Δεν λαμβάνεται ως ιδιαίτερη φιλοσοφία η παραδοχή ότι ο καιρός έχει γυρίσματα. Το αποδεικνύει η ίδια η ρότα της Ιστορίας, τα χιλιάδες παραδείγματα όπου το παρελθόν δηλώνει παρόν – είτε για καλό είτε για κακό. Η punk μουσική εμπνέει την grunge, το ρεύμα της Αναγέννησης αναβιώνει τον κλασικισμό της αρχαιότητας, η Ρωσική Επανάσταση ζηλεύει κάτι από τη Γαλλική και… ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Στην περίπτωση του χαλκού τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το μέταλλο με τον κοκκινωπό χρωματισμό είναι υπεράνω χρόνου, τόπου και μοδάτων κλισέ. Ηδη γνωστό από το 9000 π.Χ., αφήνει πίσω του τη λίθινη εποχή και γίνεται το βασικό υλικό των αρχαίων ημών προγόνων για την κατασκευή σκευών, εργαλείων, όπλων και αγαλμάτων.

 

Από τα πρώτα χυτήρια του 4ου αιώνα και το περίφημο άγαλμα του Ηνιόχου των Δελφών, ο χαλκός – σαν άριστος μαθητής – έχει σημειώσει θαυμαστή πρόοδο στις επιδόσεις του. Με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το ένστικτο της επιβίωσης, αντεπεξέρχεται στην επίδραση του ατμοσφαιρικού αέρα και της παρόδου του χρόνου, αναπτύσσοντας στην επιφάνειά του ένα λεπτό στρώμα οξειδίου (με χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα) που το προστατεύει από διαβρωτικούς παράγοντες. Επιπλέον, ενδείκνυται για την κατασκευή στέγης καθώς εξασφαλίζει εξαιρετική στεγανότητα, ενώ σκαλίζοντας λίγο τους τοίχους του σπιτιού σας θα ανακαλύψετε ότι θεωρείται ιδανικός και για τις σωληνώσεις. Αγγλιστί, ο χαλκός ακούει στη λέξη copper, από το λατινικό cuprum, το οποίο έχει ρίζες στο νησί της Κύπρου όπου το μέταλλο εξορυσσόταν στη ρωμαϊκή εποχή. Μάλιστα, στους κύκλους των αλχημιστών – που έδρασαν κυρίως τον Μεσαίωνα προσπαθώντας, μεταξύ άλλων, να μετατρέψουν μέταλλα σε χρυσό – ο χαλκός δηλωνόταν με το σύμβολο της Αφροδίτης (ένας σταυρός κάτω από κύκλο).

Σήμερα πολλές εταιρείες αξιοποιούν τις δυνατότητές του σε αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές εφαρμογές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη γερμανική Tecu και το εκθεσιακό κέντρο Theresienwiese του Μονάχου. Τέχνη και ντιζάιν δεν μένουν πίσω, εντάσσοντας τον χαλκό – αλλά και τα κράματά του, ορείχαλκο και μπρούντζο – στα δημιουργικά πλάνα τους: κοσμήματα, έπιπλα, γλυπτά, διακοσμητικά κτλ. Ο άγγλος ντιζάινερ Tom Dixon, σαν άλλος τεχνίτης του μυκηναϊκού πολιτισμού, σχεδιάζει από μικροσκοπικά φωτιστικά μέχρι ποδήλατα (για την Brompton), ενώ και η νεότερη γενιά δίνει τη δική της εκδοχή μέσα από την εγκατάσταση με χάλκινες συνθέσεις του Els Woldhek, αποφοίτου του Royal College of Art. Διακριτική πολυτέλεια, βιομηχανικό στυλ ή μια λύση που προτείνει η μόδα; Ο χαλκός ανταποκρίνεται σε όλα και γι’ αυτό είναι πάντα επίκαιρος, κάθε φορά με κάτι νέο. Και αν νομίζετε ότι γίνεται πολύς ντόρος για ένα μέταλλο, σκεφτείτε πως ίχνη του βρίσκονται ακόμη και στον οργανισμό μας, διευκολύνοντας, όπως υποστηρίζει μια μερίδα του επιστημονικού κόσμου, την απορρόφηση σιδήρου και αποτρέποντας την κατάθλιψη!