Eκκεντρικά, χαρούμενα ή απλώς διαφορετικά; Οπως κι αν το δείτε, όταν οι αρχιτέκτονες παίζουν με το χρώμα, τα κτίριά τους δεν περνούν απαρατήρητα.

El Chaparral, Γρανάδα, 2010 , Alejandro Munoz Miranda

Πρόκειται για έναν παιδικό σταθμό, τo κτίριο του οποίου αναπτύσσεται γύρω από μια κεντρική αυλή, ενώ τα χρωματιστά παράθυρα στο κέλυφός του δίνουν την αίσθηση του ουράνιου τόξου. Η δυναμική παρουσία του χρώματος είναι αισθητή σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και επιτείνεται από το έντονο φυσικό φως. Οι χρωματικές διαφορές υπογραμμίζουν τα όρια της κάθε περιοχής, π.χ., διάδρομοι, μπάνια, τάξεις, σκεπαστές βεράντες κτλ. Εξωτερικά, ο λευκός συμπαγής όγκος παραπέμπει στα αποικιακά χωριά των 50s στη Γρανάδα.
www.alejandromunoz miranda.com/,
Φωτογραφίες: Javier Callejas

Galeriα Melissa Σάο Πάολο, 2005 Muti Randolph

Το κατάστημα της γνωστής εταιρείας υποδημάτων Galeria Melissa (http://www.melissa.com.br/) στο Σάο Πάολο ανανεώνει την εμφάνισή του κάθε τρεις μήνες με μοντέρνα γραφιστικά μοτίβα. Υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη σύνθεση, η οποία σχεδιάστηκε σε υπολογιστή και εκτυπώθηκε σε ειδικό εκτυπωτή, είναι ο designer Muti Randolph. Φούξια άνθη με φωτεινά πράσινα και καφέ φύλλα συνθέτουν μια εντυπωσιακή εικόνα, η οποία βοηθά το μοντέρνο κτίριο να ενσωματωθεί στο φυσικό περιβάλλον.
www.muti.cx/

Mercabarna-flor Βαρκελώνη, 2009 Willy Mόller Architects

Tο Mercabarna-Flor (www.mercabarna.es/…flor/) είναι ένα κτίριο αποκλειστικά για λουλούδια. Το πρότζεκτ διατηρεί εξωτερικά την αρχετυπική εικόνα της παραδοσιασκής αγοράς, σύμφωνα με την οποία η οροφή παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η συγκεκριμένη είναι ένας συνδυασμός από τσίγκινες πτυχές που αναπτύσσονται ανάμεσα στο έδαφος, στους τοίχους και στην οροφή. Γραμμικές γεωμετρίες και διαφορετικοί χρωματικοί τόνοι στην πρόσοψη του κτιρίου μιμούνται τη θέα από ψηλά ενός πολύχρωμου αγρού.
www.willy-muller.com/

Σταθμός λεωφορείων RATP Παρίσι, 2008 Combarel-Marrec architectes

Το αμαξοστάσιο RATP ελέγχει όλα τα λεωφορεία στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης. Ενα κτίριο με… ρευστή μορφή, το οποίο στα 2.450 τ.μ. διαθέτει πάρκινγκ για 300 οχήματα αλλά και γραφεία για διοικητικούς υπαλλήλους. Το παραμορφωμένο μπετονένιο κέλυφος, που καλύπτει το πάρκινγκ, γίνεται πρόπλασμα για το διοικητικό κέντρο δίνοντας την εντύπωση ότι το κτίριο δεν έχει αρχή και τέλος. Τη στιβαρή εικόνα του διακόπτουν με χειρουργική ακρίβεια πολύχρωμα κομμάτια γυαλιών, σαν κουρτίνες.
www.ecdm.fr/

Μουσείο Branhorst Mόναχο, 2009 Sauerbruch Hutton architects

To Branhorst (www.museum-brandhorst.de/) είναι ένα από τα πρώτα κτίρια μουσείων, το οποίο βασίζεται σε ένα απόλυτα οικολογικό concept, με αντίστοιχες μελέτες και εφαρμογές. Επεκτείνοντας την καλλιτεχνική υπόσταση του μουσείου στο εξωτερικό, το περίγραμμα των δύο όγκων – ένα τετράγωνο και ένα τραπέζιο – συνδέεται με μια πολύχρωμη διακοσμητική κορδέλα από 36.000 κεραμικές βέργες. Ωστόσο, οι 23 διαφορετικές τονικές επισμαλτώσεις δίνουν την εντύπωση ότι πρόκειται για τρεις ξεχωριστούς όγκους, οι οποίοι εφάπτονται.
www.sauerbruchhutton.de/
Φωτογραφίες: Haydar Koyupinar

Κατοικία Lago Vista Μπέβερλι Χιλς, 2008 Ai-architects

O ξενώνας της κατοικίας Lago Vista, μια γυάλινη μοντέρνα «πράσινη» βίλα στους λόφους του Μπέβερλι Χιλς, σχεδιάστηκε από τον Alek Istanbullu ως ένα ανεξάρτητο έργο. Το κτίριό του αναπτύσσεται σε δύο όγκους: ο μικρός προορίζεται για ύπνο και ο μεγαλύτερος για ανάπαυλα. Μέσα από τα ανοίγματα, τα 79 τ.μ. μοιάζει να υποχωρούν μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον που τα περικυκλώνει. Εξωτερικά η εικόνα ενισχύεται ακόμη περισσότερο με τα πράσινα τσιμεντένια πάνελ που επενδύουν τον σκελετό.
www.ai-architects.com/

Φωτογραφίες: Color Inspirations Εκδ. Loft