Η τοποθέτηση της ταπετσαρίας είναι μια διαδικασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί και από εσάς τους ίδιους. Ισως όχι το ίδιο εύκολα σε πολύπλοκες εφαρμογές (μεγάλες επιφάνειες, πολύπλοκα μοτίβα, πολλές γωνίες, ευαίσθητα υλικά), αλλά αν πιάνει το χέρι σας μπορείτε να τα καταφέρετε.

 Η ταπετσαρία επανήλθε δυναμικά στη διακόσμηση κυρίως από το 2005, επισημαίνει ο ειδικός τεχνίτης Γιάννης Κωλέττης, συνεργάτης της εταιρείας Βιοκαρπέτ. Στα πλεονεκτήματά της συγκαταλέγονται οι ποικίλες εφαρμογές της – από καθρέφτες μέχρι ταβάνια και πατώματα – αλλά και η ανθεκτικότητα της, η οποία βεβαίως εξαρτάται σημαντικά από την σωστή τοποθέτηση της.

 Κάποτε κυριαρχούσε η εντύπωση ότι η ταπετσαρία είναι ανθυγιεινή, καθώς δεν επιτρέπει στον τοίχο να «αναπνεύσει» γιατί απορροφά σκόνη. «Ολα αυτά είναι μύθος», λέει ο κ.Κωλέττης και προσθέτει: «Σκεφτείτε ότι στην Αμερική και στην Αγγλία όλα τα σπίτια έχουν ταπετσαρίες». Τα προβλήματα υγρασίας δεν δημιουργούνται από την ταπετσαρία ούτε καλύπτονται από αυτήν – η ύπαρξη υγρασίας θα έχει σαν αποτέλεσμα να φουσκώσει η ταπετσαρία. Αντίστοιχα, η δημιουργία μούχλας στη γυψοσανίδα γίνεται αντιληπτή από τα σκούρα σημάδια (σαν λεκέδες) που θα εντοπίσετε επάνω στην ταπετσαρία. Τέλος, η κόλλα που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση της δεν προκαλέί καμία φθορά στην επιφάνεια και το χρώμα του τοίχου».

 

Ο κ. Κωλλέτης μας αναφέρει ορισμένες ενδεικτικές συμβουλές:

 

* Στους διαδρόμους τοποθετήστε ανθεκτικές ταπετσαρίες (από χαρτί τύπου packing), καθώς έρχονται σε επαφή με περισσότερα αντικείμενα και παιδικά χεράκια.

 * Οι περισσότερες, συνθετικές κυρίως, ταπετσαρίες είναι πλενόμενες. Το συνοδευτικό έντυπο στη συσκευασία περιλαμβάνει τις σχετικές οδηγίες. Για τον άμεσο καθαρισμό λεκέδων χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό πιάτων και σκουπίστε το με κυκλικές κινήσεις. Για καθημερινή φροντίδα μπορείτε να αφαιρείτε τη σκόνη με ένα ξεσκονόπανο ή με «φτερό».

 * Οι ταπετσαρίες από μετάξι ή αλκαντάρα αποτελούν μια πιο ακριβή επιλογή και γι’ αυτό αξίζει τον κόπο να αναθέσετε την τοποθέτηση τους σε ειδικό τεχνίτη. Μια σημαντική πληροφορία σε περίπτωση που το επιχειρήσετε μόνοι σας είναι να περιμένετε λίγο παραπάνω να «κάτσει» η κόλλα πριν εφαρμόσετε την ταπετσαρία. Ετσι περιορίζετε η απορρόφηση της υγρασίας από αυτού του είδους τα υφάσματα τα οποία έχουν την τάση να «πίνουν».

 * Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις συνθετικών ταπετσαριών, η κόλλα τοποθετείτε απευθείας επάνω στην ταπετσαρία – οι σχετικές οδηγίες υπάρχουν στη συσκευασία. Πριν τοποθετήσετε κάθε φύλλο, το διπλώσετε για να απορροφηθεί όσο περισσότερη υγρασία γίνεται σε όλη την επιφάνεια.

 * Η ταπετσαρία μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και επάνω από τα ήδη υπάρχοντα πλακάκια, αφού προηγηθεί η κατάλληλη επεξεργασία: Περνάτε την επιφάνεια με το ειδικό αστάρι, έπειτα την στοκάρετε, την αφήνετε να στεγνώσει καλά, την τρίβετε με γυαλόχαρτο απαλά να λειανθεί και στη συνέχεια εφαρμόζετε την ειδική κόλλα για την ταπετσαρία. Για την κουζίνα και το μπάνιο επιλέξτε συνθετικές ταπετσαρίες, οι οποίες είναι ανθεκτικές στην υγρασία και τους λεκέδες.

 * Για να αφαιρέσετε μια ταπετσαρία ψεκάστε τη με χλιαρό νερό. Περιμένετε 15 λεπτά και αφαιρέστε την πρώτη επιφάνεια. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για να αφαιρεθεί και το δεύτερο φύλλο της ταπετσαρίας.

* Το ενδεικτικό κόστος για την εφαρμογή ενός ρολού (10 μ.) ταπετσαρίας κυμαίνεται στα 30 ευρώ, ενώ για χρέωση με το τ.μ. υπολογίστε 5 ευρώ το τ.μ.

 * Στην τοποθέτηση δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην κατεύθυνση των μοτίβων – ώστε να αναδεικνύεται σωστά το σχέδιό της (π.χ., από πάνω προς τα κάτω ή από τα δεξιά προς τα αριστερά ή το αντίθετο, είναι θέμα προσωπικού γούστου).

 
4 βασικά βήματα για την τοποθέτηση ταπετσαρίας τοίχου

1
Προτού ξεκινήσετε, ελέγξτε αν η επιφάνεια του τοίχου είναι κατάλληλη ή απαιτούνται στοκαρίσματα και τριψίματα. Επειτα, υπολογίστε στον τοίχο το φάρδος της ταπετσαρίας. Για να μην ξεφύγετε από την ευθεία, σημειώστε με μολύβι τρία σημεία (ψηλά-μέση-χαμηλά) που θα σας βοηθούν να ευθυγραμμίζετε εύκολα το φύλλο της ταπετσαρία τη στιγμή της τοποθέτησης.

2

Απλώστε την ειδική κόλλα (την προμηθεύεστε από χρωματοπωλεία) με ρολό στις μεγάλες επιφάνειες και με πινέλο σε γωνιές, γύρω από τις κάσες και τα σοβατεπί. Μην αγχώνεστε. Η κόλλα δεν στεγνώνει γρήγορα. Αρχίστε να εφαρμόζετε την ταπετσαρία με ηρεμία.

3
Αφού ολοκληρώσετε την εφαρμογή και βεβαιωθείτε ότι είναι ίσια τοποθετημένη, λειάνετε την επιφάνεια με μια πλαστική σπάτουλα. Σε ευαίσθητες επιφάνειες χρησιμοποιήστε τη βούρτσα της σκούπας. Σκουπίστε με ένα υγρό Vitex για να φύγουν τυχόν υπολείμματα κόλλας.

4

Τέλος, κόψτε όση ταπετσαρία περισσεύει με ένα κοπίδι. Χρησιμοποιήστε την ακμή της σπάτουλα σαν οδηγό για να κόψετε με ακρίβεια. Με το πίσω μέρος του κοπιδιού μπορείτε να λειάνετε τυχόν «φουσκαλίτσες» έχουν απομείνει στην επιφάνειά της.