Οι αιώρες έκαναν την εμφάνισή τους στην Κεντρική και Νότια Αμερική όπου εξασφάλιζαν ασφαλή ύπνο αφού κρεμιόντουσαν από δένδρα παρέχοντας έτσι προστασία από μυρμήγκια, φίδια και άλλα ερπετά.

 
Αργότερα, χρησιμοποιήθηκαν από τους ναυτικούς στα πλοία στην προσπάθεια αξιοποίησης του ελάχιστα διαθέσιμου χώρου ενώ αργότερα, στην δεκαετία του 1920, υιοθετήθηκαν από τους γονείς ως μια πρώτη μορφή του σημερινού relax. 

Σήμερα αποτελεί συνοδευτικό αξεσουάρ για όσους κάνουν camping αλλά και για όσους έχουν αυλή ή βεράντα που τους επιτρέπει να απολαύσουν ένα ελαφρύ, μεσημεριανό ύπνο.

Οι ισπανοί άποικοι συστήθηκαν με την αιώρα από τους αποίκους  τους – κυρίως στις Δυτικές Ινδίες την εποχή της ισπανικής κατάκτησης.

Ο αγγλικός της όρος “hammock” προήλθε από το δένδρο hamack, ο φλοιός του οποίου πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή της.Στην Ευρώπη εισήχθησαν από τον Χριστόφορο Κολόμβο ο οποίος τις έφερε από τις Μπαχάμες.Πηγές του 19ου αιώνα αποδίδουν την εφεύρεση της αιώρας στο Αλκιβιάδη ο οποίος σύμφωνα με τον Πλούταρχο την χρησιμοποιούσε ως κρεβάτι.
 
Οι αιώρες στις μέρες μας έχουν ταυτιστεί με την καλοκαιρινή χαλάρωση και πλέον – με ηγέτες το Μεξικό και τη Βραζιλία – διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων και μοτίβων. Ωστόσο η νέα τάση προσδίδει στην αιώρα ένα ρομαντικό τόνο, βγαλμένο από τα τέλη του 18ου  αιώνα, πλεγμένη με βελονάκι ή μακραμέ.
Xαρακτικό του 1630, με αντιπροσωπευτική εικόνα της Αμερικής

info:
www.lacasadehamacas.gr
www.mayans.com
www.etsy.com