Ο 48χρονος Αλεχάντρο Αραβένα αποτελεί έναν από τους νεότερους αρχιτέκτονες που λαμβάνει βραβείο Pritzker, αυτή τη τόσο σημαντική διάκριση. Και αν ακούγεται πολύ λαμπερό και γκλάμουρους να επισημάνουμε ότι δε ειδικεύεται σε πελώρια κτίρια με φουτουριστικές γραμμές ούτε παρουσιάζει κάθε χρόνο καμιά δεκαριά projects σε μακέτες με υπερφιλόδοξα σχέδια.

Villa Verde, Constitución, Χιλή

Η καριέρα του ξεκίνησε το 2003 σχεδιάζοντας εργατικές κατοικίες, τις οποίες μάλιστα λόγω συγκεκριμένου budget τις παρέδωσε, το 2003, με τα απολύτως απαραίτητα δομικά στοιχεία υποστηρίζοντας ότι όλα τα υπόλοιπα μπορούν να τα φροντίσουν οι μελλοντικοί ένοικοι.  


Siamese Tower

Ο Tom Pritzker, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Hyatt που απονέμει το βραβείο, θεωρεί τον Αραβένα ως τον αρχιτέκτονα που «εμπλουτίζει την αντίληψη μας για αυτό που θεωρούμε πραγματικά σπουδαίο σχεδιασμό».
Το 2016 φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά του καθώς τον περασμένο Ιούλιο επιλέχθηκε να διευθύνει τη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία με στόχο την βελτίωση της αρχιτεκτονικής που μας περιβάλλει, τη συνολική ποιότητα των κτιρίων.  


Παρατηρητήριο, Las Cruces, Μεξικό

Από το 2001 διευθύνει το αρχιτεκτονικό γραφείο Elemental το οποίο μεταξύ άλλων έργων, ανέλαβε το 2010 μετά το τσουνάμι που έπληξε τη Χιλή, να ανοικοδομήσει την πόλη Constitución.

Παιδικό πάρκο, Bicentennial

Δείτε τη σχετική διάλεξη του από το συνέδριο της Ted, to 2014