Κεντρική εισηγήτρια του σεμιναρίου είναι η φωτογράφος Άρτεμις Πυρπύλη, η οποία κατά τη διάρκεια των 10 συναντήσεων του κύκλου θα πραγματοποιήσει αρχικά μια αναδρομή στην ιστορία της φωτογραφίας δρόμου και στη συνέχεια θα προσεγγίσει θέματα που αφορούν στην αισθητική, τη σύνθεση, τη χρήση φωτογραφικού εξοπλισμού, καθώς επίσης και τις εφαρμοζόμενες μεθόδους και τεχνικές επεξεργασίας εικόνας. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της φωτογραφίας δρόμου, η ελευθερία και η ευθύτητα  που την χαρακτηρίζουν, καθώς επίσης η ανομοιόμορφη φύση και ο μεταβλητός χαρακτήρας της θα παρουσιαστούν μέσα από τη δουλειά ορισμένων από τους σημαντικότερους φωτογράφους δρόμου του κόσμου, μέσα από εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί και εκδόσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. 

Με τη φωτογραφία δρόμου ‘συλλαμβάνονται’ και αποτυπώνονται μικρά επεισόδια που εκτυλίσσονται στο δημόσιο χώρο, τυχαίες, συναρπαστικές σκηνές. Τα στιγμιότυπα αυτά από τη μια πλευρά προβάλλουν τη γοητεία του απρόσμενου που γεννιέται στον δρόμο, όπως συνήθιζε να λέει ο γνωστός φωτογράφος  Robert Doisneau, και από την άλλη πλευρά τονίζουν τον καθοριστικό ρόλο των ανθρώπινων σχέσεων, των ορίων μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου βίου, καθώς επίσης και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Ο φωτογράφος δρόμου είναι συνήθως πολύ κοντά στους ανθρώπους, δεν είναι ένας απόμακρος παρατηρητής και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τα όρια ανάμεσα στη δημιουργία τέχνης και την παραβίαση της προσωπικής ζωής είναι ιδιαιτέρως λεπτά. Η αναγνώριση αυτής της παραμέτρου σε διεθνές επίπεδο καθιστά απαραίτητη την παρουσίαση  στο σεμινάριο του σχετικού νομικού πλαισίου και του συνόλου των ορθών ενεργειών, αντιδράσεων και εκδηλώσεων από την πλευρά των φωτογράφων τόσο ως προς το κοινωνικό περιβάλλον όσο και ως προς τους τρόπους διαχείρισης του παραγόμενου υλικού.

Παράλληλα, στο σεμινάριο θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις ομαδικές φωτογραφήσεις. Θα οργανωθούν δύο ομαδικές φωτογραφήσεις σε επιλεγμένες διαδρομές στη γειτονιά του μουσείου στη δυτική Θεσσαλονίκη, στην Σταυρούπολη, τη Μενεμένη, τους Αμπελόκηπους, την Πολίχνη και τη Νεάπολη. Οι στόχοι του σεμιναρίου περιλαμβάνουν: την πρακτική εφαρμογή της θεωρίας με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις προσωπικές και ομαδικές επιλογές, τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση, την ανάπτυξη της φωτογραφικής φαντασίας, τη γρηγοράδα στην αναγνώριση του σκηνικού και στη λήψη, τη βελτίωση στη σύνθεση και τη φωτογραφική τεχνική, την εξέλιξη του προσωπικού στιλ, την ανάπτυξη ικανοτήτων editing όπως επίσης και μιας διεισδυτικής και ευαίσθητης ματιάς και αφήγησης από την πλευρά των συμμετεχόντων.

Ο εκπαιδευτικός κύκλος θα ολοκληρωθεί με έκθεση των φωτογραφιών των συμμετεχόντων στους χώρους της Μονής Λαζαριστών.

info
Διάρκεια:
17 Μαρτίου – 19 Μαΐου 2015
Τόπος: ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών
Ωράριο: κάθε Τρίτη, 14:00-16:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: €70 / Φοιτητές, ενήλικοι 60+, πολύτεκνοι, άνεργοι: €60 / Κόστος κάθε ενότητας χωριστά:10.
Πληροφορίες & Δηλώσεις συμμετοχής: στο τηλ. 2310 589148, Δευτέρα – Παρασκευή, 11:00 – 14:00
www.greekstatemuseum.com