«Death begins in the colon». Όταν πρωτοδιάβασα αυτήν τη φράση σε κάποιο site για την υγεία τρόμαξα. Το θεώρησα μία επιπλέον απειλή, από αυτές που χρησιμοποιούν διάφορες θεωρίες της εναλλακτικής ιατρικής για να μας τρομάξουν. Ωστόσο, ψάχνοντας κατάλαβα πως μπορεί να μου μάθει ακριβώς το αντίθετο: ότι η υγεία ξεκινάει από το έντερο.

Η πρόταση αποδίδεται στον Καλιφορνέζο εναλλακτικό θεραπευτή Μπέρναρντ Τζένσεν, που θεωρείται ο «πατέρας των θεωριών του εντέρου». Όταν το έντερο δεν λειτουργεί σωστά στα τοιχώματά του αποτίθενται υπολείμματα που λειτουργούν σαν δηλητήρια για τον οργανισμό. Φανταστείτε το σαν ένα πιάτο με υπολείμματα φαγητού που μένει στους 36 βαθμούς Κελσίου για δύο μέρες. Θα αποκτήσει ένα κολλώδες μείγμα από σαπισμένη πρωτεΐνη, ταγγισμένο λίπος, υδατάνθρακες σε ζύμωση και μικρόβια που ευδοκιμούν σε ένα τόσο «γόνιμο» έδαφος.

Τώρα αποκτάει νόημα, ε; Εδώ είναι που έρχονται τα προβιοτικά, ο πιο ασφαλής τρόπος για να αποκατασταθεί η καλή λειτουργία του εντέρου. Τα γνώριζα ήδη από το συμπλήρωμα που γράφει ο γιατρός όταν χορηγεί αντιβίωση για να προστατέψει το έντερο από την καταστροφική δράση της. Μελετώντας ανακάλυψα ότι το γαστρεντερικό φιλοξενεί 750 τρισ. «φιλικά» βακτήρια που εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του. Όταν υποφέρουμε από διάρροια, παίρνουμε αντιβιοτικά ή καταναλώνουμε πολλά γλυκά αναπτύσσονται τα «κακά» βακτήρια, που εμποδίζουν τα φιλικά να επιτελέσουν το έργο τους. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής και διατροφής στο 85% των περιπτώσεων, με αποτέλεσμα όλων των ειδών τις ασθένειες και όλα τα προβλήματα της ομορφιάς, λένε οι εναλλακτικοί θεραπευτές. Μία από τις λύσεις που προτείνουν είναι τα συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά, δηλαδή εκατομμύρια ζωντανά φιλικά βακτήρια κλεισμένα σε μία κάψουλα. Μια άλλη, πιο επώδυνη, είναι ο καθαρισμός του παχέος εντέρου με νερό (υδροκολονοθεραπεία) αλλά ο γαστρεντερολόγος μου θύμωσε πολύ όταν τον ρώτησα.

Οπότε στράφηκα στα ζωντανά βακτήρια. Αφού η φαρμακοποιός με βεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, τα δοκίμασα. Τα έβαλα στο ψυγείο (καθότι ζωντανά) και έπαιρνα μία κάψουλα κάθε πρωί με άδειο στομάχι. Δεν ήταν εύκολο. Το στομάχι μου όταν είναι άδειο δεν αντέχει το οξέα. Τα βακτήρια acidophilus των προβιοτικών είναι φιλικά στο οξύ. Οπότε, με το που μπαίνουν σε άδειο στομάχι γίνεται χαμός. Άρχισα να τα παίρνω με γεμάτο στομάχι, για χρόνια, και οι λειτουργίες του οργανισμού μου ήταν σε τάξη. Ούτε σπυράκια ούτε να αρρώστησα θυμάμαι. Δεν ξέρω αν πρέπει να το αποδώσω στα προβιοτικά γιατί οι αλλαγές που επιφέρουν είναι τόσο ήπιες ώστε μοιάζουν φυσικές. Και για να απολαύσω και πάλι τα οφέλη τους θα τα ξαναπάρω. Αλλά τώρα υπάρχει νέα τεχνολογία: προβιοτικά που διαλύονται στο έντερο, οπότε αφήνουν το στομάχι ανέπαφο.