαστικός από τον πεζόδρομο της Γρανικού στον Κεραμεικό ξαφνιάζεται μπροστά στο ορθογώνιο «πανό» από μπαμπού που σκιάζει με φυσικό τρόπο το σπίτι του αρχιτέκτονα Τάσου Σωτηρόπουλου των ISV, την αρχιτεκτονική ομάδα που δημιούργησε μαζί με τους Μπάμπη Ιωάννου και Αλέξανδρο Van Gilder.

Ανάμεσα σε θλιβερά χαλάσματα και νεοκλασικά που συνομιλούν με το παρελθόν, η σύγχρονη κατοικία ξεχωρίζει όχι μόνο για τη λάμψη του καινούργιου, αλλά – κυρίως – για τη σκόπιμα ελλειπτική αρχιτεκτονική της και για τις σχεδιαστικές εκπλήξεις της. Κάποιοι κοιτάζοντάς τη θα μονολογήσουν: «Πώς βρέθηκε εδώ τέτοιο σπίτι;».

Ο ιδιοκτήτης – πρώην κάτοικος Ψυχικού που αποφάσισε κάποια στιγμή να ζήσει στο κέντρο – ικανοποιεί κάθε περιέργεια: «Είπα “θα φτιάξω ένα σπίτι”, όμως δεν ήξερα πού. Πήρα τους όρους δομήσεως της Πολεοδομίας, είδα πού έχει χαμηλό συντελεστή, ξεχώρισα περιοχές και αυτή μου άρεσε περισσότερο. Ο Κεραμεικός έχει αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά διατηρεί ακόμη τον χαρακτήρα της γειτονιάς. Μια Κυριακή πήρα την εφημερίδα, σημείωσα τρεις αγγελίες, είδα το οικόπεδο και είπα “αυτό είναι”».

Η κατοικία σχεδιάστηκε σε Σαββατοκύριακα ραστώνης στην Τζια και για την υλοποίησή της επιλέχθηκαν γυμνό μπετόν, μαύρο μάρμαρο, μαύρη λαμαρίνα, βιομηχανικό δάπεδο, ξύλο, γυαλί, μπαμπού και… νερό, στοιχείο που κάνει αισθητή την παρουσία του στην είσοδο, εκατέρωθεν του διαδρόμου.

Κάθε λύση, κάθε υλικό και κάθε έπιπλο – σημειωτέον ότι τα περισσότερα είναι ιδιοκατασκευές – εξυπηρετεί την καλή ζωή των ενοίκων. «Ευ ζην σημαίνει να χαλαρώνεις με καλή παρέα και ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, καθισμένος στο σωστό σημείο με σωστή θέα, όπως ακριβώς το είχες φανταστεί τότε που για πρώτη φορά βρέθηκες στο οικόπεδο, οραματιζόμενος ένα σπίτι που ακόμη δεν υπήρχε» μας λέει ο Τάσος Σωτηρόπουλος. Το ευ ζην στη συγκεκριμένη κατοικία έχει και high-tech «βοήθειες»: ελεύθερο τζάκι με κρεμαστή καμινάδα, κρεμαστή τηλεόραση με μηχανισμό που της επιτρέπει να μετακινείται αναλόγως, ενδοδαπέδιο και επιτοίχιο φωτισμό, φεγγίτες και ενδοδαπέδια θέρμανση.

Οσο για την καθημερινότητα των ενοίκων, αυτή μοιράζεται σε τέσσερις ζώνες: στο «πολυσύχναστο» ισόγειο με την κουζίνα, το σαλόνι και την τραπεζαρία, στον πρώτο όροφο όπου σχεδιάστηκαν το γραφείο και το χαμάμ, στον δεύτερο που φιλοξενεί τις κρεβατοκάμαρες και τον ξενώνα και στο δώμα του τρίτου ορόφου, έναν «πολυχώρο» με playroom, γυμναστήριο και δωμάτιο χαλάρωσης.

Κείμενο:Ελένη Ξενάκη. Φωτογραφίες: Κώστας Πηγαδάς.