«Το όνομά της ήταν Ανίτα και ήταν η πιο cool μητέρα της Νότιας Σουηδίας στη δεκαετία των 70s. Κάπνιζε Camel και ενώ φώναζε στα παιδιά της απλά κοίταξε τα λευκά ψηλοτάκουνα τσόκαρά της. Το καλοκαίρι του 2006 βρήκαμε τα 300 ζευγάρια παπούτσια της και έτσι δημιουργήθηκε η Swedish Hasbeens», δήλωσαν οι δημιουργοί της εταιρείας.

Για όσους δεν τα γνωρίζεται ή δεν καταλάβατε, κατάγονται από την Σουηδία, το λέει και το όνομά τους εξάλλου.

Φτιάχνονται στο χέρι με τον τρόπο που φτιάχνονταν τη δεκαετία των ’70. Ιδιαιτερότητά τους ο ξύλινος πάτος και με στιλ της τότε δεκαετίας σε συνδυασμό με το τώρα και με κύριο χαρακτηριστικό; Τα φυσικά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον και κατ’επέκταση προς τους ανθρώπους.

Ὀπως όλα τα χειροποίητα προιόντα που χρησιμοποιούν φυσικά υλικά, έτσι και τα παπούτσια της εταιρείας Swedish Hasbeens έχουν το δικό τους σημάδι γνησιότητας και μοναδικότητας. Οι ιδρυτές της Swedish Hasbeens τόνισαν επίσης ότι «δε χρειάζεται ανησυχήσετε αν ο ξύλινος πάτος διαφέρει σε κάποια σημεία ή αν διακρίνεται κάποια ατέλεια…αυτό είναι που κάνει κάθε ζευγάρι μοναδικό».

Η συλλογή για την Ἀνοιξη-Καλοκαίρι 2012 είναι εμπνευσμένη από τα αθλήματα. Οι φωτογραφίες ρετρό και ρομαντικές και τα μοντέλα με ρούχα, μαλλιά και ύφος σαν να βγήκαν από τη δεκαετία των 70s, όπως ήταν φυσικά αναμενόμενο.

Η επίδειξη μόδας-παράσταση στήθηκε σε ένα παλιό εργοστάσιο. Τα μοντέλα-αθλητές επιδίδονται σε ασκήσεις με όργανα γυμναστικής στημένα τριγύρω φορόντας λευκά μίνιμαλ ρούχα και με μοναδικό χρώμα στα παπούτσια. Μία επίδειξη μόδας διαφορετική που εκτώς όλων των άλλων δίνει με τον δικό της τρόπο το έναυσμα για άθληση!

Γιατί όχι;

Δείτε την επίδειξη στο παρακάτω βίντεο