Ο ιάπωνας designer Kenji Ekuan αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα και τελικά υπέκυψε το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, σε νοσοκομείο του Τόκιο.
Ιδρυτής της εταιρείας GK Industrial Design Group (1957), με projects που καλύπτουν μια τεράστια σχεδιαστική και κατασκευαστική γκάμα – από τρένα μέχρι και συρραπτικό.         
Ο Kenji Ekuan σχεδίασε το 1961 για την εταιρεία Kikkoman το χαρακτηριστικό γυάλινο, καμπυλωτό μπουκάλι για σάλτσα σόγια. Ενα αντικείμενο που συναντάμε σε όλα τα γιαπωνέζικα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, έχει πουλήσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια κομμάτια παγκοσμίως και συμπεριλαμβάνεται στις συλλογές του ΜοMA.


(pinterest/ianwongresearch.blogspot.com.au)

O Ekuan σχεδίασε επίσης το τρένο Komachi το οποίο συνδέει το Τόκιο με τη βόρεια Ιαπωνία αλλά και την μοτοσικλέτα της Yamaha VMAX και το τρένο του αεροδρομίου Narita Express.

Γεννήθηκε στο Τόκιο το 1929 και μετά τον θάνατο του πατέρα του    – λόγω της πυρηνικής βόμβας – το 1945 πήρε την απόφαση να γίνει μοναχός σε ένα ναό της Χιροσίμα. Μετά την αναχώρηση του από το μοναστήρι σπούδασε στο  Εθνικό Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών και Μουσικής στο Τόκιο από όπου και αποφοίτησε το 1955.

Πέρυσι τιμήθηκε με το βραβείο Compasso d’Oro – μια από τις σπουδαιότερες διακρίσεις για το έργο ενός βιομηχανικού σχεδιαστή.