Ο αρχιτέκτων Raphaël Ménard και ο ντιζάινερ Jean-Sébastien Lagrange έχουν ξεκινήσει το πειραματικό πρόγραμμα Z.E.F (Zero Energy Furniture) με στόχο να προσφέρει ελαφριά, ευέλικτα και εύχρηστα αντικείμενα που θα εξοικονομούν ενέργεια. Πρόκειται για μια ανταλλαγή τεχνικών μεταξύ του σχεδιασμού και της μηχανικής στην οποία εμπλέκονται τα δεδομένα που θέτουν οι κλιματολογικές αλλαγές χωρίς να παραμερίζεται η αισθητική αξία κάθε δημιουργίας.

 

Πρώτο δείγμα αυτής της συνεργασίας είναι αυτό το τραπέζι το οποίο εξασφαλίζει το 60% των αναγκών σε θέρμανση ενός γραφείου και αντίστοιχα το 30% του κλιματισμού. Οπως χαρακτηριστικά λένε και οι δημιουργοί του, θα μπορούσε κανείς να το παρομοιάσει με θερμικό σφουγγάρι:  Απορροφά την υπερβολική ζέστη (πάνω από 22 βαθμούς), ενεργώντας ως κλιματισμός και στη συνέχεια επαναφέρει τη θερμότητα λειτουργώντας αυτή τη φορά σαν θερμαντικό σώμα. Το μυστικό του βρίσκεται στα υλικά του:    το ρόλο της θέρμανσης. Το μυστικό του βρίσκεται στα υλικά  PCM (Phase Change Materials) ανάμεσα στην μασίφ ξύλινη επιφάνεια του και την αλουμινένια κατασκευή κάτω από αυτήν .

Τα PCMS αποθηκεύουν τη λανθάνουσα θερμότητα όταν η εσωτερική θερμοκρασία αρχίζει να αυξάνεται – το κερί PCM έχει σημείο τήξης τους 22 ° C και τότε είναι που απορροφά θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος περιορίζοντας την. Άλλωστε, τα PCMS έχυν την ικανότητα να αποθηκεύουν μεγάλη ποσότητα θερμικής ενέργειας μέσα σε ένα μικρό όγκο.

 

Η κυματοειδής μορφή του αλουμινίου (ένας πολύ καλός αγωγός της θερμότητας) συμβάλλει στην ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ του χώρου και των PCMS. Επίσης, οι πτυχές του ελαφριού αυτού υλικού παρέχουν σταθερότητα στον σκελετό του τραπεζιού δίνοντας δυνατότητα σχεδιασμού επιφάνειας μεγάλου μήκους.

***Το τραπέζι Save Energy  θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της Design Week στο Μιλάνο (14 – 19Απριλίου) στο stand του VIA συμμετέχοντας στην έκθεση France Design στο Design Center – Ex Ansaldo – Via Bergognone 34 (γωνία με via Tortona).