Πώς επιλέγουμε το σωστό δείκτη SPF; Προστατεύουν τα αντηλιακά από τη γήρανση και το μελάνωμα; Για ένα ασφαλές καλοκαίρι η εύρεση του κατάλληλου αντηλιακού είναι το παν. Οι δερματολόγοι Μαρία Σηφάκη και Γραμματική Mαργαρώνη μας δίνουν τις συμβουλές τους.

Στην αρχή του καλοκαιριού φοράμε υψηλότερο δείκτη και μετά χαμηλότερο;

Γραμματική Μαργαρώνη: Οι ανάγκες της επιδερμίδας είναι μεγαλύτερες στις αρχές του καλοκαιριού. Καθώς το δέρμα μαυρίζει, χρησιμοποιούμε μικρότερο δείκτη, ανάλογα με τον τύπο του. Οι μεγάλοι δείκτες αφορούν συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως άτομα με δερματοπάθειες ή παιδιά. Π.χ., ένα αντηλιακό με SPF 30 είναι ικανοποιητικό για το μέσο πληθυσμό αλλά δεν λειτουργεί ως ασπίδα, με κανένα αντηλιακό δεν καθόμαστε στον ήλιο όσο θέλουμε.

Με ποια κριτήρια επιλέγουμε το δείκτη προστασίας;

Μαρία Σηφάκη: Ο δείκτης προστασίας (SPF) προσδιορίζει το χρόνο που μπορεί κάποιος να μείνει στον ήλιο χωρίς να καεί. Με ένα αντηλιακό με δείκτη 20 καλύπτεται είκοσι φορές περισσότερο απ’ ό,τι αν δεν φορούσε. Το SPF το επιλέγουμε ανάλογα με το χρώμα του δέρματος και την εποχή. Οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες χρειάζονται υψηλό δείκτη (SPF 30+) ενώ οι πιο σκούρες χαμηλότερο (SPF 20). Όμως κανένα αντηλιακό δεν προστατεύει πλήρως από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Και το σωστό αντηλιακό;

Μ.Σ.: Ένα αντηλιακό πρέπει να είναι σταθερό στο φως, ουδέτερο, μη ερεθιστικό, άοσμο και ενυδατικό. Να κρατάει 50% νερό, να μην αλληλεπιδρά με άλλα χημικά και να έχει μακρά διάρκεια δράσης. Η επιλογή του εξαρτάται από το σημείο που θα εφαρμοστεί και την ποιότητα του δέρματος. Για τα υπερβολικά λιπαρά είναι κατάλληλα τα προϊόντα oil-free σε μορφή τζελ ή λοσιόν. Για τα ξηρά οι πλούσιες κρέμες που συγκρατούν την υγρασία (π.χ. υαλουρονικό οξύ) και ενυδατώνουν ενώ για τα μεικτά οι λεπτόρρευστες υφές. Στο σώμα εφαρμόζονται καλύτερα προϊόντα με υφή λοσιόν, τζελ, αφρού, λαδιού ή κρέμας.


Τι πρέπει να αναζητάμε στη σύνθεση των αντηλιακών;

Γ.Μ.: Να περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη Ε, γιατί έχουν ρόλο-κλειδί όσον αφορά την αποτροπή των βλαβών που προκαλεί ο ήλιος. Επιπλέον αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και ενυδατικά στοιχεία που προστατεύουν από την αφυδάτωση και επανορθώνουν τις φθορές τις οποίες προκαλούν οι UV.

Πόση ποσότητα αντηλιακού πρέπει να εφαρμόζουμε και πώς;

Μ.Σ.: Η συνιστώμενη ποσότητα για καλύτερη προστασία είναι 2 mg/cm2. Δηλαδή μισό κουταλάκι του γλυκού σε ένα τετραγωνικό εκατοστό δέρματος. Έχει αποδειχτεί όμως ότι στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται το ένα τέταρτο περίπου αυτής της δόσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν προστατευόμαστε όσο χρειάζεται. Ο σωστός τρόπος είναι να απλώνουμε το προϊόν σε στεγνό δέρμα μισή ώρα πριν βγούμε στον ήλιο και να το ανανεώνουμε κάθε 2-3 ώρες χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην ποσότητα που εφαρμόζουμε.

Φοράμε αντηλιακό ακόμα και στα σημεία που δεν εκτίθενται;

Γ.Μ.: Ακόμα και σε μια συννεφιασμένη ημέρα το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα. Πόσω μάλλον τα ρούχα μας. Γι’ αυτό απλώνουμε το αντηλιακό και στα σημεία που δεν βλέπει ο ήλιος, π.χ. κάτω από το μαγιό.


Προστατεύουν τα αντηλιακά από το μελάνωμα και τις ρυτίδες;

Μ.Σ.: Οι υπεριώδεις ακτίνες καταστρέφουν το γενετικό υλικό των κυττάρων. Είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση και για άλλες δερματικές αντιδράσεις με σοβαρότερη το μελάνωμα. Σήμερα τα αντηλιακά είναι η απαραίτητη πρόληψη. Διακρίνονται σε χημικά ή οργανικά και σε φυσικά ή ανόργανα. Τα φυσικά περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου, προφυλάσσουν κυρίως από τη UVΒ ακτινοβολία και είναι ιδανικά για παιδιά και για άτομα με φωτοδερματοπάθειες. Τα χημικά αντηλιακά προστατεύουν και από τις δύο ακτινοβολίες UVΑ και UVΒ. Όλα τα προϊόντα περιέχουν φίλτρα, που είτε απορροφούν είτε αντανακλούν ή διαχέουν την ηλιακή ακτινοβολία.


Πόσο διαρκεί η προστασία του SPF;


Μ.Σ.: Ο ασφαλής χρόνος έκθεσης στον ήλιο εξαρτάται από το είδος του αντηλιακού, την ώρα της μέρας, την εποχή, το φωτότυπο του δέρματος κ.λπ. Τα αντηλιακά προστατεύουν περίπου από 10 λεπτά έως και 6 ώρες. Οι μελλοντικές στρατηγικές προστασίας όμως εστιάζουν και στη χρήση των αντηλιακών ρούχων, που σε συνδυασμό με αντηλιακό, γυαλιά, καπέλο και ομπρέλα μπορούν να αποτελέσουν μια σίγουρη λύση προστασίας από τον ήλιο.

Το αντηλιακό προστατεύει από τις πανάδες;

Μ.Σ.: Οι πανάδες ή μέλασμα οφείλονται κυρίως στο ηλιακό φως αλλά μπορεί να εμφανιστούν και κατά την εγκυμοσύνη ή μετά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων. Στις πανάδες υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός μελανοσωμάτων που περιέχουν μελανίνη. Το δέρμα με πανάδες χρειάζεται μεγαλύτερη προστασία. Υπάρχουν ειδικά αντηλιακά τα οποία πρέπει να συνδυάζονται με αντίστοιχα προϊόντα λεύκανσης. Για την πρόληψη των πανάδων φοράμε υψηλό δείκτη προστασίας.


Για τους σπίλους απαιτείται ιδιαίτερη προστασία;

Γ.Μ.: Δεν υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Ωστόσο ανανεώνουμε συχνότερα το αντηλιακό στις περιοχές με σπίλους.


Φοράμε το ίδιο προϊόν σε πρόσωπο και σώμα;

Γ.Μ.: Τα αντηλιακά προσώπου και σώματος είναι διαφορετικά στη σύστασή τους. Η επιδερμίδα του προσώπου είναι πιο λεπτή και εύθραυστη γι’ αυτό και χρησιμοποιούμε κρέμες ενώ για το σώμα τα περισσότερα αντηλιακά είναι σε μορφή γαλακτώματος ή σπρέι. Ωστόσο, υπάρχουν προϊόντα κατάλληλα για το σώμα και το πρόσωπο.


Ποια σημεία είναι πιο ευαίσθητα στον ήλιο;

Γ.Μ.: Δεν πρέπει να αφήνουμε ακάλυπτα τα αυτιά, τη μύτη και τα χείλη. Συνήθως ξεχνάμε τον αυχένα, το κου ντε πιε και τα πέλματα, περιοχές που κοκκινίζουν ευκολότερα.

Το ρεπορτάζ αυτό δεν είναι διαφημιστικό