Ο ιταλικός οίκος μόδας Miu Miu δίνει φέτος δυναμικό παρόν στο 70ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας με τις δικές του γυναικείες ιστορίες. Τα «Miu Miu Women’s Tales» είναι μία σειρά από έξι ταινίες που δημιουργήθηκαν για να συνδυάσουν «ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές θεματικές και δυνατές γυναικείες πλευρές με τη μόδα». Για τη μοναδική αυτή πρωτοβουλία, η Miu Miu επέλεξε αποκλειστικά γυναίκες σκηνοθέτες, η κάθε μία τους με διαφορετική καλλιτεχνική άποψη και εικόνα. Τα πρώτα τέσσερα επεισόδια φέρουν την υπογραφή των Zoe Cassavetes, Lucrecia Martel, Giada Colagrande και Massy Tadjedin.

Οι δύο τελευταίες ταινίες που προστέθηκαν στη σειρά είναι και αυτές που παρουσιάστηκαν στο λαμπερό 70ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι μόδα δεν είναι μόνο κάτι το εφήμερο και επιδερμικό, αλλά είναι και ένας εθισμός που μπορεί να προάγει πολιτισμό, ιδέες και αγνή ομορφιά.

Η πρώτη ονομάζεται «The Door» και έχει σκηνοθετηθεί από την Ava DuVernay. Σε αυτή τη συμβολική ιστορία για το πώς έρχονται οι αλλαγές στη ζωή μας, βλέπουμε έναν εορτασμό για τη μεταμορφωτική δύναμη που έχουν οι γυναικείοι δεσμοί. Η πόρτα, εξού και ο τίτλος της ταινίας, παίζει σημαντικό ρόλο. Αρχικά, η ηρωίδα τυλιγμένη στη θλίψη την ανοίγει διστακτικά και δέχεται με βαριά καρδιά όσους την καλούν να βγει έξω. Στο τέλος όμως τολμά να τη διαβεί χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Τα ρούχα βέβαια δεν θα μπορούσαν παρά μόνο να παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Από την υποβλητική σκηνή του ανοίγματος με το δραματικό κόκκινο φόρεμα μέχρι και το κλείσιμο με τα δερμάτινα μαύρα γάντια, το ντύσιμο ακολουθεί τη συναισθηματική ωρίμανση της πρωταγωνίστριας.

Στην έκτη ταινία της Miu Miu, «Le Donne della Vucciria» η παλαιστίνια σκηνοθέτης Hiam Abbass δημιουργεί αντλώντας έμπνευση από τη μεταμορφωτική δύναμη των ρούχων, της μουσικής και του χορού, παρουσιάζοντας μία χαριτωμένη και συναρπαστική μελέτη επάνω στις γυναίκες της σικελικής πόλης Παλέρμο.

Με φόντο την καρδιά της ιστορικής πόλης, η παραδοσιακή ιταλική μουσική τρυπώνει μέσα στο εργαστήριο ενός δημιουργού φορεμάτων, μεταφέροντάς μας τη μαγεία του καλοκαιρινού απογεύματος. Καθώς ο σχεδιαστής ντύνει μυστηριώδεις μαριονέτες με παραδοσιακά κοστούμια, στην πλατεία του Παλέρμο το γλέντι ζωντανεύει. Καθώς γυναίκες, μουσική και … πουά γίνονται ένα, εμείς αναρωτιόμαστε: Ποιος κινεί τελικά τα νήματα;

Το έχουμε πει ήδη αρκετές φορές ότι πλέον οι οίκοι δεν αρκούνται στο να παρουσιάζουν τις κολεξιόν τους στη πασαρέλα και τα νέα τους ρούχα στα περιοδικά. Εκτός του ότι κάθε μεγάλη εταιρεία που σέβεται πλέον τον εαυτό της συνοδεύει κάθε καινούρια συλλογή με ένα μικρού μήκος βίντεο, στο οποίο συχνά πρωταγωνιστούν διάσημοι σταρ, αρκετά fashion houses κάνουν πολλά βήματα παραπέρα. Η μόδα οφείλει σίγουρα να είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ρόλων και ανανέωσης, αλλά το ευφυές κοινό της είναι σήμερα πολύ πιο απαιτητικό. Ακριβώς επειδή ξέρουν ότι το να φροντίζεις το έξω χωρίς να δίνεις σημασία στο μέσα δεν μπορεί να κρύψει την ασχήμια. Κάτι που προφανώς γνωρίζει και η Miu Miu, πρωτοπορώντας και πάλι σε κάθε επίπεδο.

Δείτε όλες τις ταινίες της σειράς «Miu Miu Women’s Tales» από τη Miu Miu στο επίσημο site του οίκου.