«Οι πιο μεγάλες σχέσεις της ζωής μου είναι με βιβλία. Για να προσδιορίσω μια εποχή δεν λέω “τότε που ήμουν με τον τάδε”, αλλά “τότε που διάβαζα το τάδε βιβλίο”» είχε πει πριν από μερικά χρόνια σε μια συνέντευξή της η Ζυράννα Ζατέλη.

Δεν ξέρω αν ο βρετανός καλλιτέχνης Τζέρεμι Μέι προσδιορίζει τη ζωή του με τον ίδιο τρόπο, το γεγονός, ωστόσο, ότι δεν ήθελε να αποχωρίζεται τα αγαπημένα βιβλία του τον οδήγησε στη δημιουργία της πιο «φιλολογικής» σειράς κοσμημάτων με το όνομα Little Fly.

Ο Μέι, ο οποίος βασικά είναι αρχιτέκτων τοπίου, παρασυρμένος από την αγάπη του για τα βιβλία, εμπνεύστηκε κοσμήματα κατασκευασμένα από σελίδες παλαιών εκδόσεων, επάνω στα οποία είναι ευδιάκριτες μικρές φράσεις του κειμένου. Καθόλου τυχαία μάλλον, το πρώτο δαχτυλίδι που έφτιαξε ήταν δώρο επετείου προς τη γυναίκα του.

Το χαρτί κόβεται, πιέζεται, λακάρεται για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και στη συνέχεια μορφοποιείται σε δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, βραχιόλια, μενταγιόν. Με αυτόν τον τρόπο, ο καλλιτέχνης δεν ανακυκλώνει απλώς χαρτί, αλλά μεταθέτει την ουσία της δημιουργίας από τη θεωρητική σκέψη στην καλλιτεχνική έκφραση.

Κάθε κομμάτι είναι μοναδικό αντικείμενο τέχνης – με χαραγμένο serial number επάνω του – και είναι αδύνατον να αντιγραφεί. Το παραλαμβάνετε, μάλιστα, μαζί με το βιβλίο από το οποίο κόπηκαν οι σελίδες και το οποίο στο εξής θα αποτελεί το κουτί φύλαξής του με μια υποδοχή κατάλληλη μόνο γι’ αυτό.

Για όσους αναρωτιούνται τι γίνεται αν ο Τζέρεμι δεν έχει επιλέξει το δικό σας αγαπημένο βιβλίο για ένα έργο του, σας πληροφορούμε ότι φτιάχνει και bespoke κομμάτια με τα βιβλία που θα του δώσετε εσείς.

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Από το σκοτάδι στο φως», που πραγματοποιείται στην Αθήνα, στην eleni marneri galerie Acropolis, ο May έχει δουλέψει κοσμήματα και επάνω σε συλλεκτικές εκδόσεις ελλήνων ποιητών (Ελύτης, Καβάφης κ.ά.).