Με όνειρα παλεύουµε την κρίση

Οι περισσότεροι φίλοι μου στο Facebook ενθουσιάζονται και κουβεντιάζουμε πολύ για τα ταξίδια που τους στέλνω. Ο παλιός μου μαθητής και καλός ηθοποιός Λαέρτης Μαλκότσης όμως με «μαλώνει»: «Μα καλά, δεν βλέπεις τι γίνεται; Ποιος έχει λεφτά για ταξίδια;». Δεν έχει άδικο.

Ολοι υποφέρουμε από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Από την άλλη όμως, τι θα έπρεπε να γίνει; Να βυθιστούμε σε κατάθλιψη και να περιμένουμε το τέλος; Εδώ και σε βαριά ασθενή να πας στο νοσοκομείο, σχέδια για το μέλλον κάνετε.

Έτσι βλέπω και τα ταξίδια. Ακόμη και αν δεν έχεις τα χρήματα να πας, διαβάζοντάς τα σε κάνουν να ονειρεύεσαι, να ξεφεύγεις από τη ζοφερή πραγματικότητα, να βλέπεις εικόνες.

Τόποι άλλοτε μακρινοί και εξωτικοί, με περίεργες φυλές και έθιμα, τόποι όπου μπορείς να κάνεις πάμφθηνα ψώνια και να ξεδώσεις, τόποι δίπλα μας που κοστίζουν ελάχιστα, αλλά και τόποι όπως το Λονδίνο που θρέφουν το πνεύμα και την ψυχή σου.

Σημαντικές εκθέσεις στα μεγάλα μουσεία για τους λάτρεις των εικαστικών τεχνών, κοντσέρτα και συναυλίες με τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως και παραστάσεις που αποτελούν το όνειρο κάθε νεαρού ηθοποιού και τραγουδιστή, αλλά και των απανταχού θεατρόφιλων, συγκεντρώνουν αμέτρητους θεατές από όλον τον κόσμο που κλείνουν μήνες νωρίτερα τα εισιτήριά τους μέσωδιαδικτύου.

Και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς μόνο η τέχνη και τα όνειρα μπορούν να μας σώσουν.

Γιατί μόνο εκείνα μπορούν να δώσουν ελπίδα στις ψυχές μας.

Μια βόλτα στα µουσεία

Στο Βρετανικό Μουσείο της Great Russell Street

Το αρχαιότερο του κόσµου (1753), που ξεκίνησε από το κληροδότηµα του γιατρού Χανς Σλόαν, η είσοδος είναι ελεύθερη και επιτρέπεται και η φωτογράφιση (χωρίς φλας).

Πέρα από τις µόνιµες συλλογές και κυρίως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, επισκεφθείτε και την έκθεση του Grayson Perry «The Tomb of the Unknown Craftsman» από 6.10.11 ως 19.2.12, όπου ο βραβευµένος καλλιτέχνης και επιµελητής επιµελείται µια εγκατάσταση των νέων του έργων παράλληλα µε χειροτεχνήµατα κατασκευασµένα από άγνωστους χειροτέχνες από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου.

Έως τις 9 Οκτωβρίου θα διαρκέσει η έκθεση µε τίτλο «Treasures of Heavensaints, relics and devotion in medieval Europe», όπου για πρώτη φορά εκτίθενται κάποια από τα οµορφότερα ιερά αριστουργήµατα µεσαιωνικής τέχνης.

Στο Museum of London στη London Wall

Από τους προϊστορικούς χρόνους ως σήµερα τα εκθέµατα του µουσείου αφορούν την καθηµερινή ζωή της πόλης, µαζί µε ρωµαϊκές τοιχογραφίες, προσόψεις βικτοριανών µαγαζιών, εσωτερικά σπιτιών, ενδύµατα, είδη καθηµερινής χρήσης.

Στις 9 ∆εκεµβρίου ξεκινά η έκθεση «Dickens and London» γιορτάζοντας τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρόλου Ντίκενς και δηµιουργώντας την ατµόσφαιρα του βικτοριανού Λονδίνου που ενέπνευσε τον αγαπηµένο συγγραφέα στα βιβλία του.

Στο μουσείο Victoria & Albert

Πρόκειται για ένα από τα σηµαντικότερα µουσεία της Αγγλίας και από τα µεγαλύτερα του κόσµου, τέχνης και ντιζάιν, που εγκαινιάστηκε το 1857 και διαθέτει µια από τις µεγαλύτερες συλλογές καλών και εφηρ µοσµένων τεχνών του κόσµου.

Έπιπλα, διακοσµητικά αντικείµενα, κεραµικά και γυαλί, συλλογή ενδυµασιών από το 1600 ως σήµερα, µεσαιωνική τέχνη, πινακοθήκη του 20ού αιώνα, ινδική τέχνη, τέχνη της Άπω Ανατολής, είναι κάποιες από τις διασηµότερες συλλογές του µουσείου.

Τι σηµαίνει ο µεταµοντερνισµός και από πού προέρχεται; Αυτά είναι τα ερωτήµατα που καλείται να απαντήσει η έκθεση «Postmodernism: Style and Subversion 1970-1990».

Το μουσείο της Madame Tussaud

Εκεί θα διασκεδάσετε θαυµάζοντας και φωτογραφίζοντας τα κέρινα οµοιώµατα. Από την έκθεση της οδού Μπέικερ στα 1835 ως το σηµερινό µουσείο, η συλλογή έχει εµπλουτιστεί µε δεκάδες κέρινα οµοιώµατα διάσηµων ηθοποιών, τραγουδιστών, αθλητών, πολιτικών και βασιλιάδων, αλλά και µε την αίθουσα του τρόµου µε αναπαραστάσεις των πιο τροµακτικών εγκληµατιών και εγκληµάτων, αλλά και την τιµωρία τους.

Τέλος, θα διασκεδάσετε µε την περιήγηση µέσα σε βαγονέτα που θυµίζουν τα παραδοσιακά µαύρα ταξί του Λονδίνου, στο «Πνεύµα του Λονδίνου».

Θα περάσετε µέσα από τη µεγάλη πυρκαγιά του 1666 ως το Λονδίνο του 1960. ∆ίπλα ακριβώς στο µουσείο βρί σκεται το Πλανητάριο, όπου µπορείτε να περιηγηθείτε την έκθεση µε µοντέλα πλανητών, δορυφόρων και διαστηµοπλοίων.

Οι πινακοθήκες Τέιτ του Λονδίνου

Πρώτη ιδρύθηκε η Τέιτ Μπρίτεν στο Millbank, µε έργα Βρετανών καλλιτεχνών από τον 16ο ως τον 20ό αιώνα χάρη στον µεγιστάνα της ζάχαρης Χένρι Τέιτ, ενώ από το 2000 η Τέιτ Μόντερν στο Bankside περιλαµβάνει έργα µοντέρνας τέχνης απ’ όλον τον κόσµο -ανάµεσά τους διάσηµα έργα των Πικάσο, Λιχτενστάιν, Μπέικον, Ροντέν κ.ά.

Πολύ ενδιαφέρουσα η έκθεση «Romantics» στην Τέιτ Μπρίτεν ως τις 3 Ιουνίου 2012, όπου σε εννέα δωµάτια παρουσιάζεται η ροµαντική τέχνη στη Βρετανία µέσα από έργα και των Henry Fuseli, JMW Turner, John Constable και William Blake.

Στην Τέιτ Μόντερν αξίζει να επισκεφθείτε την έκθεση έργων της Diane Arbus, µιας από τις µεγαλύτερες Αμερικανίδες φωτογράφους. Πολύ ενδιαφέρουσα και η έκθεση «New Documentary Forms», όπου οι σύγχρονοι φωτογράφοι Luc Delahaye, Mitch Epstein, Guy Tillim και Akram Zaatari εξερευνούν µέσω του φωτογραφικού φακού τη δύναµη της φωτογραφίας ως ντοκουµέντου.

Στη National Gallery της πλατείας Τραφάλγκαρ

Η Εθνική Πινακοθήκη άνοιξε τον 19ο αιώνα χάρη στον Γεώργιο Δ, που έπεισε την κυβέρνηση στα 1824 να αγοράσει 38 πίνακες, μεταξύ αυτών έργα των Ρενουάρ και Ρέμπραντ.

Σήμερα, πολύ εμπλουτισμένη χάρη σε δωρεές πλούσιων χορηγών, διαθέτει τέσσερις πτέρυγες ανά χρονολογική περίοδο. Στις 9 Νοεμβρίου ξεκινάει η έκθεση «Leonardo da Vinci: Painter at the Court of Milan».

Η έκθεση επικεντρώνεται στους πίνακες που δημιούργησε την περίοδο που εργαζόταν ως ζωγράφος στον Κόμη Σφόρτζα του Μιλάνου, μεταξύ 1480-1490, με αφορμή τον πρόσφατα συντηρημένο πίνακα του μουσείου, την «Παρθένο των βράχων».

Πινακοθήκη Ινστιτούτου Κορτό

Το Ινστιτούτο Τέχνης Κορτό διαθέτει µια εξαιρετική πινακοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1931 από τον µεγιστάνα Σάµιουελ Κορτό. Από το 1990 στεγάζει και πίνακες ιµπρεσιονιστών και µετεµπρεσιονιστών ζωγράφων, όπως οι Βαν Γκογκ, Μονέ, Ντεγκά, Γκογκέν, Σεζάν και Τουλούζ Λοτρέκ.

Ανάµεσα στα παλαιότερα έργα της πινακοθήκης περιλαµβάνονται έργα των Μποτιτσέλι, Ρούµπενς, Μπελίνι κ.ά. Η έκθεση «The Spanish Line: Drawings from Ribera to Picasso» ξεκινά στις 13 Οκτωβρίου, µε 120 έργα από τον 16ο ως τον 20ό αιώνα, καλλιτεχνών όπως οι Ριβέρα, Μουρίγιο, Γκόγια και Πικάσο.

Στα µιούζικαλ του Γουέστ Εντ

Πληροφορίες για τα σόου που παρουσιάζονται αυτή την εποχή στο Λονδίνο θα πάρετε από τις ιστοσελίδες www.officiallondontheatre.co.uk, www.theatergoer.net, ενώ φθάνοντας εκεί αναζητήστε τους οδηγούς London Theatre Guide, The London Guide και London Planner, που διανέµονται δωρεάν.

Για φθηνά εισιτήρια µε έκπτωση ως 50% για παραστάσεις της ίδιας ηµέρας θα πάτε στο «tkts» – (Half Price Ticket Booth) στο κέντρο της πλατείας Leicester, που είναι το µοναδικό επίσηµο γραφείο εκπτωτικών εισιτηρίων.

Προσέξτε µην παρασυρθείτε από τις διαφηµίσεις των γραφείων των γύρω δρόµων. Οχι µόνο δεν θα αγοράσετε µε έκπτωση, αλλά θα πληρώσετε και επιπλέον προµήθεια.

1. «The Phantom of the Opera», ίσως το γνωστότερο έργο του Βέµπερ σε στίχους Χαρτ, που παίζεται ασταµάτητα από τις 27 Σεπτεµβρίου του 1986. Ο έρωτας του παραµορφωµένου συνθέτη για τη νεαρή τραγουδίστρια της όπερας Κριστίν στο Her Majesty’s Theatre.

2.«Chicago», η κλασική επιλογή του µιούζικαλ των Κάντερ και Εµπ, µε τις εξαιρετικές χορογραφίες του Μποµπ Φος και πασίγνωστα τραγούδια, όπως το All that Jazz, ανεβαίνει στο Garrick Theatre από τις 7 Νοεµβρίου.

3. «The Lion King», για µεγάλους και µικρούς από την οµώνυµη ταινία, µε τη µουσική και τα τραγούδια των Ελτον Τζον και Τιµ Ράις. Η ιστορία του νεαρού λιονταριού Σίµπα και του κακού θείου Σκαρ, σε µια φαντασµαγορία κοστουµιών και εφέ, συνεχίζεται στο Lyceum Theatre.

4. «Thriller Live» στο Lyric Theatre. Αφιερωµένο στον Μάικλ Τζάκσον µε τα τραγούδια του από την εποχή των Τζάκσον 5.

5. « We will Rock You» στο Dominion Theatre. Αφιερωµένο στο θρυλικό συγκρότηµα των Κουίν και στα τραγούδια τους, παίζεται στο West End από το 2002.

6. «Crazy for You» στο Novello Theatre, µε µουσική των Τζορτζ και Αϊρα Γκέρσουιν, το παλιό µιούζικαλ σε νέο ανέβασµα για να ακούσετε ξανά µερικά από τα οµορφότερα τραγούδια όπως το «I got rhythm» ή το «Someone to watch over me».

7. «Wicked», µε µουσική και στίχους του Στέφεν Σβαρτς, η ιστορία της καλής και της κακής µάγισσας του Οζ στο Apollo Victoria Theatre.

8. Ο Αλις Κούπερ στις 29 Οκτωβρίου θα ερµηνεύσει ένα θεατρικό σπέσιαλ σόου αφιερωµένο στο Χαλογουίν, στο Alexandra Palace.

Συµφωνική µουσική, όπερα, χορός

Στις 4 Οκτωβρίου η Συµφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου παρουσιάζει στο Barbican Center σε διεύθυνση του Sir Colin Davis τη συµφωνία του Χάιντν Νο92 της Οξφόρδης, τη συµφωνία αριθµ.1 του Νίλσεν και το 3ο Κοντσέρτο του Μπετόβεν µε σολίστ την πιανίστρια Mitsuko Uchida.

Στη Royal Opera House το Royal Ballet θα παρουσιάσει τη Manon του Ζυλ Μασνέ σε χορογραφία του Κένεθ Μακ Μίλαν από 3 ως 26 Νοεµβρίου ενώ η Royal Opera τον Πλάθιντο Ντοµίνγκο στις 27 και 30 Οκτωβρίου σε αποσπάσµατα (κουιντέτο, σεστέτο και σεπτέτο) από τις όπερες του Βέρντι, Ριγκολέτο – έκπληξη µε τον Ντοµίν-γκο στο ρόλο του Ριγκολέτο -, Σιµόν Μποκανέγκρα και Οθέλλο. Στις 4, 7, 10 Οκτωβρίου συνεχίζει η όπερα Φάουστ µετους Angela Gheorghiu, Vittorio Grigolo και Dmitri Hvorostovsky.

Πάμε θέατρο

The Tempest. Η παράσταση του κλασικού σαιξπηρικού αριστουργήµατος θα παίζεται ως τις 29 Οκτωβρίου στο θέατρο Haymarket, µε τον διάσηµο ηθοποιό Ρέιφ Φάινς στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Πρόσπερο.

The mousetrap- StMartin’s Theatre, η κλασική παράσταση του έργου της Αγκάθα Κρίστι, που παίζεται ασταµάτητα εδώ και 58 χρόνια!

Globe. Η ανακατασκευή του ανοιχτού ελισαβετιανού θεάτρου (1599) του Σαίξπηρ ολοκληρώθηκε και ξεκίνησε παραστάσεις από το 1997. Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου τελείωσε τις παραστάσεις του µε το έργο του Κρίστοφερ Μάρλοουβ, Doctor Faustus, όµως όλο τον χρόνο µπορείτε να επισκεφθείτε την έκθεση που «εξερευνεί» τη ζωή του Σαίξπηρ, το Λονδίνο της εποχής του και το θέατρο για το οποίο έγραφε. Κοστούµια, ειδικά εφέ αλλά και ηχογραφήσεις από τις διασηµότερες σαιξπηρικές παραστάσεις ερµηνευµένες από ηθοποιούς του ίδιου του θεάτρου.

Στον Tower of London

Φυλακή για τους εχθρούς του στέμματος, ο Πύργος του Λονδίνου για 900 χρόνια προξενούσε τρόμο στους κατοίκους της πόλης.Δ ιάσημη φυλακισμένη η Άννα Μπολέιν δεύτερη σύζυγος του Ερρίκου του 8ου που εκτελέστηκε και η ιστορία της μελοποιήθηκε από τον Ιταλό μουσουργό Γκαετάνο Ντονιτσέτι. Αξίζει μεταξύ άλλων να επισκεφθείτε το Τζιούελ Χάουζ που στεγάζει τα κοσμήματα του στέμματος και περιλαμβάνει ανεκτίμητα στέμματα, σκήπτρα, ξίφη, αλλά και χρυσά και ασημένια σκεύη.

Πρόσβαση:

Όσο πιο νωρίς κλείσετε τα αεροπορικά σας εισιτήρια τόσο καλύτερες τιμές θα πετύχετε, καθώς υπάρχουν πολύ μεγάλες προσφορές – ανάμεσά τους πτήσεις της Aegean Airlines και της easyJet.

Στο κέντρο της πόλης θα φθάσετε με τρένο. Σημειωτέον, το Heathrow Express βγάζει σε 15’στο Πάντινγκτον.

Ανάλογα με τις ημέρες που θα μείνετε αγοράστε την «travelcard» για τις μετακινήσεις σας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ μόνο για το Σαββατοκύριακο τη «weekend travelcard».

Καλή επιλογή για να ξεναγηθείτε στα κυριότερα αξιοθέατα είναι τα διπλά κόκκινα λεωφορεία «The Big Bus Company» που προσφέρουν τρεις μεγάλες διαδρομές όπου μπορείτε να ανεβοκατεβαίνετε στις διάφορες στάσεις. Στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνεται και μια βολτίτσα στον Τάμεση με τα μικρά κρουαζιερόπλοια.

Καταπληκτική θέα της πόλης θα απολαύσετε στον γύρο με τη μεγαλύτερη ρόδα του κόσμου, ύψους 135 μέτρων, πάνω από τον Τάμεση – την British Airways London Eye.

Διαμονή:

Για να πετύχετε καλύτερες τιμές μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο B&B, φθάνοντας στο αεροδρόμιο. Τα περισσότερα οικονομικά ξενοδοχεία βρίσκονται στην πλατεία Ράσελ και στο Πάντινγκτον και αρκετά ανήκουν σε Κύπριους.

Αρκετά οικονομικό (από 41 ευρώ) και κεντρικό το «Marble Arch Inn» (49-50 Upper Berkeley Street, marblearch-inn.co.uk) σε κοντινή απόσταση από τα κυριότερα αξιοθέατα.

Κοντά στον σταθμό Victoria, «The Carlton» (90 Belgrave Road,. το «The Summer Hotel» (53-54 Upper Berkeley Street, thesummer.com), ψηφίστηκε ως το καλύτερο μικρό ξενοδοχείο το 2006 και το 2007, περιλαμβάνει τμήμα γρηγοριανού οικήματος του 1830 και έχει κρατήσει πολλά από τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του.


Φαγητό:

Πέρα από τα δημοφιλή «fish&chips» – το τηγανητό ψάρι με τις πατάτες-, θα δοκιμάσετε περίφημα βρετανικά τυριά όπως το στίλτον, τις πίτες κίντνεϊ από κομμάτια βοδινού και σέφερντσ από αρνίσιο κιμά και θα πιείτε άφθονη μπίρα στις διάσημες ιστορικές παμπ, όπως οι «Black Friar», «Red Lion», «Bunch of Grapes», «Trafalgar Tavern», «Ten Bells».

Αγαπημένες γεύσεις στους Λονδρέζους είναι το κινέζικο φαγητό στα εστιατόρια της Τσάινα Τάουν, αλλά και το ινδικό, γι’ αυτό και θα συναντήσετε αμέτρητα ινδικά εστιατόρια. Από τις 3 ως τις 17/10 θα διαρκέσει το Φεστιβάλ Εστιατορίων Λονδίνου, όπου από τα μικρά μπιστρό ως τα πολυτελή εστιατόρια των αστεριών Μισελέν θα προσφέρονται γεύματα με έκπτωση.

Το εστιατόριο της πινακοθήκης Τέιτ «Rex Whistler» είναι διακοσμημένο με τοιχογραφία του καλλιτέχνη Ρεξ Γουίστλερ, που απεικονίζει την ιστορία των κατοίκων της μυθικής Επικουρανίας που αναζητούσαν ξεχωριστά εξωτικά φαγητά. Με επικεφαλής σεφ τον Πολ Νιούμπερι, σερβίρει βρετανικά μενού και λειτουργεί ως τις 3 το μεσημέρι, ενώ σερβίρει και απογευματινό τσάι ως τις 5.

Ευρωπαϊκή κουζίνα σερβίρει το εστιατόριο του διάσημου σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ «Gordon Ramsay’s Maze» (10-13 Grosvenor Square).

Αστέρι Μισελέν έχει κερδίσει και το «Apsleys, a Heinz Beck Restaurant» του ξενοδοχείου Lanesborough (The Lanesborough, Hyde Park Corner) σερβίροντας μεσογειακή κουζίνα.

Με μενού από 10 στερλίνες το «Boheme Kitchen & Bar» (19-21 Old Compton Street στο Σόχο σερβίρει βρετανική κουζίνα με αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιρροές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ