Κι αφού έχετε επιλέξει το σχολείο, αφού ρυθμίσατε το ποιος θα πηγαίνει το παιδί ως εκεί ή θα το βάζει στο σχολικό αλλά και ποιος θα το παραλαμβάνει, ήρθε η ώρα να δρομολογήσετε την ομαλή μετάβασή του στο νέο περιβάλλον.
Πείτε του μια ιστορία για το τι είναι ο παιδικός σταθμός. Ενα παραμύθι από τα τόσα πολλά που κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία θα σας βοηθήσει να το κάνετε καλύτερα. Εξηγήστε του τι θα κάνει εκεί και γιατί πρέπει να είναι χαρούμενο: θα γελάει, θα παίζει.
Μιλήστε για τις δικές σας ευχάριστες και αστείες εμπειρίες από το σχολείο. Μη φοβηθείτε να ομολογήσετε το άγχος και το φόβο σας για το άγνωστο που είχατε την πρώτη ημέρα. Και βέβαια εξηγήστε του πόσο τελικά άδικο είχατε διότι στο σχολείο αποκτήσατε πολλούς νέους φίλους και είχατε μια εξαιρετική δασκάλα.
Τονίστε όλα τα καλά του σχολείου: θα μάθει να διαβάζει μόνο του παραμύθια και Μίκυ Μάους, θα μάθει νέα παιχνίδια, θα κάνει νέους φίλους.
Κάντε μαζί μια επίσκεψη στο σχολείο για να γνωρίσει το χώρο. Γνωρίστε του τη δασκάλα του.

Διαλέξτε μαζί του τετράδια, μολύβια και την τσάντα ή το καλαθάκι του.

Μάθετε εάν πρόκειται να πάει και άλλο γνωστό σας παιδάκι στον ίδιο παιδικό σταθμό και φέρτε τα σε επαφή. Εξηγήστε ότι θα είναι και ο φίλος του στο σχολείο.
Βάλτε το στη διαδικασία να διαλέγει μόνο του τα ρούχα που θα φορέσει. Έτσι κάθε βράδυ θα ετοιμάζετε μαζί τα ρούχα που θα φορέσει την επομένη. Όπως κάνετε κι εσείς σε ένα σημαντικό ραντεβού έτσι και εκείνο θέλει να φοράει ρούχα που μέσα τους νοιώθει όμορφα και άνετα.
Ξεκινήστε κάποιες ημέρες νωρίτερα τη διαδικασία του ύπνου, προκειμένου να προσαρμοστεί. Βάλτε το για ύπνο νωρίτερα ώστε να μπορεί να ξυπνήσει την επιθυμητή ώρα.
Φροντίστε ξυπνάτε νωρίς ώστε να έχετε αρκετό χρόνο και να μην αγχώνεστε.

Κάντε τον αποχωρισμό να είναι μια χαρούμενη διαδικασία. Πηγαίνετε στο σχολείο τραγουδώντας ή παίζοντας κάποιο λεκτικό παιχνίδι.
Ενημερώστε το ότι θα επιστρέψετε να το πάρετε από το σχολείο.
Η πρώτη ημέρα πρέπει να μοιάζει με γιορτή. Μαγειρέψετε το αγαπημένο του φαγητό, φτιάξτε γλυκό, πηγαίνετε το απόγευμα την αγαπημένη του βόλτα.
Δείξτε κατανόηση σε κάθε αλλαγή συμπεριφοράς. Είναι μεγάλη η αλλαγή που συμβαίνει στη ζωή του γι αυτό και πρέπει να έχει την κατανόηση και τη συμπαράστασή σας.
Ζητήστε του να σας πει πως πέρασε και δείξτε ενθουσιασμό που τα κατάφερε, που πέρασε όμορφα.

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:

– Μην μεταφέρετε στο παιδί το άγχος σας.
– Μην προσπαθήσετε να φύγετε από το προαύλιο την στιγμή που εκείνο έχει στρέψει αλλού την προσοχή του.Εξηγήστε του ότι θα φύγετε, θα πάτε στη δουλειά σας και θα επιστρέψετε για να το πάρετε.
– Μη μείνετε στο σχολείο κρυφοκοιτάζοντας από το παράθυρο για να δείτε αν συνεχίζει να κλαίει. Εάν σας αντιληφθεί το ξέσπασμά του θα είναι αναπόφευκτο.
– Φροντίσετε να μην συμβούν ταυτόχρονα στην ζωή του άλλες αλλαγές, όπως: να συνδυάσετε την είσοδο του στο παιδικό σταθμό ή σχολείο με την επιστροφή σας στο γραφείο, τον ερχομό ενός δεύτερου παιδιού ή τον αποχωρισμό της πιπίλας.
– Αποφύγετε κάθε είδους διαπληκτισμό την ημέρα πριν φύγει για το σχολείο.
– Μην μιλάτε μπροστά του και με τρίτους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Μπορεί όμως να τις συζητήσετε μαζί του.
– Μην σχολιάζετε τους δασκάλους μπροστά του.