Οι κοσμοϊστορικοί σταθμοί ενός σουτιέν!
*Τρέχουμε τώρα
Το 1977 πρωτοεμφανίστηκε το αθλητικό σουτιέν χάρη στη σχεδιάστρια θεατρικών κοστουμιών, Polly Smith, και στη φίλη της Lisa Lindahl. Στην πραγματικότητα, ήταν ο σύζυγος της Lindahl που επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης ενός σουτιέν που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των γυναικών που γυμνάζονται.
Ευτυχώς για όλες μας καθώς η άλλη μας εναλλακτική ήταν αυτή που ακολουθούσαν στην αρχαιότητα: να τυλιγόμαστε με επιδέσμους ώστε να κρατάμε το στήθος σταθερό.
*Η «πάλη των τάξεων»
Σήμερα, σχήμα(φόρμα) και μέγεθος βρίσκονται σε απόλυτη συνεργασία. Στόχος είναι να αισθάνεται κάθε γυναίκα σέξι και να αναδεικνύεται η θηλυκότητα της είτε έχει πλούσιο στήθος και καμπύλες είτε πιο λεπτή σιλουέτα και μικρό στήθος. Όλα αυτά βέβαια μετά τις αντιθέσεις και τις «ακρότητες» του περασμένου αιώνα που από την juicy Μέριλιν Μονρόε και τους κορσέδες περάσαμε στο ανδρόγυνο πρότυπο και το less is best.
*Προτάξτε τα στήθια σας
Στην εποχή μας αποτελεί ένα σέξι κομμάτι που το φοράμε σε ιδιαίτερες περιστάσεις κυρίως για να τονώσουμε το σεξαπίλ μας. Κάποτε όμως αποτελούσε αυτό που λέμε «στενό κορσέ» στις γυναίκες που σχεδόν τους κοβόταν η αναπνοή. Τα δεσίματα ήταν εξαιρετικά σφικτά, περιορίζοντας ακόμη και την ανεπαίσθητη κίνηση των πλευρών κατά την αναπνοή. Δεν είναι τυχαίο που αποδέχθηκαν με απόλυτη χαρά και ανακούφιση την απόφαση της παύσης παραγωγής κορσέδων, ώστε να εξοικονομηθούν ποσότητες χάλυβα, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου

*Ο νονός
Σε αυτόν τον ρόλο φαίνεται να βρίσκεται η αμερικάνικη Vogue το 1907. Ο όρος bra-brasserie εμφανίστηκε το 1911 και στο λεξικό της Οξφόρδης και έτσι βρίσκεται και επίσημα ανάμεσα μας!
*Κάθε εμπόδιο για καλό
Το 1910, η Mary Phelps Jacob αποφάσισε να βγει το βράδυ και διαπίστωσε ότι ο κορσές της ήταν εμφανής με το φόρεμα που είχε επιλέξει. Καθόλου δεν έσκασε. Εκείνη και η υπηρέτρια της, αφαίρεσαν δυο μεταξωτές κορδέλες και στερέωσε με αυτές μερικά χαρτομάντιλα που έδιναν σχήμα στο στήθος της, Με τούτα και με τα άλλα γεννήθηκε το «εξώπλατο» σουτιέν (backless brassiere).
*Διαχρονική αξία
Το 2007 το σουτιέν γιόρτασε τα 100 του γενέθλια. Η Mary Phelps Jacob λέγεται πως έχει δηλώσει «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι το σουτιέν θα αποτελούσε τόσο μεγάλη ανακάλυψη όσο ένα ατμόπλοιο».