Επειτα από μια καυτή μέρα στον ήλιο το δέρμα ασφυκτιά. Η ηλιακή ακτινοβολία, η ζέστη και το αλάτι της θάλασσας ταλαιπωρούν και ξηραίνουν την επιδερμίδα τόσο ώστε η άμεση ενυδάτωσή της τις επόμενες ώρες γίνεται επιτακτική ανάγκη. Εκτός από την πιο εμφανή επίπτωση της αλόγιστης έκθεσης στον ήλιο που είναι το ηλιακό έγκαυμα, οι ακτίνες UV επιτίθενται στα ζωντανά κύτταρα της επιδερμίδας, στις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης αλλά και στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Τα λιπίδια των τοιχωμάτων των δερματικών κυττάρων καταστρέφονται ενώ η απώλεια νερού και η απελευθέρωση ενζύμων που επηρεάζουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη φέρουν την ευθύνη για τα ορατά σημάδια γήρανσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περιποίηση και η ενυδάτωση μετά την ηλιοθεραπεία αποτελούν το σημαντικότερο βήμα ομορφιάς για να διατηρήσουμε τη νεανικότητα της επιδερμίδας.

Όλοι οι τύποι δέρματος μπορούν να αφυδατωθούν, ακόμα και οι πιο λιπαροί. Έτσι, το ζητούμενο είναι η υγρασία και τα επαρκή αποθέματα νερού ώστε να εξασφαλίσουμε την καλή λειτουργία των κυττάρων. Ο δερματολόγος δρ Χάουαρντ Μιούραντ επισημαίνει: «Η καταπολέμηση της φλεγμονής είναι σημαντικό να γίνεται από τη νεαρή ηλικία. Όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε να προστατεύουμε την επιδερμίδα από τις καταστροφές που προκαλεί ο ήλιος τόσο πιο άμεσα θα προλάβουμε τα σημάδια της φωτογήρανσης». Για να βοηθήσουμε την επιδερμίδα τόσο του σώματος όσο και του προσώπου να αναγεννηθεί, αλλά και για να αναπληρώσουμε τη χαμένη υγρασία το μυστικό κρύβεται στις ειδικές συνθέσεις των εξειδικευμένων προϊόντων.

Τα after sun επιτελούν δύο πολύ χρήσιμα καθήκοντα: περιποιούνται την επιδερμίδα μετά την ταλαιπωρία της παραλίας ενώ παράλληλα παρατείνουν το χρυσαφένιο χρώμα των διακοπών. Οι ειδικά μελετημένες φόρμουλες φροντίζουν εντατικά το δέρμα αμέσως μετά την έκθεση στον ήλιο και περιέχουν παράγοντες που διεγείρουν τη φυσιολογική αναπλαστική λειτουργία του ιστού. Οι προηγμένες φόρμουλές τους δεν ενυδατώνουν απλώς το δέρμα αλλά το αναπλάθουν και ενισχύουν τη φυσική του άμυνα. Σε μορφή αφρού, τζελ, κρέμας ή συμπυκνωμένου ορού και με συνθέσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και συστατικά που ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου, δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύουν από την οξείδωση και χαρίζουν βαθιά ενυδάτωση. Επιλέγουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας και τα χρησιμοποιούμε σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αντιφλεγμονώδης δράση: Για να καταπραΰνουμε τους ερεθισμούς και την αίσθηση καψίματος προτιμάμε συνθέσεις που περιέχουν γιαούρτι, αλόη, πανθενόλη, καλέντουλα, χαμομήλι και αλλαντοΐνη.

Ενίσχυση της υγρασίας: Η αφυδάτωση ταλαιπωρεί το δέρμα κάνοντάς το να δείχνει ξηρό και θαμπό. Με προϊόντα που περιέχουν συστατικά όπως γλυκερίνη, βούτυρο κακάο και ceramides επαναφέρουμε την υγρασία ενώ παράλληλα αποτρέπουμε το ξεφλούδισμα.

Αντιγήρανση: Αφοπλίζουμε τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουμε τα κύτταρα από την οξείδωση με συνθέσεις που περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Ε και C και το συνένζυμο Q10.

Για έξτρα ενυδάτωση:

– Η κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη ακόμα κι αν δεν βρισκόμαστε κάτω από τις ηλιακές ακτίνες.

– Αμέσως μετά την παραλία ή την πισίνα κάνουμε ντους. Η αλμύρα και το χλώριο δεν πρέπει να στεγνώνουν πάνω στο δέρμα.

– Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν την καταλληλότερη τροφή ενυδάτωσης εκ των έσω. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού και είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

– Δροσίζουμε τακτικά την επιδερμίδα με τα ειδικά καλλυντικά σπρέι νερού.

Η εναλλακτική λύση: Όσες δεν είναι φανατικές των after sun μπορούν να τα αντικαταστήσουν με απλές ενυδατικές. Αρκεί η σύνθεσή τους να περιέχει βιταμίνη Ε και αναπλαστικά συστατικά και να έχουν πιο λιπαρή υφή απ’ ό,τι εκείνες που χρησιμοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αποφεύγουμε τις ενυδατικές που περιέχουν άρωμα ή AHA.

Το ρεπορτάζ αυτό δεν είναι διαφημιστικό