Το αν «η μόδα είναι τέχνη» είναι ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές όσους ασχολούνται και παθιάζονται μαζί της. Για τη νέα κολεξιόν Ανοιξη 2014 που δημιούργησε για τη Chanel, ωστόσο, ο Κάιζερ της μόδας Καρλ Λάγκερφελντ, θέλησε να αναρωτηθεί το αντίστροφο, αν δηλαδή «η τέχνη είναι και μπορεί να γίνει μόδα». Για αυτό ακριβώς μετέτρεψε τον μαγευτικό χώρο του Grand Palais στο Παρίσι σε μία τεράστια γκαλερί με τεράστια έργα τέχνης. Και αν αναρωτιέστε ποιος ή ποιοι ήταν οι δημιουργοί των τουλάχιστων 75 έργων, η απάντηση θα σας εκπλήξει ευχάριστα: Ο ίδιος ο Καρλ φυσικά!

Ο γάλλος σχεδιαστής άντλησε έμπνευση από τη δουλειά πολλών καλλιτεχνών, έτσι ώστε να μεταφέρει τα χρώματα και τα υλικά από τις δουλειές τους επάνω στα δικά του ρούχα και αξεσουάρ. Η διάθεση του Λάγκερφελντ βρίσκεται στα ύψη και όλη αυτή η χαρούμενη αύρα που εκπέμπει ήταν χωρίς καμία αμφιβολία αποτυπωμένη και στα ρούχα του.

Το σήμα κατατεθέν του γαλλικού οίκου, που δεν είναι φυσικά άλλο από το τουίντ, ήταν αυτή τη φορά υφασμένο με κορδέλες από σιφόν, οργάνζα, δαντέλα ή ακόμα και πλαστικές κλωστές. Και όλα αυτά σε μία εκρηκτική pop art παλέτα χρωμάτων, κάτι που ο ευρηματικός Καρλ εμπνεύστηκε από ένα παλιό χρωματολόγιο του 19ου αιώνα της εταιρείας «Royal Talens», η οποία προμήθευε τότε καλλιτέχνες με μπογιές.

Υπήρχε κάτι για όλες τις φανατικές fashionistas της Chanel στα 89 σύνολα που παρουσιάστηκαν στο εντυπωσιακό catwalk. Διαφάνειες, γυμνοί ώμοι, διακριτικά metallics, βαμβακερή δαντέλα, κομψές pencil φούστες και περισσότερο ανάλαφρα φορέματα. Οι πέρλες δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν, αυτή τη φορά σε τεράστιο μέγεθος ως κόσμημα στο λαιμό που είχε σχήμα ακουστικών μουσικής, ενώ τα τσαντάκια ήταν μικροσκοπικά αλλά τόσο εντυπωσιακά!

Θα ήταν βέβαια λάθος να μην αναφερθούμε στις περούκες του διάσημου κομμωτή Σαμ Μακνάιτ – μας θύμισαν πινέλα ζωγραφικής- και στο μακιγιάζ του δημιουργικού διευθυντή του «Chanel Makeup», Πήτερ Φίλιπς, με τα πρόσωπα των μοντέλων να αποτελούν τον ιδανικό καμβά.

Φρεσκάδα και έκρηξη χρώματος με φόντο υπερμεγέθη έργα τέχνης; Αυτός ο κεφάτος Καρλ μας αρέσει πολύ!

Δείτε όλο το σκηνικό και τα look της Chanel.