Για τους επόμενους 8 μήνες το ολλανδικό Het Nieuwe Instituut –  χτισμένο το 1993 από τον αρχιτέκτονα Jo Coenen – σε ένα διαφορετικό μουσείο που επικεντρώνεται στην διερεύνηση του φαινομένου της μόδας, και σε όλες τις περίεργες μορφές της, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μέσα από ένα πλήρες πρόγραμμα εκθέσεων, εγκαταστάσεων, παραστάσεων και εκδηλώσεων.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του project “Temporary Fashion Museum” έχει αναλάβει ο Guus Beumer, διευθυντής του Het Nieuwe Instituut, ο οποίος δηλώνει πραγματικά εντυπωσιασμένος από την άμεση συσχέτιση της μόδας και των διαφορετικών χρονικών περιόδων. «Στον κόσμο της μόδας ανήκει η επαναστατική προσέγγιση της καινοτομίας: πουλάς το παρελθόν ως μέλλον και έτσι αναδιαμορφώνεις το παρόν. Καταρρίπτεται έτσι η ιδέα ότι η εξέλιξη έρχεται μόνο μέσα από την τεχνολογική πρόοδο».

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με όλους τους τομείς της μόδας μέσα από μια ποικιλία δραστηριοτήτων. Εκτός από τις κλασικές εκθέσεις που έχουν προγραμματιστεί έχει προβλεφθεί και ένα κατάστημα όπου το κοινό θα μπορεί να δοκιμάζει ρούχα, να τα δανείζεται, να τα ανταλλάσσει ή και να τα αγοράσει. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Temporary Fashion Museum, θα οργανωθούν μια σειρά συζητήσεων σχετικά με τα θέματα της μόδας αλλά και μικρά workshops όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους ρούχα υπό την καθοδήγηση μεγάλων σχεδιαστών.

HET NIEUWE INSTITUUT – TEMPORARY FASHION MUSEUM 2015. from Oficina Gabardine on Vimeo.

Ένα από τα installations που θα ενταχθούν στο Temporary Fashion Museum φέρει την υπογραφή του στούντιο Makkink & Bey. Η αρχιτέκτονας Rianne Makkink και ο designer Jurgen Bey μιλούν για το έργο τους «Η δουλειά μας, γενικά, χαρακτηρίζεται από την τάση μας να εντοπίζουμε αυτό που αποτελεί επικαιρότητα και πως αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να εξελιχθεί, να οδηγήσει σε κάτι νέο. Είναι μια διαδικασία που μας πάει ένα βήμα πέρα από το να αντλούμε την έμπνευση μας από το παρελθόν. Και όλη αυτή η φιλοσοφία μας συμπορεύεται με το concept του  Temporary Fashion Museum. Χρησιμοποιώντας τα τυποποιημένα ράφια αποθήκευσης διαμορφώσαμε ένα “εκθεσιακό χώρο” για κομμάτια του συλλέκτη Ferry van der Nat αλλά από την ιδιωτική συλλογή υψηλής ραπτικής της Ελβετίδας Eva Maria Hatschek. Επιμείναμε στον ανοιχτό και ουδέτερο σχεδιασμό της κατασκευής  ώστε οι επισκέπτες να μπορούν εύκολα να παρατηρούν και να αγγίζουν τα εκθέματα».