Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή μας, τα όρια του «εδώ» και «εκεί», του «τώρα» και «μετά», του «δημόσιου» και του «ιδιωτικού» έχουν επηρεαστεί καθοριστικά, αμφισβητηθεί και αναθεωρηθεί, ενώ παράλληλα επιπλέον νέες καινοτομίες και εργαλεία εγείρουν προβληματισμούς και ερωτηματικά για τη χρήση τους και τις δυνατότητές τους.

Το metamatic: taf εγκαινιάζει ένα νέο πρόγραμμα δράσεων, το {e}scape, ένα διαδραστικό, βιωματικό εγχείρημα που φέρνει τη σύγχρονη τεχνολογία απέναντι με το χώρο και το χρόνο.

Καλλιτέχνες, τεχνολόγοι, designers και προγραμματιστές συστήνονται μέσα από τη δουλειά τους, ενώ εκθέσεις, εργαστήρια, διαλέξεις και performances θα λειτουργούν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς για το κοινό.

Project που συμμετέχουν:

5-11/12 Εγκατάσταση Ephemeron//Φοίβος Άγγελος Κόλλιας

Μία ηχητική εγκατάσταση όπου δεν υπάρχουν προ-ηχογραφημένοι ήχοι. Ένας ζωντανός αλγόριθμος αλληλεπιδρά με κάθε ήχο που ακούγεται στο χώρο. Το κοινό βιώνει τον μουσικό αυτό οργανισμό σε άμεση επικοινωνία μαζί του.

9-10/12 17:00-20:00

Εργαστήριο physical Computing and Data sonification with Open Source Tools//Γιάννης Ζάννος

Το εργαστήριο/σεμινάριο απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο του «Ανοιχτού Κώδικα». Πρόκειται για καλλιτεχνικά έργα στο διαδίκτυο σαν διαδραστικές εγκαταστάσεις ή σαν παραστάσεις-performances.

Θα υπάρξει μια θεωρητική και πρακτική εισαγωγή στην εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος Linux πάνω σε USB sticks και Raspberry Pi. Επίσης οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν το Arduino, θα χρησιμοποιήσουν το πρωτόκολλο OSC και το Super Collider, JavaScript και node.js.

Δεν απαιτείται γνώση προγραμματισμού.

Απαιτείται:

Laptop: windows pc (με άδειο usb stick 8GB), linux ή apple ακουστικά

Προαιρετικά: ένα arduino και/ή ένα Raspberry Pi3 και μερικούς αισθητήρες επιλογής σας μαζί με breadboard

11/12 17:30-20:30

Εργαστήριο Εισαγωγής στο Max for Live για διαδραστική μουσική//Φοίβος Άγγελος Κόλλιας

Το Max for Live είναι ένα πρόγραμμα μουσικής δημιουργίας. Χρησιμοποιείται ευρέως από εμπορικούς djs μέχρι πειραματικούς μουσικούς. Μουσική σύνθεση, ζωντανή ηλεκτρονική μουσική, sound design, DJing, ηχητική επιστημονική έρευνα και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις.

Απαιτούμενα: φορητός υπολογιστής (Mac ή Windows) και ακουστικά έχοντας εγκαταστήσει τη δωρεάν έκδοση του Max for Live: http://www.ableton.com/en/trial/

Δωρεάν συμμετοχή-θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

12-18/12

Έκθεση-privacy sessions (2016-ongoing) και εγκατάσταση-megastructure_beta version (2016)//Κυριακή Γόνη

¨Ολες οι προσωπικές διαδρομές του προηγούμενο έτους έχουν αποθηκευτεί στο ιστορικό της Google, ακούσια σαν ένα ημερολόγιο. Η σειρά Συνεδρίες Προστασίας Δεδομένω, διευρενά τις έννοιες της ιδιωτικότητας, της ψηφιακής μνήμης, των προσωπικών δεδομένων και της ιδιοκτησίας, μεταφέροντας αυτή τη φορά τη συζήτηση μέσα στο αστικό τοπίο.

Megastructure_beta version (2016)

Η λέξη cloud που συμαίνει σύννεφο έχει συνδεθεί με την έννοια του διαδικτύου και τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Ο άυλος χαρακτήρας τους κρύβε ένα ολόκληρο σύστημα καλωδιώσεων, υπολογιστικής τεχνολογιά, αλγορυθμικά συστήματα και τεχνολογικές διεπαφές.

Η διαδραστική εγκατάσταση megastructure beta_version αποτελεί μια εικονοποίηση των νέων συνθηκών χωριτικότητας, ελέγχου, ιδιωτικότητας και συνδεσιμότητας που προκύπτουν με τη διαρκή εξέλιξη της τεχνολογίας σε αυτά τα υλικά και άυλα περιβάλλοντα. Ιστοσελίδα έργου: http://goo.gl/S4XFzo

13/12 20:00

Συναυλία-Ο χώρος ως δομική παράμετρος της μουσικής//Ορέστης Καραμανλής-laptop και Σοφία Ευκλίδου-τσέλο

Μίνι συναυλία με τσέλο και ηλεκτρονικά. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

15-16/12

Ακουστικός περίπατος//Akoo-o

Ένας ακουστικός περίπατος για τη περιοχή, γεω-τοποθετημένος από τη πλατφόρμα Echoes. Η ομάδα Akoo-o θα βρίσκεται στο χώρο για ενημέρωση, τεχνική βοήθεια και συζήτηση με το κοινό.

17/12 19:00

Ομιλία-συζήτηση//Δημήτρης Γρηγορίου-Δημήτρης Καρακώστας-Εύα Σαραφιανού

Ερευνητές του Εργαστηρίου Κρυπτογραφίας και Ασφάλειας Υπολογιστών του τμ. Πληροφορικής του ΕΚΠΑ συζητούν για το πώς οι η τεχνολογία μετατρέπει τις σύγχρονες μητροπόλεις σε Οργουελικά εργαστήρια παρακολούθησης. Συζήτηση με τους ομιλητές που θα παρουσιάσουν τα μετα-δεδομένα ποιοι τα συλλέγουν και τα χρησιμοποιούν και πως επηρεάζουν τη βιωματική μας καθημερινότητα.

19/12 19:00

Ομιλία//Μαρία Σαριδάκη

Η Μαρία Σαριδάκη θα παρουσιάσει τις Προσωρινές Παιγνιώδεις Ζώνες και θα συζητήσει με το κοινό το παιχνίδι στη πόλη, το game jams και τα δημιουργικά οικοσυστήματα υπό διαμόρφωση στον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο

20-22/12

Έκθεση Dream Minds in Virtual Bodies//Vira

Αυτή η έκθεση καλεί τον θεατή να βιώσει ένα σύνολο εμπειριών εικονικής πραγματικότητας. Η τεχνολογία σε αλληλεπίδραση με εικονικά περιβάλλοντα και κατασκευασμένους νέους τόπους, ονειρικούς ή πραγματικούς. Ο χώρος και ο χρόνος σε μία διαδραστική αφήγηση υπό το πρίσμα προσωπικών εμπειριών.

Συντελεστές:

Οργάνωση: VIRA Virtual Reality Applications & Αδριάννα Δαούτη

Επιμέλεια: VIRA Virtual Reality Applications & Αδριάννα Δαούτη

Συμμετέχουν: Αδριάννα Δαούτη, Δημήτρης Τράκας, Ρένια Παπαθανασίου, Χριστίνα Χρυσανθοπούλου www.vira.design

Είσοδος ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες: http://theartfoundation.metamatic.gr/GR/Event/3853/The %7Be%7Dscape Project/