Ειρήνη Καραγιαννοπούλου εικαστικός

Ζωγραφική, σχέδιο, κολάζ, animation, ήχος, περφόρμανς. Τα μέσα εναλλάσσονται ανάλογα με το εκάστοτε πρότζεκτ, αλλά η ανάγκη είναι μία και κοινή. Το παράλογο δεν απουσιάζει από τη δουλειά της, επιδιώκει συνειδητά τον αυτοσχεδιασμό και πειραματίζεται ευθαρσώς με την πρώτη ευκαιρία.

*Σουρεάλ είναι ο πολλαπλασιασμός.

*Πολλαπλασιαζόμενα γυναικεία δάχτυλα σχηματίζουν έναν ιπτάμενο, μάλλον ζωντανό και λίγο τερατώδη, αστερισμό: ελαφρύς, πολύχρωμος και δυνατός, σηκώνει μια μολυβένια μπάλα και θυμίζει χορογραφημένο αερόστατο.

2. Tomek comic artist

Από το «21st #@&! * Century Boy» του μουσικού περιοδικού «The THING» και το «HEHE!» (το χειρότερο Μίκυ… ΜΑΟ της πόλης), καταλήγει στον φούρνο της «Jemma Press» να ζυμώνει και να ψήνει, με δική του προσωπική συνταγή, το πιο τραγανιστό «Κουλούρι» των ελληνικών κόμικ (www. tomek.gr, www.tomekthings.blogspot.com).

*Οσο και να προσπαθείς να κάνεις οτιδήποτε σουρεάλ στη σύγχρονη Ελλάδα, μια βόλτα σε Εφορία, ταχυδρομείο, υπηρεσία και γενικά οτιδήποτε γύρω μας σου παίρνει την μπουκιά από το στόμα. Ο Ελληνας δεν δίνει σημασία στον σουρεαλισμό, γιατί απλούστατα βρίσκεται στο επίκεντρό του και οι ταινίες του Μπουνιουέλ μοιάζουν πλέον με ντοκυμαντέρ.

*Το κόμικ που βλέπετε είναι αποτέλεσμα μιας στιγμιαίας καύσης στο κάτω μέρος του εγκεφάλου όπου μαζεύονται εκατοντάδες ιδέες και περιμένουν να αποτυπωθούν στο χαρτί. Πείτε το εντύπωση, πείτε το τροφή για σκέψη, πείτε το οτιδήποτε. Ούτως ή άλλως θα έχετε δίκιο ό,τι και αν είναι αυτό.

3. Miss Norzine graffiti & tattoo artist

Ασχολείται με τη ζωγραφική και το τατουάζ τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ κάνει γκραφίτι πάνω από μία δεκαετία (heartandswordstattoo.blogspot.com, mademoisellekuroneko.blogspot.com)

*Και τι δεν είναι σουρεάλ σήμερα; Από τα πολιτικά παιχνίδια μέχρι και τη ζωή στην Ελλάδα.

*Το έργο με τίτλο «Μαύρη γάτα τρία Ταρό» (1,80 χ 1,15) συμβολίζει την αλλαγή και αντιπροσωπεύει τη στιγμή της. Τα χαρτιά στα πόδια της γάτας είναι ο θάνατος (πνευματική αναγέννηση, αφύπνιση), οι εραστές (έρωτας, αρμονία, ομορφιά) και ο κόσμος (ολοκλήρωση, συνειδητοποίηση, ταξίδι).

4. Αθηναγόρας Κωστάκος, Γιώργος Βενιέρης, σεφ

Είναι η ομάδα της καινούργιας εταιρείας «food mask» που δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης προάγοντας την ελληνική γαστρονομία. Σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει ήδη αναλάβει εστιατόρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (www.foodmask.com)

*Σουρεαλισμός σήμερα είναι να μαγειρεύεις την κρίση και να προσπαθείς να την κάνεις νόστιμη, να δειπνείς σε μια ταράτσα στο κέντρο συνοδεύοντας το πιάτο σου με ένα ελαφρύ άρωμα δακρυγόνου, ακούγοντας τους ήχους της επανάστασης, να ψάχνεις για ελληνικά λαχανικά και αντί για αυτά να σερβίρεις ψιλοκομμένα φωτοβολταϊκά, να προσφέρεις μελομακάρονα που έχουν περισσέψει το Πάσχα, να τρως τη χωριάτικη σαλάτα σου με γκούντα.

Μενού Μπρετόν

1. Χωριάτικη σαλάτα

µε κοµµάτια σοκολάτας 70% και καυτερές τσίλι πιπεριές.

2. Αρνίσια εντεράκια τηγανητά

σαν σπαγκέτι µε ψιλοκοµµένη καπνιστή πανσέτα, τρίµµα αβγού,
ρίγανη και µαγειρεµένη στάκα.

3. Μπακλαβάς µε ελιές

η συνταγή του μπακλαβά

½ κιλό φύλλο κρούστας

400 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

200 γρ. ελιές ξαρμυρισμένες

100 γρ. φιστίκια πράσινα

100 γρ. αμύγδαλα

100 γρ. γαλέτα

80 γρ. ζάχαρη

1 κουταλάκι κανέλα

½ κουταλάκι γαρίφαλο

λίγο μοσχοκάρυδο

200 γρ. βούτυρο πρόβειο

Για το σιρόπι

700 γρ. ζάχαρη

300 ml μέλι

500 ml νερό

φλούδες λεμoνιού

1 ξυλαράκι κανέλας

λίγο χυμό λεμoνιού

Eκτέλεση

*Ολα τα στερεά μαζί, ψιλοκομμένα ^Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας και το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και στη συνέχεια άλλο ένα από πάνω. ^Η γέμιση με τους ξηρούς καρπούς και τις ψιλοκομμένες ελιές σε μια μεριά του φύλλου και στη συνέχεια σφιχτό ρολό με τις άκρες διπλωμένες προς τα μέσα.

*Σε ένα ταψί το ένα ρολό δίπλα στο άλλο, χωρίς κενά, και ψήσιμο στους 180ο βαθμούς για 30 λεπτά.

*Αφήνουμε τα ρολά να κρυώσουν και τα περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι μέσα στο ταψί.

5.Αγγελος Κυρίου, μουσικός

Οταν του ζητήσαμε να μας πει δυο λόγια για εκείνον, μας απάντησε «συχνές επισκέψεις στο angeloskyriou.blogspot.com».

«Σουρεάλ για μένα σήμερα είναι κάθε πιθανή απάντηση σε αυτή την ερώτηση, πιο πολύ όμως η ίδια η ερώτηση» εξηγεί και γράφει για εμάς.

«Κυλάς στο νερό, δεν το πίνεις.

Εκείνο αντιδρά, εξατµίζεται, ένα σύννεφο το αποκτά, έρχεται,

φθάνει, στέκεται ψηλά πάνω σου έτοιµο να βρέξει.

Με το σαγόνι το δείχνεις, µε το δάχτυλο το κοιτάς,

µε τα µάτια τού χαµογελάς, µε το χαµόγελο το σβήνεις,

το περιεχόµενο ρουφάς και καταπίνεις»

6. Καίτη Κουτρουμπούση, σχεδιάστρια κοσμημάτων

^Στη δουλειά μου εμπνέομαι από τα λουλούδια, τα φυτά, τα ζώα, τους πολιτισμούς, τα παραμύθια, τη μοντέρνα τέχνη. Χρησιμοποιώ κυρίως μικρές γυάλινες, κρυστάλλινες και μεταλλικές χάντρες. Αρκετές από αυτές, παλιές και σπάνιες, τις έχω βρει σε μαγαζιά άλλων χωρών, με φθηνά αλλοτινά κοσμήματα. Συνήθως δουλεύω συνθέτοντας, όπως ο ζωγράφος με τα χρώματα.

^Το σουρεαλιστικό παρουσιάζεται πα-ντού, σε περίεργες μορφές, σε κάθε φάση της ανθρώπινης ζωής, από τα καθημερινά μας μέχρι τους εφιάλτες του ολοκληρωτισμού. Μόνο στις τέχνες διακρίνεται ο πυρήνας του σουρεαλισμού που ήταν, και είναι ακόμη, το ασυνήθιστο των ονείρων, μια επανάσταση του νου και της ψυχής.

^Το κολιέ που έκανα «Τα Επιφάνια του Loplop στα Σύννεφα» είναι βασισμένο στον Loplop, ένα πολύμορφο πουλί που παρουσιάζεται σε έργα του σουρεαλιστή ζωγράφου Μαξ Ερνστ.

(www.etsy.com/shop/irispallida)