Σε ένα cult catwalk με ελληνικό δάκτυλο, τα πήγαινε έλα των μοντέλων του οίκου Viktor & Rolf θα συνοδεύονταν από το άσμα «Πάρ’ το Λίζα και κάν’το κορνίζα».

Στην παριζιάνικη haute couture, όμως, τα πράγματα ήταν σαφώς πιο σοβαρά αν και με τη διάθεση υπερβολής και εκκεντρικότητας να δίνουν ηχηρό «παρών».

Οι γνωστοί σχεδιαστές μόδας, Viktor Horsting και Rolf Snoeren, μεταμόρφωσαν σπασμένα πλαίσια από κορνίζες σε υψηλής ραπτικής φορέματα! Και υπήρχε και σκηνοθετικό τρικ σε όλο αυτό το εγχείρημα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στον καλλιτεχνικό πολυχώρο Palais de Tokyo : οι ίδιοι οι σχεδιαστές ξεκρεμούσαν αυτά τα ιδιαίτερα δημιουργήματα από τον τοίχο και κατόπιν έντυναν τα κορίτσια.

Οι κορνίζες δημιουργούσαν επιβλητικές φόρμες υποστηρίζοντας υφάσματα με… έντεχνες πιτσιλιές ή αφαιρετικήζωγραφική. Και όχι δεν υπήρχε γυμνό. Τα μοντέλα φορούσαν μεν επί σκηνής τα έργα τέχνης τους, εμφανιζόμενες μεν με απλά τζιν φορέματα –και πολλές φορές με τα μανίκια γυρισμένα, κάτι που παραπέμπει στα πουκάμισα των ζωγράφων.

«Η τέχνη ζωντανεύει σε μια γκαλερί με εξωπραγματικές αναλογίες», δήλωσαν οι δημιουργοί, συμπληρώνοντας «Ενα φόρεμα μετατρέπεται σε έργο τέχνης, ξανά σε φόρεμα και ξανά σε έργο τέχνης. Η ποίηση γίνεται πραγματικότητα και αναδιαμορφώνεται σε φαντασία».