Scoopa upcycling από τη θεωρία στην πράξη

Η Iδέα
Είμαστε μια ομάδα που ασχολείται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή διαφόρων χρηστικών αντικειμένων με πρώτη ύλη καθετί που θα κατέληγε στον κάδο απορριμμάτων. Στόχος μας η βιώσιμη και δημιουργική εργασία νέων, ταλαντούχων καλλιτεχνών, δίνοντας πρόσβαση στην αγορά
σε ανήσυχους δημιουργούς.

Η Δράση
H πρώτη ύλη συλλέγεται από εμάς ή φτάνει στην αποθήκη μας προτού καταλήξει στα σκουπίδια. Για να συμβεί αυτό συνεργαζόμαστε με διάφορους πολιτιστικούς φορείς, επιχειρήσεις, ιδιώτες. Στη συνέχεια επανασχεδιάζεται στο εργαστήριό μας και, τέλος, το επόμενο στάδιο είναι εκείνο της κατασκευής.
Οραμά μας είναι μέσω του upcycling να συμβάλουμε στη μείωση των απορριμμάτων και στη μικρότερη κατανάλωση φυσικών πρώτων υλών, υποστηρίζοντας πάντα κάθε μορφή επανάχρησης και ανακύκλωσης.
Αν και δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, θα ήταν καλύτερα να υπήρχε πιο σωστή ενημέρωση του κόσμου επάνω σε θέματα επανάχρησης και ανακύκλωσης και πιο οργανωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να είναι αξιοποιήσιμα περισσότερα δευτερογενή υλικά και να μην καταλήγουν στις χωματερές.

Η Εκπληξη
Τα μηνύματα του κόσμου είναι ενθαρρυντικά, καθώς στηρίζουν το εγχείρημά μας για επανάχρηση. Επίσης, στο πλαίσιο προώθησης αυτής της ήπιας μορφής ανακύκλωσης, η οποία μπορεί να ονομαστεί και «αναβαθμιστική ανακύκλωση» (upcycling), οργανώνουμε δημιουργικά εργαστήρια, στα οποία μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν αυτή τη δημιουργική διαδικασία μετατροπής απορριμμάτων σε χρηστικά αντικείμενα. Στο μέλλον θα θέλαμε να καθιερώσουμε ένα φεστιβάλ ανακύκλωσης και επανάχρησης.

 who is who
• Στην ομάδα μας συμμετέχουν αρχιτέκτονες, εικαστικοί, καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους οι Ελένη Αβραμίδου, Μελίνα Χρυσικοπούλου, Νίκος Χαπίτας, Κώστας Πασχαλίδης, Στάθης Μήτσιος, Βαγγέλης Ξώνογλου (φωτό).• Εδρα μας είναι η Θεσσαλονίκη, όπου από τον Απρίλιο του 2011 λειτουργεί και το κατάστημά μας. 

Kατάστημα Ισαύρων 10,
Eργαστήριο Γαμβέτα 55 (περιοχή Ιπποκράτειο)


Atelier Zeitgeist
  
design χθες, σήμερα, αύριο

H ιδέα
Συναντηθήκαμε με στόχο να αναπτύξουμε μια σχεδιαστική τακτική βασισμένη στην αξιοποίηση φαινομενικά δυσλειτουργικών και αναχρονικών επίπλων. Το όνομα «Zeitgeist», εξάλλου, επιλέχθηκε ακριβώς για να δηλώσει την προσήλωσή μας «στο πνεύμα της εποχής». Αναγνωρίζοντας την επανάχρηση ως βασική ανάγκη των καιρών, δίνουμε μια ευκαιρία για δεύτερη ζωή σε έπιπλα με κύριους άξονες τον επαναπροσδιορισμό της χρηστικότητας και την ανανέωση της αισθητικής υπόστασης.

H δράση
Σε κάθε έργο μας, από τα μεταποιημένα έπιπλα ως τους ανασκευασμένους χώρους, επιδιώκουμε να προσδώσουμε προστιθέμενη αξία μέσα από υλικές μεταλλάξεις και ισχυρές αφηγηματικές. Σπασμένα παλιά έπιπλα μετατρέπονται σε ξύλινους πολυελαίους, ελαττωματικοί μπουφέδες αποδομούνται και ενώνονται σε νέες συνθέσεις, η αναχρονική ξύλινη καρέκλα επιμηκύνεται και γίνεται η κουνιστή καρέκλα της γιαγιάς, ενώ η ραγισμένη πλάτη μιας καρέκλας Pantone δένεται σαν γυναικείος κορσές.

H έκπληξη
Η προσέγγιση στη σύνθεση επίπλων επεκτάθηκε και στην κατασκευή χώρων με τέτοιον τρόπο ώστε τα ίχνη του χρόνου και της χρήσης να αναδεικνύονται και να μετατρέπονται σε αισθητικές και αρχιτεκτονικές αξίες. Τα προϊόντα των αποξηλώσεων επαναχρησιμοποιούνται περιορίζοντας τα υλικά που πετάγονται. Ετσι, τα αποξηλωμένα τούβλα μετατρέπονται σε επενδύσεις τοίχων, οι μαρμάρινες ποδιές από τους πάγκους κουζίνας συντίθενται με ξύλο για τη δημιουργία ενός νέου πάγκου κ.ο.κ.

 who is who
• Το αρχιτεκτονικό δίδυμο αποτελείται από τους Αρη Παπαδόπουλο και Πάνο Σακκά. • Με ξεχωριστές επαγγελμα-τικές πορείες σε γραφεία του Λονδίνου και της Αθήνας, το 2010 αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με κοινό παρονομαστή το πάθος για τη συλλογή και μεταποίηση παλιών αντικειμένων. • Εκτός από την Αθήνα έχουμε μια δεύτερη έδρα στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

 

The Re-cycling Project φυτεύοντας ποδήλατα

Η ιδέα
Αρχίσαμε να «φυτεύουμε ποδήλατα» σε μια προσπάθεια να μυήσουμε τους Θεσσαλονικείς στην ιδέα της προσφοράς, της ανακύκλωσης και του εθελοντισμού. Θα προσπαθήσουμε επίσης να τους πείσουμε ότι η πόλη μας μπορεί να γίνει καλύτερη μέσα από μικρά, αλλά ουσιαστικά, βήματα. Και με την ατομική συνειδητοποίηση της ευθύνης για το αστικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Η πρώτη ομάδα αντίστοιχης δράσης έχει δημιουργηθεί στο Τορόντο και λέγεται The Re-cycling Project. Καθαρή συνεργασία δεν υπάρχει, τους στέλνουμε όμως ενημερώσεις για την πορεία του πρότζεκτ μας.

Η Δράση
Στην αρχή, μας δυσκόλεψε ο συντονισμός της ομάδας. Ποιος θα παραλαμβάνει τα ποδήλατα, ποιος θα δημοσιεύει τα νέα, ποιος θα κανονίζει τα διαδικαστικά. Για την υλοποίηση των πρότζεκτ προσκαλούμε φίλους, γνωστούς, αλλά και όποιον περαστικό θέλει και μπορεί να πιάσει ένα… σπρέι και να βάψει μαζί μας ποδήλατα. Με απώτερο σκοπό να επεκτείνουμε την ιδέα μας και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, έχουμε καταθέσει την πρότασή μας στο πρόγραμμα «Ο Κόσμος μας, Εσύ» της Cosmote και περιμένουμε την απάντησή τους.

Η Εκπληξη
Σε γενικές γραμμές οι αντιδράσεις ήταν πολύ θετικές, π.χ. ο κόσμος συμμετέχει ή σταματά και φωτογραφίζει τα ποδήλατά μας, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν αρνητικές, όπως ότι τα ποδήλατα καταλαμβάνουν ζωτικό χώρο. Κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει κάτι διαφορετικό: τα κίτρινα ποδήλατα έναν ιστορικό χώρο, τα πορτοκαλί σημεία συνάντησης, τα γαλάζια αφιερώνονται στον Ernest Hébrand, τον αρχιτέκτονα που οραματίστηκε μια διαφορετική Θεσσαλονίκη, τα πράσινα ποδήλατα όπου λείπει το πράσινο, τα φούξια αφιερώνονται στους εθελοντές.

 who is who
• Το εγχείρημα γεννήθηκε μέσα στους κόλπους του διαδικτυακού φόρουμ Hellenic Architecture Agora – για τη ζωή στις πόλεις. • Δημήτρης Θεοδωράκος (Οικονομικά), Κωστής Κοτσώνης (Φιλολογία), Χριστίνα Στούπα (Σχεδιασμός Διοίκησης και Πολιτική του Τουρισμού), Αλέξανδρος Βουλγαράκης (Μαθηματικός), Κώστας Καψάλης (Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης), Ελένη Στεφανίδου (Οικονομικές και Κοινωνικές Επιστήμες).

Για να δωρίσετε το παλιό σας ποδήλατο, επικοινωνήστε στο greenbike@hotmail.gr

 

kollektivemindμια ομάδα με συλλογικό νου

Η Iδέα
Ενώσαμε την επιθυμία μας για συμμετοχή σε δρώμενα και διαγωνισμούς αρχιτεκτονικού και αστικού ενδιαφέροντος, καθώς και για την έρευνα χωρικών ζητημάτων μέσα σε ένα διευρυμένο πεδίο αρχιτεκτονικής, δημόσιου χώρου, πόλης, τοπίου. Πρόθεσή μας είναι να δημιουργούμε έργα που αφορούν τον δημόσιο χώρο, δημιουργούν ερεθίσματα και πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή του κοινού.

Η Δράση
Οι επόμενες δράσεις μας διαπραγματεύονται το ζήτημα του δημόσιου χώρου σε διαφορετικές κάθε φορά συνθήκες: Πρόκειται για μια εγκατάσταση με κεντρικό άξονα την επανάχρηση υλικών που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο ενός συνεδρίου για τον αστικό χώρο, καθώς και τη διοργάνωση μιας έκθεσης στην πόλη της Σπάρτης με σκοπό την ενημέρωση και την ενεργοποίηση των πολιτών.

Η Εκπληξη
Η εγκατάσταση Αργ-αλλιώς στήθηκε στo πλαίσιo του αρχιτεκτονικού συνεδρίου p_public στα Χανιά και αφορούσε την αναπαραγωγή ενός κρητικού υφαντού από μπουκάλια. Το σχολείο ήταν ιδανική επιλογή για την ανάμειξη των μαθητών στη διαδικασία, αλλά και για να προσελκύσει το ενδιαφέρον σε μια όχι και τόσο προνομιούχα γειτονιά. Τα παιδιά διασκέδασαν μαθαίνοντας τη σημασία της επανάχρησης υλικών. 

 who is who
• Πρόκειται για μια δημιουργική συνεργασία ανάμεσα σε επτά αρχιτέκτονες, Κέλλυ Μαυροματάκη, Νάγια Τριτάκη, Διονυσία Δασκαλάκη, Χριστίνα Φραγγέτη, Βάσω Μπακάλη, Πένυ Παπαργυροπούλου, Ναταλία Γκιαούρη, οι οποίες ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. • Η συνεργασία μας έχει ξεκινήσει από το 2009.