Στο πλαίσιο της εφετινής Design Week στο Μιλάνο το επώνυμο brand παπουτσιών United Nude προσκάλεσε designers και αρχιτέκτονες να ανακαλύψουν τα όρια της σχεδιαστικής τους φαντασίας μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει η τρισδιάστατη εκτύπωση. Τα βγαλμένα από το μέλλον και υπέρ του δέοντος θεατρικά ψηλοτάκουνα υλοποιήθηκαν με τη συμβολή της εταιρείας 3D SYSTEMS – εφευρέτης και ηγέτης της 3D εκτύπωσης – αξιοποιώντας το σκληρό νάιλον και το πιο μαλάκα ελαστικά υλικά για να συνθέσει τα διάφορα μέρη κάθε παπουτσιού.

FLAMES, Zaha Hadid

Η γνωστή αρχιτέκτονας εμπνεύστηκε από τη δυναμική που εκπέμπουν οι φλόγες και το τρεμοπαίξιμο τους. Η κίνηση που συνθέτει η φλόγα δίνει το έναυσμα και για τη διαμόρφωση της εργονομικής φόρμας του παπουτσιού. Η πρόταση της Zaha Hadid ενσαρκώνει την ουσία της φωτιάς – εύθραυστη και εφήμερη, συναρπαστική και δυναμική.

ILABO, Ross Lovegrove

«Η απίστευτη “φορμαλιστική” ελευθερία που παρέχεται από την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης είναι πραγματικά αναζωογονητική. Βρήκα την ευκαιρία μέσα από αυτό το project να χρησιμοποιήσω αυτήν την σημαντική εξέλιξη στην τεχνολογία των υλικών για να αναδείξω ακόμη περισσότερο την θηλυκότητα και το γυναικείο αισθησιασμό. Ουσιαστικά, ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου ζευγαριού υπογραμμίζει την καθετότητα εξαλείφοντας την αίσθηση του βάρους και του όγκου».

YOUNG, Michael Young

«Η διαδικασία και τα υλικά μας επέτρεψαν να δημιουργήσουμε αυτό το πλέγμα – που παραπέμπει σε δαντέλα – το οποίο τυλίγει το γυναικείο πόδι δημιουργώντας ένα μποτάκι που μοιάζει ανθεκτικό και εύκαμπτο την ίδια στιγμή».

UNX2, Unstudio


«Θέλαμε το πόδι να είναι μερικώς ορατό και να δημιουργείται ένα ιδιαίτερο οπτικό εφέ κατά την κίνηση. Αυτό το παιχνίδι της ακινησίας και την κινητικότητας μας ενδιέφερε πολύ. Ακόμη και όταν ο χρήστης δεν περπατά, οι εξωτερικές καμπύλες των UNX2 προσδίδουν μια ενδιαφέρουσα αέρινη δυναμική».

 AMMONITE, Fernando Romero

«Η γεωμετρία της φύσης, το ανθρώπινο σώμα και το σύμπαν: οι σχεδιαστικές αφορμές για αυτό το ζευγάρι παπουτσιών. Και μπορεί να χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία αιχμής για την εκτέλεση του αλλά το αποτέλεσμα παραπέμπει σε αντικείμενο, σε έναν οργανισμό που θα μπορούσε να βρεθεί κάπου μέσα στη φύση, κάπου θαμμένο σε κάποιο ωκεανό…».