Ο Τζον Γκαλιάνο δεν λέει να το βάλει κάτω. Το άτακτο παιδί της μόδας, αν και ίσως αυτός ο χαρακτηρισμός είναι για κάποιους επιεικής, θέλει να επιστρέψει στη βιομηχανία της μόδας και φαίνεται πως βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Ετσι τουλάχιστον υποστηρίζει ο Renzon Rosso, ο οποίος αποφάσισε να τον χρίσει Δημιουργικό Διευθυντή του Maison Martin Margiela. «Ο γαλλικός οίκος είναι έτοιμος για μία νέα δημιουργική ψυχή» δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου OTB, στον οποίο ανήκουν οίκοι και εταιρείες όπως οι Diesel, Maison Martin Margiela, Marni, Viktor & Rolf.

Ο οίκος μπορεί να είναι έτοιμος, ο κόσμος όμως; Ο Γκαλιάνο, στα 53 του σήμερα, πέρασε σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα στον θρυλικό οίκο Dior, όταν τον Σεπτέμβριο του 2011 τα πάντα καταστράφηκαν – από τον ίδιο. Η κάμερα κατέγραψε τον σχεδιαστή σε έναν μπαρ να κάνει αντισημιτικά σχόλια με σκληρό λεξιλόγιο. Η αποκαθήλωση ήταν άμεση. Εφυγε από τον γαλλικό οίκο και έκτοτε προσπαθεί να αποδείξει ότι το μετάνιωσε και ότι αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Ο οίκος που φέρει πάντως το διάσημο όνομά του, ανήκει ακόμα στον LVMH, τον ομίλο-μαμούθ.

Και ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή εμπλέκεται σε δικαστική διαμάχη ενάντια στην Christian Dior SA και στον οίκο John Galliano, ο σχεδιαστής σχεδιάζει την επάνοδό του. Το ντεμπούτο του με τον οίκο αναμένεται να παρουσιαστεί στο Paris Fashion Week τον Ιανουάριο.

Ο Maison Martin Margiela ελπίζει πως με αυτή την επιλογή θα επιστρέψει στο προσκήνιο, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει η τωρινή ομάδα του. Για τους περισσότερους ωστόσο, η είδηση απλώς θα ξεφουσκώσει, αφού ο κόσμος και ο χώρος της μόδας δεν έχει «συγχωρέσει» τον Γκαλιάνο. Είναι άλλο να είσαι απλά άτακτος ή εκκεντρικός, όπως για παράδειγμα ο Καρλ Λάγκερφελντ, οι δηλώσεις του οποίου ισορροπούν ανάμεσα στο εύστοχο χιούμορ και την αγένεια, και άλλο να εκφράζει απόψεις που προσβάλουν βαθιά τους ανθρώπους. Ο χρόνος θα δείξει τι επιφυλάσσει η ιστορία για τον Τζον Γκαλιάνο.