Η εποχή που τα αντηλιακά προστάτευαν το δέρμα μόνο από τα εγκαύματα ανήκει στο παρελθόν. Στις μέρες μας στα ερευνητικά εργαστήρια της κοσμητολογίας οι επιστήμονες ανακαλύπτουν νέες φόρμουλες και πρωτοποριακές συνθέσεις με στόχο να μας προσφέρουν ένα ασφαλές καλοκαίρι με λαμπερό μαύρισμα και ταυτόχρονα χωρίς κανένα κόστος για την επιδερμίδα μας. Όλες άλλωστε αγαπάμε τις υπερωρίες στη σεζλόνγκ, παράλληλα όμως θέλουμε να διατηρήσουμε τη νεανική και λαμπερή όψη της επιδερμίδας μας. Οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον τις ανάγκες μας και δεν περιορίζονται μόνο στο σωστό δείκτη SPF αλλά επεκτείνονται και στην καλλυντική φροντίδα. Έτσι οι εξελιγμένες φόρμουλες των αντηλιακών για το πρόσωπο και το σώμα εμπλουτίζονται με ειδικά συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που κάνουν το δέρμα πιο ανθεκτικό, αντιμετωπίζουν τη γήρανση και επανορθώνουν τις φθορές του ήλιου.

Αντιγήρανση

Είναι γνωστό ότι η έκθεση στον ήλιο επισπεύδει τη γήρανση του δέρματος. Εκτός από το κολλαγόνο και την ελαστίνη οι UV καταστρέφουν και τα κύτταρα που διασφαλίζουν τη νεανικότητα του δέρματος. Το ηλιακό φως επηρεάζει αρνητικά το γενετικό υλικό των αναπτυσσόμενων κυττάρων και προκαλεί επιτάχυνση της γήρανσης. Με το πέρασμα του χρόνου και τη συνεχή έκθεση στον ήλιο η φυσική διαδικασία αποκατάστασης του DNA εξασθενεί με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα σημάδια της φωτογήρανσης. Η λύση είναι να ενισχύσουμε τη φροντίδα του προσώπου και του σώματος με προϊόντα που συμβάλλουν στη φυσική διαδικασία αποκατάστασης του DNA και στην επιδιόρθωση των ενζύμων. Για να διατηρήσουν τα φυσικά αποθέματα νεότητας και να επιβραδύνουν την πρόωρη γήρανση τα εργαστήρια επικεντρώνονται στη δημιουργία αντηλιακών με αντιρυτιδικές ιδιότητες ενσωματώνοντας στις συνθέσεις συστατικά όπως αντιοξειδωτικά και φόρμουλες που προστατεύουν τo DNA των κυττάρων προλαμβάνοντας τα σημάδια του χρόνου.

Δυσχρωμίες

Ο ήλιος, οι διάφορες ορμονικές διαταραχές (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, αντισύλληψη) και η γήρανση της επιδερμίδας συχνά επηρεάζουν τη λειτουργία των μελανινοκυττάρων και οδηγούν στη δημιουργία δυσχρωμιών όπως είναι οι κηλίδες και οι πανάδες. Οι κηλίδες είναι πιο επιφανειακές και εμφανίζονται κυρίως στις λεπτότερες και πιο εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές, όπως είναι το πρόσωπο, τα μάτια, το ντεκολτέ και οι ώμοι, και η δημιουργία τους σχετίζεται κυρίως όχι με την ηλικία αλλά με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι πανάδες δημιουργούνται στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και σχηματίζονται συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες όταν ο ήλιος είναι πιο έντονος.

Παρ’ ότι μερικές φορές ακόμα και το αντηλιακό δεν αρκεί για να αποτρέψει την εμφάνισή τους, ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψή τους είναι η καθημερινή και εντατική χρήση ενός προϊόντος με υψηλό δείκτη προστασίας 365 ημέρες το χρόνο. Οι νέες συνθέσεις που επικεντρώνονται στις κηλίδες περιέχουν ειδικές δραστικές ουσίες οι οποίες ρυθμίζουν τη συγκέντρωση της μελανίνης και προλαμβάνουν τη δημιουργία δυσχρωμιών.

Ενυδάτωση

Το ηλιακό φως δημιουργεί ελεύθερες ρίζες οι οποίες καταστρέφουν τα λιπίδια των κυτταρικών τοιχωμάτων προκαλώντας διαδερμική απώλεια νερού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται ο προστατευτικός φραγμός, το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά του και να δείχνει τραχύ και αφυδατωμένο. Σε αντίθεση με ένα νεανικό δέρμα, καθώς μεγαλώνουμε η διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνεται και η επιδερμίδα μας έχει περισσότερη ανάγκη για ενυδάτωση. Για να αντιμετωπίσουν την ξηρότητα και να ενισχύσουν τα επίπεδα υγρασίας οι νέες φόρμουλες των αντηλιακών έχουν πλούσια υφή και συνθέσεις με υπερ-ενυδατικά συστατικά, όπως υαλουρονικό οξύ και λιπαρά οξέα, που καλύπτουν την ανάγκη για βαθιά ενυδάτωση ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν μια προστατευτική μεμβράνη που λειτουργεί σαν ασπίδα εμποδίζοντας την υγρασία να διαφύγει.

Αδιάβροχες συνθέσεις

Για τη σωστή επιλογή του αντηλιακού είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη όχι μόνο τις ανάγκες της επιδερμίδας αλλά και τις δραστηριότητές μας. Οι ειδικές συνθέσεις με την ένδειξη waterproof και water-resistant είναι η κατάλληλη επιλογή σε περίπτωση που αθλούμαστε, κολυμπάμε πολλή ώρα ή κάνουμε θαλάσσια σπορ. Ωστόσο η εφίδρωση, οι βουτιές και το σκούπισμα της επιδερμίδας με την πετσέτα αλλοιώνουν την προστασία. Έτσι, ακόμα και τα αδιάβροχα προϊόντα χάνουν περίπου το 50% της ισχύος τους. Γι’ αυτό δεν ξεχνάμε να επαναλαμβάνουμε την επάλειψη με αντηλιακό κάθε δύο ώρες ή κάθε φορά που μπαίνουμε στη θάλασσα.

Προστασία και στα μαλλιά

Δεδομένου ότι τα μαλλιά δεν διαθέτουν δικούς τους μηχανισμούς επανόρθωσης όπως συμβαίνει με το δέρμα, ο ήλιος, ο αέρας, το νερό της θάλασσας και της πισίνας ταλαιπωρούν την τρίχα και καταστρέφουν τη δομή της προκαλώντας τραχιά υφή, ξεθώριασμα του χρώματος, ψαλίδα και απώλεια λάμψης. Για να διατηρήσουμε την υγιή όψη τους ο καλύτερος τρόπος είναι η συστηματική περιποίηση τόσο κατά τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο όσο και μετά. Εκτός από τον SPF που προστατεύει από τις UV, oι ειδικά μελετημένες συνθέσεις αγκαλιάζουν την τρίχα με ένα αόρατο φιλμ έτσι ώστε να την ενυδατώνουν, να την τρέφουν και να διατηρούν την υγιή όψη της.

Το ρεπορτάζ αυτό δεν είναι διαφημιστικό