Κάποτε όποιος είχε τατουάζ αποτελούσε την εξαίρεση και τα αδιάκριτα και μη βλέμματα τον περιεργάζονταν ρωτώντας τι συμβολίζει το σχέδιο και πόσο πόνεσε. Σήμερα οι όροι έχουν αντιστραφεί. Εξαίρεση αποτελεί όποιος δεν έχει τατουάζ με τους υπόλοιπους να απορούν «πώς και έτσι» και να τον παροτρύνουν λέγοντας πως καθόλου δεν πονάει!

 

Όλη αυτή η τάση μάλλον έβαλε σε σκέψεις τον Jakub Pollág,  απόφοιτο του Royal College of Art, και σχεδίασε μια ειδική συσκευή για να κάνει κάποιος μόνο τους το τατουάζ που επιθυμεί (αν πιάνει το χέρι του!).

Το project Personal Tattoo Machine επιτρέπει στην πραγματικότητα να δημιουργεί ανεξίτηλα σχέδια που συνδέονται περισσότερο με μνήμες και συμβολισμούς παρά με περίτεχνες απεικονίσεις.  «Στόχος μου με αυτήν τη συσκευή ήταν να “εκδημοκρατίσω” το τατουάζ. Μια πρακτική που εφαρμοζόταν από μια περιορισμένη ομάδα ανθρώπων τώρα περνά και στα χέρια των θερμών οπαδών των τατουάζ δίνοντας τους τη δυνατότητα να σχεδιάσουν πάνω τους ο,τι επιθυμούν να συνδέσουν με μια ξεχωριστή στιγμή τους, ένα ξεχωριστό συναίσθημα τους» δηλώνει ο Pollág στο Dezeen.

Επηρεασμένος από τις αυτοσχέδιες, λόγω συνθηκών, τεχνικές τατουάζ που ακολουθούν οι φυλακισμένοι, ο Pollág κατασκεύασε αυτό το εύκολο και ασφαλές στην χρήση μηχάνημα επιδιώκοντας έτσι να συμβάλει στην αυθόρμητη σχεδιαστική έκφραση της εικόνας που έχει κανείς στο μυαλό του. Προς το παρόν, η Personal Tattoo Machine έχει προβλεφθεί να παράγει 30 διαφορετικά τατουάζ σχετικά με 20 διαφορετικές θεματολογίες .

Λειτουργία 
Απαιτείται απλώς μια μπαταρία 9Volt και ένα μικρό συνεχούς ρεύματος μοτεράκι (DC) για να τεθεί σε λειτουργία προκαλώντας κινητικότητα στην βελόνα, με παλμούς ανοδικής και καθοδικής πορείας. Ο Pollág παρέλειψε σκόπιμα τις διαφορετικές επιλογές στο πάχος της βελόνας – που εξασφαλίζουν οι επαγγελματικές συσκευές – και προέβλεψε μια χαμηλή ταχύτητα ώστε ακόμη και οι αρχάριοι να μπορούν να συγκεντρωθούν στο σχέδιο.

 

Σχεδιασμός  
Τα πρώτα πρωτότυπα της Personal Tattoo Machine κατασκευάστηκαν από μέταλλο αλλά σύντομα ο Pollág κατέληξε  στη 3D εκτύπωση ώστε να είναι ακόμη πιο απλουστευμένη η μελλοντική, εμπορική παραγωγή. Επιπλέον, η συσκευή συνοδεύεται από συσκευασία με πλήρες εξοπλισμό: οδηγίες χρήσεως, λαστιχένια γάντια, δοχείο μελάνης αντισηπτική λοσιόν.

 

Ωστόσο, ο Pollág δεν παραλείπει να επισημάνει ότι η πρόταση του αυτή σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τα tattoo studios. «Πρόκειται για μια συσκευή που προσφέρει ένα πιο προσωπικό αποτέλεσμα. Αν κάποιος επιθυμεί ρεαλιστική και περίτεχνη αποτύπωση ενός θέματος σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθεί τους ειδικούς».

Μένει, λοιπόν, να δούμε το μέλλον και αυτού του project, κατά πόσο θα πείσει την αγορά και τους καταναλωτές!

 

PTM, Personal Tattoo Machine por Jakub Pollág from Catálogodiseño on Vimeo.