Εχει ντύσει τις Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ, όπως είναι φυσικά η Τζάκι Κένεντι, η Νάνσι Ρίγκαν, η Λόρα Μπους και η Χίλαρι Κλίντον. Βρίσκεται πίσω από τις πιο υπέροχες δημιουργίες που «περπάτησαν» στο κόκκινο χαλί, φορεμένες από σταρ όπως οι Έιμι Ανταμς και Σάρα Τζέσικα Πάρκερ. Και φυσικά έχει μετατρέψει τα όνειρα σε πραγματικότητα μέσα από νυφικά απαράμιλλης θηλυκότητας και κομψότητας, με το πιο γνωστό να έμελλε να γίνει αυτό που σχεδίασε για την Αμάλ Αλαμουντίν, τη δυναμική δικηγόρο που «έκλεψε» τον Τζορτζ Κλούνεϊ.

Ο Oscar de la Renta, ο γητευτής των γυναικών παγκοσμίως, πέθανε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στα 82 του, μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο. Μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν παρών στα fashion shows του, στην παρουσίαση των εξαιρετικών κολεξιόν του. Αν και έδειχνε αδύναμος, ο ίδιος δεν πτοήθηκε, ντυμένος πάντα στην εντέλεια, ένας αληθινός κύριος μέσα στο κοστούμι του.

Εκανε τα πρώτα του βήματα στη «Χώρα των Θαυμάτων» τη δεκαετία του ’60, δίπλα στην Elisabeth Arden. Η κληρονομιά που αφήνει πίσω του ανεκτίμητη, καθώς η καριέρα του «απλώνεται» στις τρεις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα, αλλά και στη δεύτερη δεκαετία του 21ου.

Γεννημένος να γοητεύει, ο Oscar de la Renta ήταν ο αγαπημένος όλων, από τους βασιλικούς γόνους και τους σταρ, μέχρι και των γυναικών ανά τον κόσμο που έβλεπαν στις δημιουργίες του έναν άνδρα που τις αγαπά, τις κατανοεί και έχει ως μοναδικό σκοπό του να τις αναδείξει.

Ηταν αυτός που έβαλε την αμερικανική μόδα στον χάρτη, συναγωνιζόμενος θρυλικά ονόματα από περισσότερο παραδοσιακές μητροπόλεις της μόδας, όπως το Παρίσι και η Ρώμη. Το να μιλήσει κανείς με ψυχρούς αριθμούς και επιχειρηματική γλώσσα θα ήταν άδικο προς τον «βασιλιά του βραδινού φορέματος». Η φήμη του και αυτή η αύρα που τον ακολουθούσε παντού ήταν ασυναγώνιστη, όποιον και αν έβαζες δίπλα του.

Δεν ήταν ο τύπος του εκκεντρικού σχεδιαστή που θα έκανε το Διαδίκτυο να παραμιλά, όπως ο Karl Lagerfeld και ο Marc Jacobs, αλλά αυτό το στοιχείο είναι που έχει αυτόματα ανακηρύξει το έργο του διαχρονικό. Άλλωστε, του οφείλουμε τη μοναδική φράση: «Περπάτα λες και έχει τρεις άνδρες να περπατάνε από πίσω σου». Αν αυτό δεν σου δίνει αυτόματα αυτοπεποίθηση, τότε τι άλλο θα μπορούσε;

Σε τι πίστευε ο Oscar De La Renta;

Στην υπομονή και στην πίστη, δύο αξίες που του δίδαξε όπως έχει δηλώσει ο ίδιος η κηπουρική, το αγαπημένο του χόμπι με το οποίο περνούσε την ώρα στο σπίτι του στο Κεντ, εκεί όπως διάλεξε και να πεθάνει.

Στην προσεγμένη εμφάνιση και στην ομορφιά, ως ένα μέσο να εξυψώσεις το «μέσα» σου μέσα από την αγάπη για το «έξω» σου.

Πίστευε στο χρώμα και την δαντέλα, και τη σωστή δόση που θα χαρίσει σε μια γυναίκα λάμψη και θάρρος. Η ισορροπία ήταν τον μάντρα του, κάτι που απέδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Καθώς οι τάσεις ερχόταν για να φύγουν ξανά, ο ίδιος μας ζητούσε πάντα να στοχεύουμε ψηλότερα, να μην αρκούμαστε με κάτι απλό. Ηταν αυτός που ζούσε «υπεράνω», όχι με την έννοια ενός σνομπ παντογνώστη, αλλά με την έννοια ενός άνδρα με εξαιρετικό γούστο, με σεβασμό για τους γύρω του και, αυτό να μην το ξεχνάμε ποτέ, με αληθινή αγάπη για εμάς τις γυναίκες.

Είναι ίσως ο μοναδικός σχεδιαστής, ο οποίος πριν «φύγει», είχε ήδη επιλέξει ποιος θα τον διαδεχθεί. Ο βρετανός Peter Copping έχει ήδη ονομαστεί ο Δημιουργικός Διευθυντής που θα αναλάβει το δύσκολο έργο να συνεχίζει την κληρονομιά του οίκου. Και έτσι ένα τέλος δίνει τη θέση του σε μία νέα αρχή, όπως ο ίδιος το σχεδίασε.