Ο ιδεολόγος και υπέρμαχος της ηθικής στην αρχιτεκτονική, Frei Otto, πέθανε τη Δευτέρα 9 Μαΐου σε ηλικία 89. Ευτυχώς πρόλαβε να πληροφορηθεί την τιμητική διάκριση του Pritzker 2025 πριν φύγει από τη ζωή.

 

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του θεσμού ταξίδεψε στην κατοικία του  Otto στην Warmbronn, λίγο έξω από τη Στουτγάρδη, για να παραδώσει στον ίδιο τηn επίσημη ανακοίνωση. Ο Otto δήλωσε σχετικά: «Είμαι πραγματικά ευτυχής που έλαβα αυτό το βραβείο και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την οικογένεια και την επιτροπή  Pritzker, αλλά πραγματικά δεν νομίζω ότι έχω κάνει κάτι για να το αξίζω. Κίνητρο για κάθε έργο μου ήταν η κατασκευή νέου τύπου κατοικιών για φτωχούς ανθρώπους, ιδιαίτερα από φυσικές καταστροφές. Χαίρομαι πολύ. Τι καλύτερο από αυτήν τη διάκριση; Θα συνεχίσω – για όσα χρόνια μου μένουν – να κάνω αυτό που ξέρω και αγαπώ, να βοηθάω την ανθρωπότητα. Έχετε μπροστά σας έναν ευτυχισμένο άνθρωπο».


(1955)

Το χαρακτηριστικό στο έργο του Frei Otto είναι η ολιστική του αρχιτεκτονική προσέγγιση και η στενή και συστηματική συνεργασία του με περιβαλλοντολόγους, βιολόγους, μηχανικούς, φιλόσοφους, ιστορικούς, φυσιοδίφες και καλλιτέχνες. Επικεντρώθηκε στην εξέλιξη των ελαφριών κατασκευών  – τύπου τέντες – και στο εύρος των εφαρμογών τους κυρίως λόγω της οικονομικής και οικολογική τους αξία. Πίστευε στην αποτελεσματική, υπεύθυνη χρήση των υλικών, καθώς και ότι κάθε αρχιτεκτονική παρέμβαση οφείλει να έχει την ελάχιστη επίδραση στο περιβάλλον.

 

Ο σπουδαίος γερμανός αρχιτέκτονας είναι ευρύτερος γνωστός για τη στέγαση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ολυμπιακό Πάρκο του Μονάχου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972, για το γερμανικό περίπτερο στη Διεθνή και Παγκόσμια Έκθεση (Expo 67), το ιαπωνικό  περίπτερο στην Expo 2000 στο Ανόβερο, μια σειρά από «τέντες» για Γερμανικές Ομοσπονδιακές Εκθέσεις κατά τη δεκαετία του 1950 αλλά και για το σύνολο του έργου του στη Μέση Ανατολή.

 

 Η τελετή απονομής  Pritzker 2015 θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου στο Μαϊάμι στο κτίριο New World Center που σχεδιάστηκε από το  Frank Gehry – τον νικητή του βραβείου το 1989.
 Η τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά στο pritzkerprize.com.

(φωτό.pinterest.com)