Η αφορμή. «Κάποια στιγμή βρέθηκα σε μια ιδιωτική σχολή να διδάσκω ιστορία της τέχνης των μαλλιών σε στυλίστες. Μέσα από αυτά τα μαθήματα ανακάλυψα και τους συμβολισμούς, από την αρχαιότητα ως σήμερα, που αποδίδονται στα γένια και στα μουστάκια, αλλά και ένα μεγάλο εύρος από σχετικά εργαλεία. Για αυτό για το μαγαζί έψαξα και ψάχνω μόνο αυθεντικές αντίκες κουρείων». 

Γένια vs ξύρισμα. «Δύο απόλυτα γοητευτικές διαδικασίες για μένα, με τις ιδιαιτερότητές της η καθεμιά. Το παραδοσιακό ξύρισμα με τη φαλτσέτα είναι μια ιεροτελεστία που περιλαμβάνει περιποίηση με κομπρέσες, ειδικές κρέμες, κολόνιες και μασάζ. Μια απόλαυση που δεν μπορείς να έχεις σπίτι σου. Τα γένια, από την άλλη, έχουν μια πολύπλοκη φροντίδα κατά τη διάρκεια της οποίας ο πελάτης παραμένει ξαπλωμένος για να απολαύσει την όλη διαδικασία, ενώ ο μπαρμπέρης επιλέγει τα κατάλληλα εργαλεία και τη σωστή γωνία για να τα τριμάρει ή να τα αραιώσει και κατόπιν να τα περιποιηθεί με ειδικά προϊόντα. Μιλάμε για 20 απολαυστικά λεπτά που οι άντρες γουστάρουν με χίλια». 

Το κούρεμα. «Οι γνώσεις των κομμωτών που έγιναν μπαρμπέρηδες είναι πιο πλήρεις. Σήμερα πολλά παιδιά θεωρούν ότι αρκούν έξι μήνες στη σχολή για να μάθουν αντρικό κούρεμα. Αν δεν εξασκηθείς στο ψαλίδι, δεν θα μάθεις ποτέ να κάνεις σωστό κούρεμα, αυτό που θα κρατήσει τη φόρμα του και μετά από 15 μέρες. Αλλωστε, οι νέοι σήμερα, που είναι και η βασική μου πελατεία, αναζητούν και εκτιμούν το καλό κούρεμα. Η προσφορά είναι μεγάλη και μένουν εκεί που βρίσκουν το καλύτερο». 
 

****Χαρακτηριστικές αντίκες είναι το ποδήλατο-κινητό κουρείο, που βρίσκεται στην είσοδο του μαγαζιού, από την Ιταλία αλλά και η κόκκινη αυθεντική αμερικάνικη καρέκλα κουρείου KOKEN η οποία κατασκευάστηκε το 1931
κατά παραγγελία για τα διασημότερα κουρεία της Αμερικής, τα Terminal Barbershops.

info
Barber shop – Εν Αθήναις 1928, Σοφοκλέους 5, Αθήνα, τηλ. 210 3220070

*Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BHMAmen