• Ολα ξεκίνησαν από το ερώτημα αν θα μπορούσε να κατασκευαστεί χωρίς παραδοσιακό παραγέμισμα, αλλά να προσφέρει εξίσου αναπαυτική (αν όχι αναπαυτικότερη) στήριξη του σώματος του χρήστη. Με άλλα λόγια, ο στόχος ήταν η πολυθρόνα αυτή να προσφέρει άνεση, χάρη στη γεωμετρία της και όχι στα μαλακά μέρη της. Θα διέθετε απλώς τις «απολύτως απαραίτητες» καμπύλες, που θα έκαναν το κάθισμα σε αυτήν ιδανικό.

• Υπήρχε, όμως, και δεύτερος σχεδιαστικός στόχος, ο οποίος ήταν η απλοποίηση της διαδικασίας παραγωγής της. Ετσι, η επιλογή ήταν να αποτελείται από αυτόνομα μέλη, τα οποία κατασκευάζονται το καθένα ανεξάρτητα από το άλλο και στο τέλος συνδέονται για να προκύψει το έπιπλο. Κάθε τμήμα του ξύλινου σκελετού της καλύπτεται με αφρό πολυουρεθάνης διαφορικής πυκνότητας, ντύνεται με τη δερμάτινη ταπετσαρία του και στο τέλος όλα ενώνονται με βίδες μεταξύ τους, αφού ολοκληρωθεί και το στάδιο των φινιρισμάτων.

• Σήμερα διατίθεται σε 96 αποχρώσεις, όπως επίσης και σε πολλές δίχρωμες παραλλαγές. Τα πόδια της είναι ξύλινα και βάφονται σε μαύρη σατινέ απόχρωση.

• Η μορφή της θεωρήθηκε «αβανγκάρντ». Ειδικότερα, όταν κοιτάζει κάποιος το προφίλ της, οι κυριολεκτικά αφαιρετικές γραμμές της δίνουν την εντύπωση ότι διαγράφουν μια κίνηση στον χώρο και ταυτόχρονα ότι αποδίδουν ένα αρχέτυπο του συγκεκριμένου είδους επίπλου. Και αν ήθελε να εκφράσει κάποιος μεταφορικά αυτήν την αίσθηση που γεννά η φόρμα της, θα μπορούσε να πει ότι αποτελεί μια μονοκοντυλιά που σχηματίζει ένα ιδεόγραμμα για την έννοια πολυθρόνα. Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για την εργονομία της, όπως επίσης και για την ευφυΐα του κατασκευαστικού πλάνου της, αναγνωρίζεται σήμερα ως σταθμός στην ιστορία του ιταλικού design.

• Σίγουρα o Achille Castiglioni (1918-2002) θεωρείται ένας από τους γνωστότερους και πλέον αξιοθαύμαστους ιταλούς σχεδιαστές όλων των εποχών. Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος της καριέρας του αντιστοιχεί στην περίοδο της επαγγελματικής συνεργασίας του με τους δύο μεγαλύτερους αδελφούς του, Livio και Pier Giacomo.
Χάρη σε αυτήν έγιναν διάσημοι ως «αδελφοί Castiglioni». Ο Livio αποχώρησε από το σχήμα νωρίς (1952), ενώ ο Pier Giacomo παρέμεινε σε αυτό μέχρι τον θάνατό του, το 1968. Τα περίπου 20 χρόνια που διήρκεσε η κοινή πορεία τους υπήρξαν ιδιαιτέρως παραγωγικά. Η πολυθρόνα Sanluca αποτελεί ένα καλό υπόδειγμα των τριών επιπέδων έρευνας, τα οποία οι δύο αδελφοί εξαντλούσαν σε κάθε πρότζεκτ τους: την προσθήκη ενός στοιχείου έκπληξης στον σχεδιασμό, την εκλέπτυνση της μορφής και την τεχνική καινοτομία.

• Αρχικά η πολυθρόνα παραγόταν από την εταιρεία Gavina. Το 1969 πήρε τη σκυτάλη η Knoll. Ακολούθησε η Bernini το 1990, ενώ από το 2004 κατασκευάζεται από την Poltrona Frau, με τη γνωστή επιμέλεια και ποιότητα υλικών που διακρίνει όλα τα έπιπλά της και φυσικά με τα εξαιρετικά δέρματα Pelle Frau.

Την αυθεντική πολυθρόνα Sanluca της Poltrona Frau θα βρείτε στα καταστήματα Αβαξ, 210 6236.630