Εχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η Εθνική Πινακοθήκη είχε φιλοξενήσει κάποια χαρακτηριστικά αγάλματα από τον Πήλινο Στρατό. Θυμάμαι την πρωτοφανή κοσμοσυρροή και την εντύπωση που μας είχε κάνει αυτή η σημαντική έκθεση. Αργότερα ευτύχησα να επισκεφθώ αρκετές φορές την Κίνα – και τον Πήλινο Στρατό –, αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συγκίνηση που είχα την πρώτη φορά, όταν το αεροπλάνο προσγειωνόταν στο Σιάν, και την ανυπομονησία μου όταν το πούλμαν μάς άφησε έξω από τον αρχαιολογικό χώρο.

Σήμερα βέβαια αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει. Τώρα το τουριστικό λεωφορείο σε αφήνει στο πάρκινγκ και από εκεί σε αναλαμβάνει το μικρό λεωφορειάκι-τρενάκι που δεν ρυπαίνει, για να σε φέρει στον αρχαιολογικό χώρο. Η κυκλική οθόνη που επεξηγεί την ιστορία του τρομερού αυτοκράτορα που ένωσε τις φυλές και έδωσε το όνομά του στη χώρα (Κίνα) απέκτησε και κάποια «σταντ» και έτσι οι τουρίστες-θεατές σταμάτησαν να κάθονται στο δάπεδο, ενώ το κυλικείο πουλάει εκτός από τουριστικά σουβενίρ και ποπ κορν. {{{ map }}}

Το μουσείο διαμορφώθηκε όσο και ο περιβάλλων χώρος ώστε να είναι όσο το δυνατόν αντάξια μιας τόσο μεγάλης αποκάλυψης που χαρακτηρίζεται ως το 8ο θαύμα του κόσμου.

Από τη Σιάν Γιανγκ στο σύγχρονο Σιάν
Hδη από τον 3ο αιώνα π.Χ. ο τρομερός αυτοκράτορας Κιν Σιχουάνγκ, αφού κατάφερε να υποτάξει/ενώσει κάτω από το σκήπτρο του τα φέουδα των αντιπάλων του, τους ανάγκασε να έρθουν να κατοικήσουν στην περιοχή γύρω από το Σιάν ώστε να μπορεί να τους ελέγχει. Ετσι η καινούργια πρωτεύουσα Σιάν Γιανγκ, όπως μας περιγράφει η Λολίτα Γεωργίου στο εξαιρετικό βιβλίο της «Στους δρόμους της Κίνας», στολίστηκε με πολυτελείς κατοικίες αρχόντων και υψηλόβαθμων αξιωματούχων με κήπους, που συχνά ενώνονταν μεταξύ τους με γέφυρες.


Το 618 μ.Χ. τη βρίσκουμε ως Τσανγκ Αν, πρωτεύουσα της δυναστείας Τανγκ του Μέσου Βασιλείου, όπου και παρέμεινε για 13 δυναστείες κινέζων αυτοκρατόρων. Σε καλή γεωγραφική θέση, ήταν το σημείο εκκίνησης για τον Δρόμο του Μεταξιού, αλλά και η πρώτη κινεζική πόλη που άνοιξε τα σύνορα στους ξένους. Μάλιστα στην ακμή της ο πληθυσμός ξεπερνούσε τα 2 εκατομμύρια κατοίκους, χαρίζοντάς της τον τίτλο της «μεγαλύτερης πολιτείας του κόσμου». Σήμερα το Σιάν είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανσί, μεγαλύτερη πόλη στη Βορειοδυτική Κίνα, και οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο.

Ως εμπορικό κέντρο συναλλάσσεται με περισσότερες από 100 χώρες και περισσότερους από 180 ξένους επενδυτές, ενώ το αεροδρόμιό της είναι ένα από τα τέσσερα κύρια της χώρας.

Ο αυτοκράτορας Κιν Σιχουάνγκ…
O Κιν Σιχουάνγκ στέφθηκε αυτοκράτορας σε ηλικία 13 ετών και πέθανε στα 49 του χρόνια. Λέγεται ότι ξεκίνησε αμέσως να μελετά την κατασκευή του μαυσωλείου του, κάτι το οποίο συνήθιζαν οι κινέζοι βασιλείς. Ωστόσο και τον ίδιο διακατείχε ο φόβος του θανάτου, γι΄ αυτό ολόκληρη στρατιά από μάγους και αστρολόγους προσπαθούσε να βρει το ελιξίριο της ζωής ώστε να μείνει αθάνατος.

Χτισμένη σύμφωνα με τους γεωμαντικούς κανόνες, η νεκρική αίθουσα ήταν οριοθετημένη σε χάρτη της χώρας όπου χυμένα μέταλλα παρίσταναν τα ποτάμια της, ενώ στην οροφή του θαλάμου τοποθετήθηκαν πετράδια αναπαριστώντας τον ουρανό με τα αστέρια. Επίσης, είχαν τοποθετηθεί ομοιώματα όλων εκείνων που απολάμβανε ο αυτοκράτορας όσο ήταν εν ζωή, συνήθεια που σε παραλλαγή της (καίγοντας χάρτινες φωτογραφίες των υπαρχόντων του εκλιπόντος) τηρείται ως σήμερα στο τελετουργικό της κινεζικής ταφής.

Ενας τεράστιος τύμβος σχήματος πυραμίδας έδειχνε ότι κρύβει κάτι πολύ σημαντικό και όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’50 βρέθηκαν κάποια πήλινα αγάλματα οι αρχαιολόγοι συμπέραναν ότι πρόκειται για κάποιο αξιόλογο ταφικό μνημείο. Το 1974, όταν αγρότες της περιοχής αποφάσισαν να ανοίξουν αρδευτικό πηγάδι, αποκαλύφθηκαν οι πρώτοι πήλινοι στρατιώτες και τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.


…και ο πήλινος στρατός του

Σε απόσταση περίπου 1.500 μέτρων από το μαυσωλείο του αυτοκράτορα Κιν Σιχουάνγκ βρίσκεται ο χώρος της ανασκαφής των πήλινων στρατιωτών. Πριν από την είσοδο στα σκάμματα, καλό είναι να παρακολουθήσετε το ντοκυμαντέρ που προβάλλεται στην κυκλική οθόνη, ώστε να γνωρίσετε την ιστορία του Κιν Σιχουάνγκ, πώς κατασκευάστηκε η πήλινη στρατιά αλλά και πώς αποκαλύφθηκε.



Ο χώρος αποτελείται από τρία σκάμματα όπου το πρώτο είναι το μεγαλύτερο, καθώς περιλαμβάνει περίπου 6.000
πήλινους στρατιώτες και άλογα από τους συνολικά 8.000
που έχουν αποκαλυφθεί. Είναι τοποθετημένοι σε σειρές σε θέση μάχης και ανάμεσά τους υπάρχουν χωμάτινα τείχη ύψους 2,5 μέτρων. Στραμμένοι στην Ανατολή, ο καθένας έχει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο και η αμφίεσή του δηλώνει τη φυλή και την καταγωγή του.

Βέβαια την περίοδο κατά την οποία τοποθετήθηκαν ο πηλός ήταν ζωγραφισμένος, όμως τώρα μόνο ελάχιστα ψήγματα βαφής μάς δείχνουν πώς περίπου έδειχναν. Χιλιάδες αληθινά όπλα έχουν επίσης βρεθεί, από τα οποία κάποια εξακολουθούν να είναι πολύ κοφτερά και λαμπερά σαν καινούργια, άσχετα αν ήταν θαμμένα για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Αυτό μας στο συμπέρασμα ότι επί δυναστείας Κιν η μεταλλουργία ήταν σε υψηλό επίπεδο.

Το δεύτερο σκάμμα αποκαλύφθηκε το 1976 με άρματα και αγάλματα που ανήκαν στο ιππικό και το 1994 επετράπη η είσοδος στο κοινό, ενώ στο τρίτο σκάμμα αποκαλύφθηκαν 68 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί που ξεχωρίζουν από την ιδιαίτερη αμφίεση και ένα στρατιωτικό άρμα. Το 1980 ανασκάφηκαν δύο μεταλλικές άμαξες με άλογα στα 20 μέτρα δυτικά από το μαυσωλείο, τα οποία εκτίθενται στο μουσείο μαζί με τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια του πήλινου στρατού.

Τα τείχη της πόλης

Τα τείχη του Σιάν ξεκίνησαν να χτίζονται το 1370 για τέσσερα χρόνια με γκρίζα τούβλα, από τον αυτοκράτορα Χονγκ Βου, ιδρυτή της δυναστείας Μινγκ, και ήταν μια επέκταση παλαιών τειχών της δυναστείας Τανγκ. Υψους 12 μέτρων και άλλων τόσων πάχους, περιλαμβάνουν έκταση 11,5 τ. χλμ. και πύλες-εισόδους σε κάθε σημείο του ορίζοντα. Σε κάθε γωνία της περιτείχισης βρίσκεται από ένα φρουριακό κτίσμα, ενώ κατά τόπους έχουν χτιστεί μικρότεροι φρουριακοί πύργοι-παρατηρητήρια. Υπάρχουν περίπου 6.000 επάλξεις και μια πλατιά τάφρος, που δίνουν την εικόνα ενός απόρθητου τείχους. Στα τείχη θα ανεβείτε από πέτρινες σκάλες σε διάφορα σημεία, κυρίως από τη νότια πλευρά.


Η παγόδα Ντα Γιαν ή αλλιώς της «Μεγάλης Αγριας Χήνας»

Ο δάσκαλος Σουάν Τζουάνγκ γεννήθηκε το 600 μ. Χ. και σε ηλικία 13 ετών έγινε βουδιστής μοναχός. Κατά την πρώιμη περίοδο της δυναστείας Τανγκ, το 629 μ.Χ., ο δάσκαλος ταξίδεψε στην Ινδία αναζητώντας βουδιστικά κείμενα ακολουθώντας τον Δρόμο του Μεταξιού και, επιστρέφοντας στο Σιάν, το 645, έχτισε την Παγόδα της Μεγάλης Αγριας Χήνας, ως τμήμα του ναού Ντα Σιέν.



Η λέξη «παγόδα» προήλθε από τον αναγραμματισμό της λέξης «νταγκόπ» που σημαίνει «στούπα». «Στούπα» είναι το βουδιστικό ταφικό μνημείο του οποίου το σχέδιο έδωσε ο ίδιος ο Βούδας όταν τον ρώτησαν οι μαθητές πώς θα ήθελε να είναι το μνημείο όπου θα τοποθετήσουν την τέφρα του. Τότε πήρε το πορτοκαλί του ράσο και το δίπλωσε σε σχήμα τετραγώνου, από πάνω τοποθέτησε το μπολ του ζητιάνου (κυκλικό σχήμα) και τέλος τοποθέτησε την ομπρέλα του, συμβολίζοντας Γη, Ουρανό και Αιθέρα.

Ο δάσκαλος Σουάν Τζουάνγκ μετέφραζε βουδιστικές γραφές στα κινεζικά ως τον θάνατό του, το 663 μ.Χ. Η παγόδα βρίσκεται 4 χλμ. νότια του Σιάν και απετελείτο από πέντε πατώματα ύψους 60 μ., όταν πρωτοχτίστηκε. Σήμερα έχει ύψος 64 μέτρα και περιλαμβάνει επτά πατώματα, με τέσσερις πόρτες – μία σε κάθε σημείο του ορίζοντα.

Ο νεολιθικός οικισμός Μπάμπο

Στην ανατολική όχθη του ποταμού Τσαν, 6 χλμ. μακριά από το Σιάν, βρίσκεται το πιο ολοκληρωμένο νεολιθικό χωριό του Κίτρινου Ποταμού. Ο καλύτερα διατηρημένος νεολιθικός οικισμός στον κόσμο, μια μητριαρχική κοινότητα ηλικίας 6.000 ετών, κατοικήθηκε για περίπου 1.000 χρόνια. Εκτείνεται σε 50.000 τ.μ. και διαιρείται σε τρία σημεία: το κομμάτι των κατοικιών, της αγγειοπλαστικής, που περιλαμβάνει και φούρνο ψησίματος των κεραμικών, και το νεκροταφείο, όπου τα καλύτερα και σημαντικότερα ευρήματα βρέθηκαν στους τάφους των γυναικών, οι οποίες τοποθετούνταν ανάσκελα με το κεφάλι στραμμένο βορειοδυτικά, ενώ τα μικρά παιδιά θάβονταν σε πιθάρια.

Ο οικισμός αυτός αποκαλύφθηκε το 1953 και το 1958 δημιουργήθηκε το μουσείο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κεραμικά με γραμμικά σχέδια, λίθινα εργαλεία και κοκάλινα αντικείμενα, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινότητα στους νεολιθικούς χρόνους στην Κίνα.


Ο καλλιτέχνης Γκάο Μινγκ και το «pai xiao»

Το «pai xiao» είναι ένα πνευστό μουσικό όργανο που μοιάζει με τον αυλό του Πάνα και έχει ιστορία στην Κίνα 3.000 ετών. Παράγει πλούσια, γεμάτη και γλυκιά μελωδία και μιμείται το κελάηδισμα του πουλιού, ήχο που αγαπούσαν οι κινέζοι αυτοκράτορες. Μάλιστα λέγεται ότι την ενθρόνιση του αυτοκράτορα Γκάο Τζονγκ συνόδευε μια ορχήστρα από αυλούς. Ο καλλιτέχνης Γκάο Μινγκ, που είναι διάσημος για τη δεξιοτεχνία του στο συγκεκριμένο πνευστό, έκανε κάποιες μετατροπές στον αυλό ώστε να μπορεί ευκολότερα να αλλάζει τονικότητες και ρυθμό.

{{{ moto }}}

Ο Πύργος της Καμπάνας, ο Πύργος του Τυμπάνου και η μουσουλμανική γειτονιά

Στην καρδιά της πόλης βρίσκεται ο Πύργος της Καμπάνας, που χτίστηκε για πρώτη φορά κατά τον 17ο αιώνα επί δυναστείας των Μινγκ, στην αρχή της οδού Guang Ji. Μετακόμισε στη σημερινή θέση της τον 10ο χρόνο της διακυβέρνησης του αυτοκράτορα Γουάν Λι της δυναστείας Μινγκ.

Σύμβολο του Σιάν και μνημείο της επαρχίας Σιανσί, ο πύργος έχει ύψος 36 μέτρα και πρόκειται για ένα ξύλινο κτίσμα με διπλές σκάλες που οδηγούν στην κορυφή των δύο ορόφων, απ’ όπου μπορείτε να θαυμάσετε την πανοραμική θέα της πόλης. Μοναδικό δείγμα κινεζικής αρχιτεκτονικής, με ξυλόγλυπτες ζωγραφισμένες κολόνες και καμάρες στους διαδρόμους, ήταν, θα λέγαμε, το λαϊκό «ρολόι» της εποχής μαζί με τον Πύργο του Τυμπάνου, καθώς έδινε το σήμα για το ξεκίνημα της ημέρας, το διάλειμμα για το μεσημεριανό φαγητό κ.ά.

Γύρω στα 300 μέτρα βορειοδυτικά του Πύργου της Καμπάνας βρίσκεται ο Πύργος του Τυμπάνου, που χτίστηκε στα 1380 μ.Χ. Περιελάμβανε ένα μεγάλο τύμπανο το οποίο χτυπούσε όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ το βράδυ έδινε το σήμα να σβήσουν οι κουζίνες και να σφραγιστούν οι πύλες της πόλης. Κλασικής κινεζικής αρχιτεκτονικής κτίσμα, ορθογώνιο, κατασκευασμένο από μπλε τούβλα με διαδρόμους στις πλευρές του που σκεπάζονται με τις χαρακτηριστικές κινεζικές στέγες, καλύπτει συνολικά 1.924 τ.μ. και έχει ύψος 34 μέτρα.

Γύρω από τον Πύργο του Τυμπάνου βρίσκεται και η μουσουλμανική γειτονιά
Περπατώντας στα δρομάκια με τα μαγαζάκια γεμάτα πραμάτειες και τα υπαίθρια μαγέρικα, θα συναντήσετε γυναίκες με πολύχρωμες μαντίλες και άνδρες με το «χούι» – το λευκό πλεκτό σκουφάκι – να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια έξω από τις πόρτες των σπιτιών ή να πίνουν όλοι μαζί τσάι στο πεζοδρόμιο έξω από τα μαγαζιά. Στο τέλος του κεντρικού εμπορικού δρόμου της γειτονιάς βρίσκεται και το ισλαμικό τέμενος του Σιάν που χτίστηκε τον 14ο αιώνα και εξωτερικά δεν θυμίζει μουσουλμανικό τζαμί, μια και είναι σχεδιασμένο στο ύφος των κινεζικών ναών, ενώ απαγορεύεται η είσοδος σε μη μουσουλμάνους.

Οι τέχνες κατά την περίοδο της δυναστείας Τανγκ

Στο σταυροδρόμι του Δρόμου του Μεταξιού, της Τσανγκ Αν, των εμπόρων και των ταξιδευτών, η ζωγραφική, ο χορός και η μουσική εξελίχθηκαν και υποστηρίχθηκαν από τις δυναστείες των αυτοκρατόρων Τανγκ. Το 1988 άνοιξε το Τang Dynasty Complex, που απέχει 2 χλμ. από τον Πύργο της Καμπάνας, και παρουσιάζει ένα μεγάλων απαιτήσεων θέαμα με πολλούς καλλιτέχνες και κλασική κινεζική μουσική αναβιώνοντας επίσης παραδοσιακούς χορούς με καταγωγή από θρησκευτικές τελετές – όπου τα ρυθμικά επαναλαμβανόμενα θέματα και οι προσευχές συνδυάζονταν για να εξευμενίσουν θεούς και πνεύματα – και κοστούμια από ζωγραφικές παραστάσεις σε αρχαίες τοιχογραφίες.



Την παράσταση συνοδεύει ζωντανή ορχήστρα με παραδοσιακά όργανα έγχορδα – μεταξύ αυτών τα περίφημα «ρουάν», πνευστά και κρουστά της περιόδου Τανγκ. Πολύ εντυπωσιακός «ο χορός της κορδέλας» που απαιτεί χάρη και δεξιοτεχνία, πρωτοπαρουσιάστηκε την περίοδο της δυναστείας Τσιν γύρω στα 430 μ.Χ. και συνεχίστηκε και στην Τανγκ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και «Ο χορός του Ουράνιου Τόξου»: λέγεται ότι όταν ο αυτοκράτορας Χουάν Τζονγκ διηγήθηκε το όνειρο που είδε στον ύπνο του, ότι ταξίδεψε στο Παλάτι της Σελήνης όπου χόρευαν ουράνιες νύμφες, τότε η αγαπημένη του παλλακίδα Γιάνγκ Γκούι Φέι, που έμεινε στην ιστορία για την ομορφιά της, ανέλαβε να το χορογραφήσει σύμφωνα με τις περιγραφές του αυτοκράτορα.

Η γειτονιά των Χου Τονγκ

Γύρω από τα τείχη της πόλης τα τελευταία χρόνια έχουν αναπαλαιωθεί αρκετά κομμάτια της παλιάς γειτονιάς των Χου Τονγκ, σχεδόν αντίστοιχης με τμήματα εκείνης του Πεκίνου. Πρόκειται για τα στενά δρομάκια με τα παλαιά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σπίτια, το ένα σφιχτά δίπλα στο άλλο. Αλλωστε και η ίδια η λέξη, μογγολικής ρίζας, υποδηλώνει το στενό πέρασμα από τη μια τέντα στην άλλη.

Τα περισσότερα χτίστηκαν κατά τη βασιλεία της μογγολικής δυναστείας Γιουάν (1279-1368), των Κινέζων Μινγκ (1368-1644) και της μαντζουριανής των Τζινγκ (1644-1911). Προορίζονταν για κατοικίες συγγενών εξεχόντων προσώπων, αλλά και των υπηρετών τους, ενώ διέθεταν και τις γειτονιές με τις αγορές και τους επαγγελματίες τεχνίτες. Το βασικό αρχιτεκτονικό σχέδιο απετελείτο από ένα κεντρικό μεγάλο τετράγωνο που περιέκλειε τέσσερα μικρά σπίτια στις τέσσερις πλευρές του και στη μέση μιαν αυλή.

Βέβαια ανάλογα με την κοινωνική θέση και την οικονομική κατάσταση της οικογένειας κάθε σπίτι ήταν διακοσμημένο με εξωτερικές κολόνες και περίτεχνες στέγες με πορσελάνινα κεραμίδια. Αναστηλώνοντας και αναπαλαιώνοντας τη γειτονιά αυτή, πήραν και πάλι τη θέση τους τα σύμβολα της καλοτυχίας επάνω από την πόρτα, όπως και ο τοίχος για το κακό μάτι, που σταματάει το βλέμμα στην εσωτερική αυλή.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Από τις πλέον αξιόπιστες, η αεροπορική εταιρεία Lufthansa πετάει για Πεκίνο μέσω Φρανκφούρτης.
Από Πεκίνο θα πετάξετε για Σιάν με τις τοπικές αερογραμμές.Το αεροδρόμιο απέχει περίπου 45΄ από το κέντρο της πόλης.

Μέσα στο Σιάν μετακινείστε καλύτερα και οικονομικά με ταξί.

Προσοχή: επειδή ελάχιστοι από τους ντόπιους μιλούν αγγλικά, ζητήστε από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου όπου διαμένετε να σας γράψουν στα κινέζικα τη διεύθυνση που θέλετε να πάτε, ενώ για την επιστροφή σας να δείξετε στον οδηγό την κάρτα του ξενοδοχείου.


ΔΙΑΜΟΝΗ

Πολύ κοντά στο δυτικό τείχος και στον Πύργο της Καμπάνας, απέχοντας μόλις 15 λεπτά από το κέντρο της πόλης, το πεντάστερο ξενοδοχείο «Sheraton Χian» (262, Feng Ηao Εast Rd, τηλ.+8629-84261888) προσφέρει όλες τις ανέσεις και διαθέτει καλό εστιατόριο.

Το «Jianguo Ηotel» (20, Jin Ηua Νan Lu, τηλ.+8629-3238888), βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά, επίσης σε κοντινή απόσταση από τα τείχη και το κέντρο της πόλης.

Το «Grand Castle Ηotel» (12, Χi Duan Ηuan Cheng Νan Lu, τηλ.+8629-717907) έχει τοποθετήσει στοιχεία κινεζικής αρχιτεκτονικής στις στέγες επάνω από το μοντέρνο κτίσμα.

ΦΑΓΗΤΟ

Αν και στην Κίνα υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι μπορούν να φαγωθούν τα πάντα, αρκεί να είναι κομμένα σε μικρά κομμάτια, η κουζίνα που θα απολαύσετε στο Σιάν είναι εκείνη του Σετσουάν, την οποία γνωρίζουμε στη Δύση, με τα περισσότερο καυτερά φαγητά.

Φυσικά η βάση είναι το βραστό κολλώδες ρύζι και τα συνοδευτικά του:
ελαφρά σοταρισμένα λαχανικά με σάλτσα σόγιας και κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι. Η κουζίνα της πόλης φημίζεται κυρίως για τα ντάμπλινγκ, τα γεμιστά ζυμαρικά που βράζονται στον ατμό. Κλασική επιλογή είναι τα νουντλς – ρυζομακάρονα με διάφορα λαχανικά και κρέας ή θαλασσινά.

Αν είστε αρκετά θαρραλέοι, αφεθείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε φαγητό από τα αμέτρητα μαγέρικα των δρόμων και ξεδιψάστε με τσάι οσμάνθου ή γιασεμιού. Για ντάμπλινγκ επιλέξτε το «Defachang Chinese Dumpling Restaurant» και για παραδοσιακή κουζίνα επισκεφθείτε τα «Jufengyuan Restaurant» και «Qujiangchun Restaurant».

Αναζητώντας ευκαιρίες στις αγορές

Στο Σιάν θα βρείτε πολλά μεγάλα εμπορικά κέντρα, αλλά και υπαίθριες αγορές. Οι τιμές στα είδη είναι, θα λέγαμε, εκπληκτικά ακριβότερες από τα αντίστοιχα κινεζικά καταστήματα στη χώρα μας.

Από τα εμπορικά κέντρα θα αγοράσετε σε πολύ καλές τιμές σκευάσματα από τζίνσενγκ, αλλά και καλλυντικά προσώπου και σώματος της Αupres, σειράς της Shiseido.

Από τα σουπερμάρκετ και τις υπαίθριες αγορές διαλέξτε μυρωδάτο τσάι οσμάνθου και παραδοσιακά ποτά. Στα μικρομάγαζα θα βρείτε χαριτωμένα διακοσμητικά, είδη καλλιγραφίας αλλά και όμορφες υδατογραφίες με λουλούδια, ντόπιων καλλιτεχνών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ