Χρειάστηκαν πάνω από πέντε χρόνια για να κατασκευαστεί, καλύπτει μία τεράστια έκταση και θα είναι το «σπίτι» που θα φιλοξενήσει κάθε μορφή τέχνης. Ο λόγος γίνεται φυσικά για το «Fondation Louis Vuitton» που άνοιξε πριν λίγες μόλις μέρες τις πόρτες του στο Παρίσι.

Σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι και λειτουργώντας ως η επίσημη κατοικία της συλλογής τέχνης του ομίλου-μαμούθ LVMH, το φουτουριστικό κτίριο έχει κλέψει τις εντυπώσεις, και απολύτως δικαιολογημένα. Το έχουν ήδη παρομοιάσει με πλοίο, με σύννεφο, ακόμα και με πουλί.

Όπως είναι φυσικό, οι προαναγγελθείσες συναυλίες καλλιτεχνών όπως αυτές των Kraftwerk και Lang Lang έχουν ήδη γίνει sold-out. Αν έχετε λοιπόν την τύχη να βρεθείτε κάποια στιγμή στην Πόλη του Φωτός, κανονίστε να κλείσετε τα εισιτήριά σας για τις μελλοντικές εκδηλώσεις από πολύ πιο πριν!

Τα εγκαίνια ήταν όπως άρμοζε και στο ίδιο το κτίριο, μεγαλόπρεπα. Από το πάρτυ δεν μπορούσε φυσικά να λείπει o σύμβουλος του προέδρου της Louis Vuitton Μπερνάρ Αρνό, ενώ η λίστα των 350 καλεσμένων περιείχε τρανταχτά ονόματα όπως ο Καρλ Λάγκερφελντ, η Σοφία Κόπολα, η Μισέλ Γουίλιαμς και η Μαριόν Κοτιγιάρ.

Το «Fondation» έχει στόχο να λειτουργήσει ως ένα «σύμβολο της αφοσίωσης του ομίλου σε βασικές αξίες, όπως η δημιουργικότητα, η ποιότητα και καινοτομία». Και αν αυτό δεν σας έπεισε για την μεγαλοπρέπεια του όλου εγχειρήματος, θα σας αναφέρουμε επίσης ότι το «αρχιτεκτονικό θαύμα» του Γκέρι καλύπτεται με περισσότερο ατσάλι από τον ίδιο τον πύργο του Άιφελ!

Οσο για τις αντιδράσεις των ίδιων των διάσημων καλεσμένων, ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες. Ο Νίκολας Γκεσκιέρ το περιέγραψε ως ένα «δοχείο», ο Ρικάρντο Τίσκι το είδε ως «πλοίο» και η ηθοποιός Νούμι Ραπάς μάς προέτρεψε να το φανταστούμε ως ένα «προϊστορικό πλάσμα». Η ατάκα της κομψής γαλλίδας ηθοποιού Μαριόν Κοτιγιάρ είναι όμως η αγαπημένη μας: «Μοιάζει με δεινόσαυρο, έναν πολύ κομψό και πολύ λευκό δεινόσαυρο».