Η δεκαετία των 40 είναι μια περίοδος ανασυγκρότησης για κάθε γυναίκα. Μια χρυσή εποχή επαναξιολόγησης που συχνά χαρακτηρίζεται από σημαντικές αλλαγές. Όχι μόνο σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο αλλά και όσον αφορά την εικόνα και τον τρόπο που φροντίζει τον εαυτό της. Εάν στα 20 έχουμε την ομορφιά που μας χάρισε η φύση, στα 40 έχουμε την ομορφιά που επιλέγουμε. Παρ’ ότι μπορεί ως έφηβες να φανταζόμαστε με τρόμο τη στιγμή που θα σβήνουμε πολλά κεράκια, σήμερα αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που είχαμε πλάσει στο μυαλό μας. Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι τώρα μια γυναίκα μπορεί να δείχνει πραγματικά υπέροχη και φρέσκια για πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο Χόλιγουντ τα κασέ των σταρ εκτοξεύονται μετά τα 40 (παράδειγμα η Σάντρα Μπούλοκ και η εικονιζόμενη Τζένιφερ Κόνελι). Και ενώ αναμφισβήτητα με το πέρασμα του χρόνου οι αλλοιώσεις αποτυπώνονται στο δέρμα, σε αυτό το στάδιο της ηλικίας το να διατηρήσουμε την υγεία και την όψη μας σε καλή κατάσταση αποτελεί πρόκληση. Χάρη στις εξελίξεις της κοσμητολογίας, τώρα έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές αυτές και να αναδείξουμε την ομορφιά μας στο μάξιμουμ.

Διόρθωση των ρυτίδων

Στα 40+ αρχίζει να χαλαρώνει αισθητά η επιδερμίδα, μια και ο οργανισμός αφυδατώνεται ευκολότερα και αδυνατεί να συγκρατήσει τις βιταμίνες που χρειάζεται για να αναπλάσει τα κύτταρα. Οι ρυτίδες γίνονται πιο βαθιές και το δέρμα πιο τραχύ. Μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, που ευθύνονται για την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα του δέρματος, ενώ λόγω του περιορισμού της ορμονικής δραστηριότητας τα κύτταρα γερνούν χωρίς να αναγεννιούνται. Και ενώ κατά την τρίτη δεκαετία της ζωής μας, που το δέρμα σταδιακά αρχίζει να χάνει την ικανότητα αποκατάστασής του, ερχόμαστε αντιμέτωπες με τις πρώτες λεπτές γραμμές έκφρασης, στα 40+ τα σημάδια γήρανσης αρχίζουν να γίνονται πιο αισθητά και οι ρυτίδες εντονότερες. Για να αναζωογονήσουμε την εικόνα της επιδερμίδας επιλέγουμε αντιρυτιδικές κρέμες που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και συνθέσεις που επαναπρογραμματίζουν τις λειτουργίες του δέρματος και αποκαθιστούν προβλήματα όπως ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων. Οι κρέμες που περιέχουν ρετινοειδή είναι απαραίτητες μετά τα 40.

Ενίσχυση του υδρολιπιδικού φιλμ

Μέχρι τα 20 χρόνια μας οι φυσικοί εσωτερικοί μηχανισμοί διατηρούν το δέρμα ενυδατωμένο, ανεξάρτητα από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, γι’ αυτό είναι σφριγηλό και αρκεί μια ελαφριά ενυδατική κρέμα. Με την πάροδο του χρόνου όμως ο κυτταρικός εξοπλισμός αρχίζει να εξασθενεί και το εσωτερικό ενυδατικό σύστημα αποδυναμώνεται. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες (ζέστη, αέρας, κλιματισμός), η ηλικία αλλά και οι ορμονικές αλλαγές συμβάλλουν στην απώλεια της υγρασίας της επιδερμίδας. Χωρίς νερό τα κύτταρα καταστρέφονται, οι ιστοί χάνουν την ελαστικότητά τους και το δέρμα τη σφριγηλότητά του. Η συμπαγής κερατίνη στιβάδα που προστατεύει τα νεανικά δέρματα καθώς μεγαλώνουμε αποκτάει ρωγμές, με αποτέλεσμα η φυσική υγρασία να δραπετεύει στο περιβάλλον και να έχουμε τη λεγόμενη διαδερμική απώλεια νερού. Για να αυξήσουμε τα επίπεδα ενυδάτωσης είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την ικανότητα του δέρματος να συγκρατεί την υγρασία στο εσωτερικό του. Το πετυχαίνουμε χρησιμοποιώντας τις έξυπνες κρέμες ενυδάτωσης. Με προηγμένες συνθέσεις και μόρια νέας γενιάς, αυξάνουν τα επίπεδα του νερού στην επιφάνεια της επιδερμίδας και μειώνουν τη διαδερμική απώλεια. Δημιουργούν ένα αόρατο προστατευτικό φιλμ που συγκρατεί την υγρασία στην επιδερμίδα, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της, στην προστασία από τους παράγοντες που την απειλούν αλλά και στη διατήρηση μιας υγιούς και νεανικής όψης.

Σύσφιγξη των πόρων

Όσο και αν αυτό είναι το ζητούμενο, στην πραγματικότητα θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι το δέρμα μας δεν μπορεί ποτέ να είναι αψεγάδιαστο σαν να έχει περάσει από photoshop. Καθώς μεγαλώνουμε η παραγωγή σμήγματος μεταβάλλεται εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών, τα κύτταρα γίνονται πιο ώριμα λόγω της γήρανσης και δεν ανανεώνονται τόσο συχνά όσο στη νεαρή ηλικία. Η υπερβολική έκκριση σμήγματος, η γήρανση, οι ορμονικές αλλαγές, η αφυδάτωση και η έκθεση στον ήλιο συμβάλλουν στην αύξηση της εμφάνισης των πόρων. Τα ειδικά προϊόντα χάρη στα καταπραϋντικά συστατικά και στις εξελιγμένες συνθέσεις τους ενισχύουν τον υποστηρικτικό ιστό του δέρματος –συσφίγγοντας έτσι τα τοιχώματα των πόρων– και εξασφαλίζουν πιο απαλή επιδερμίδα με λιγότερες ατέλειες, ματ και νεανική όψη. Επιπλέον, οι ενυδατικοί παράγοντες που περιέχουν εμποδίζουν την αφυδάτωση, κύρια αιτία των διεσταλμένων πόρων.

Επανασμίλευση του προσώπου

Έντονα ζυγωματικά, καλοσχηματισμένο περίγραμμα, σφριγηλό δέρμα. Στις νεαρές ηλικίες το πρόσωπο έχει καλύτερο σχήμα. Με το πέρασμα του χρόνου τα οστά του προσώπου συρρικνώνονται και δημιουργούνται κενά στους ιστούς. Η απώλεια όγκου και η αλλοίωση της ανατομίας του προσθέτουν χρόνια στην εικόνα μας. Η ελαστικότητα του δέρματος μειώνεται και το περίγραμμα γίνεται ασαφές εμφανίζοντας σημάδια βαρύτητας. Οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης μπλέκουν μεταξύ τους και χάνουν την ελαστικότητά τους ενώ το λιπώδες υπόστρωμα που εξασφαλίζει το πάχος της επιδερμίδας φθείρεται κάνοντας το πρόσωπο να χάνει την αρχιτεκτονική του. Με στόχο την αποκατάσταση της απώλειας όγκου η κοσμητολογία δημιουργεί προηγμένες φόρμουλες που ανορθώνουν το οβάλ, επανασμιλεύουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου και επαναφέρουν τη νεανική όψη. Οι ειδικές συσφιγκτικές κρέμες είναι κατάλληλες για τις ώριμες επιδερμίδες όταν το δέρμα γίνεται πιο απαιτητικό.

*Το ρεπορτάζ αυτό δεν είναι διαφημιστικό