Δημήτρης Ρηγόπουλος  Atenistas

Η ιδέα
«Γράφω για την Αθήνα από το 1993 και μέσα μου είχαν μαζευτεί κουβάρι εικόνες, βιώματα και συναισθήματα που έμοιαζαν σαν να χτυπούν σε τοίχο και να επιστρέφουν. Μετά τα τραγικά γεγονότα στην τράπεζα Marfin, θέλησα να κάνω κάτι χειροπιαστό για την πόλη και σε αυτό βρήκα πρόθυμο “συνομιλητή” τον Τάσο Χαλκιόπουλο (δημιουργό του μπλοκ athensville.wordpress.com). Μαζί θελήσαμε να αποδείξουμε πρώτα στον εαυτό μας και μετά στους άλλους ότι έχουμε δύναμη στα χέρια μας να αλλάξουμε όσα μας ενοχλούν».

 

Η δράση
«Οι δράσεις μας είναι έξω στον δρόμο, καθαρίζοντας, βάφοντας, φυτεύοντας. Οπως έγινε με τον εξωραϊσμό του κήπου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τη διαμόρφωση της παιδικής χαράς στα Κάτω Πατήσια, την παρέμβαση στο Αλσος Ριζάρη. Η επιτυχία μας εξαρτάται κατά πολύ από τη γειτονιά που θα αναλάβει να υπερασπιστεί όσα εμείς φτιάξουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως μπορούμε να έχουμε μερίδιο σε θετικές ενέργειες, αρκεί να αναλάβουμε πρωτοβουλία».

 

Η έκπληξη
«Η ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός του κόσμου από την πρώτη στιγμή υπήρξαν η μεγαλύτερη έκπληξη. Σε μουσικές δράσεις που κάναμε στο κέντρο της Αθήνας είδαμε με συγκίνηση μετανάστες να αφήνουν τα δωμάτιά τους για να χορέψουν στον δρόμο μαζί μας. Κάποια φορά βρεθήκαμε και στο αστυνομικό τμήμα, άλλου είδους έκπληξη κι αυτή! Η ίδια μαζική συμμετοχή μάς περίμενε και στις πολιτιστικές δράσεις, για παράδειγμα στη βραδινή ξενάγηση στη Δημοτική Πινακοθήκη».

 

who is who
• Ιδρυτικό μέλος των Atenistas
• Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971
• Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
• Είναι δημοσιογράφος και παθιασμένος με την πόλη και την αρχιτεκτονική
• Ζει στο Παγκράτι 

 www.atenistas.gr, atenistasgroup@gmail.com, 211 8001.830

Ειρήνη Γρατσία MOnuMENTA

 

Η ιδέα
«Πέντε χρόνια ζωής μετρά η MOnuMENTA, που προστατεύει φύση και αρχιτεκτονική κληρονομιά σε Ελλάδα και Κύπρο. Με εργαλείο έκφρασης, αλλά και αντίδρασης, το ηλεκτρονικό περιοδικό www.monumenta.org, παλεύουμε για τη διάσωση κτιρίων με ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία που αξίζει να γίνουν τα νέα μνημεία της πόλης. Οι οργανωμένες δράσεις μας έχουν συχνά καταλήξει σε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά υπουργικών αποφάσεων».

 

Η δράση
«Πρώτη μας επιτυχία αποτελεί η αναστολή κατεδάφισης των δύο νεοκλασικών κτιρίων στου Μακρυγιάννη, τα οποία θα καλύψουν ανάγκες του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Με δική μας παρέμβαση κηρύχθηκε μερικώς διατηρητέο και παραμένει ακέραιο τμήμα της όψης του κτιρίου Δοξιάδη στον Λυκαβηττό, το οποίο αλλάζει χρήση. Η νέα μορφή του ανακλά την πάλη μεταξύ παλαιού και νέου».

 

 

Η έκπληξη
«Ενθουσιαστήκαμε με τη μαζική συμμετοχή των Αθηναίων στην πολιτιστική ποδηλατο-δρομία τον Νοέμβριο (συνεργασία με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αμυρά). Με αφετηρία το Αρχαιολογικό Μουσείο καταλήξαμε στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος του Χίλτον, αφού ξεναγηθήκαμε σε κτίρια της νεοκλασικής και μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Ισως με “όχημα” το ποδήλατο οργανωθεί μια νέα ομάδα που θα “τρέχει” για τη σωτηρία των μνημείων».

 

who is who
• Ιδρυτικό μέλος της MΟnuΜΕΝΤΑ
• Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 1968
• Σπούδασε Αρχαιο-λογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Προστασία Μνημείων στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ
• Δραστηριοποιείται συστηματικά σε θέματα προστασίας δομημένου περιβάλλοντος
• Ονειρό της να αποκτήσουμε όλοι μας περιβαλ-λοντική συνείδηση και να τρέχουμε μαζί να σώσουμε τα κτίρια που κινδυνεύουν
• Ζει στη Ν. Φιλαδέλφεια

 www.monumenta.org