Εως τις αρχές του 1900, το μικροσκοπικό λιμάνι του Πορτοφίνο ήταν ένα απρόσιτο ψαροχώρι. Στη δεκαετία του 1950, όμως, ο γραφικός όρμος στη γνωστή Ιταλική Ριβιέρα, στην περιφέρεια της Λιγουρίας, κατέκτησε τις καρδιές των αστέρων του Χόλιγουντ και κάπως έτσι γεννήθηκε ο θρύλος.

Ζωσμένο από σφιχταγκαλιασμένες, ζωηρά ζωγραφισμένες προσόψεις σπιτιών που κάποτε ανήκαν στους ψαράδες και σήμερα αποτελούν καταφύγια πολυεκατομμυριούχων, το Πορτοφίνο σαγηνεύει τον επισκέπτη όταν το πρωτοαντικρίζει.

Σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, οι πευκόφυτες πλαγιές, το ζεστό κλίμα, η νόστιμη ιταλική κουζίνα, οι αμμουδεροί κολπίσκοι που συναντούν τα τυρκουάζ νερά της Μεσογείου αλλά και το αγαπημένο των Ιταλών «dolce far niente» (η γλύκα τού να μην κάνεις τίποτε) συνθέτουν το απόλυτο σκηνικό για ξένοιαστες διακοπές.

{{{ map }}}

Τι να δείτε
– Περπατήστε στη μικρή πόλη με τα γραφικά, χρωματιστά σπίτια, τις κομψές μπουτίκ, τα μαγαζιά με τα ντόπια προϊόντα και τα εντυπωσιακά γιοτ, δεμένα στη μαρίνα. Διασχίστε την κεντρική πλατεία, περιπλανηθείτε κατά μήκος της προβλήτας και αφεθείτε στις μαγικές αποχρώσεις της θάλασσας. Ακολουθήστε το ανηφορικό μονοπάτι προς το Καστέλο Μπράουν.

Το φρούριο του 16ου αιώνα, που άλλοτε έπαιξε σημαντικό αμυντικό ρόλο στην Iστορία του τόπου και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, οφείλει το όνομά του στον βρετανό πρόξενο που το μετέτρεψε σε ιδιωτική κατοικία το 1870. Από την πίσω πλευρά του κάστρου, το βραχώδες, πυκνά δασωμένο ακρωτήρι αποτελεί προστατευόμενο πάρκο από το 1935.



– Πλήθος σηματοδοτημένων μονοπατιών πεζοπορίας διασχίζουν το δάσος. Προτιμήστε αυτό που θα σας οδηγήσει, έπειτα από έναν δίωρο περίπατο, στον κόλπο San Fruttuoso, με τη Μονή των Βενεδικτίνων του 10ου αιώνα. Αν δεν αντέχετε την πεζοπορία, πάρτε ένα από τα καραβάκια ή τα θαλάσσια ταξί που φεύγουν από το λιμάνι και επισκεφτείτε το διά θαλάσσης (www.traghettiportofino.it).

– Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μαρτίνου, του 11ου αιώνα, είναι ένα κομψοτέχνημα στη γωνία του λιμανιού, που αξίζει να επισκεφτείτε. Κάντε μια εκδρομή με το καραβάκι στη διπλανή Σάντα Μαργκερίτα και ανακαλύψτε την αγορά των αντικέρ, την παραλία και τα όμορφα μαγαζιά και εστιατόρια.

– Φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Μιλάνου απευθυνθείτε σε μία από τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, διαφορετικά προτιμήστε το τρένο ως τη Σάντα Μαργκερίτα (διάρκεια ταξιδιού δυόμισι ώρες). Από εκεί μπορείτε να πάρετε λεωφορείο, ταξί ή καραβάκι για το Πορτοφίνο. Με το αυτοκίνητο ακολουθήστε τον αυτοκινητόδρομο Α7 με κατεύθυνση Μιλάνο – Γένοβα και βγείτε στην έξοδο Rapallo, Santa Margherita. Προσοχή, στο Πορτοφίνο απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων. Οι καλύτεροι μήνες για να το επισκεφτείτε είναι αυτήν την εποχή και από τον Σεπτέμβριο ως τον Οκτώβριο.

Πού να μείνετε
Πανοραμική θέα από τον καταπράσινο λόφο προσφέρει το ξενοδοχείο Splendido (Salita Baratta 16, τηλ. 0039 0185 267801). Το κτίριο, ένα μοναστήρι του 16ου αιώνα, μετατράπηκε σε ξενοδοχείο το 1901 και ο δούκας του Γουίνδσορ φιγουράρει ανάμεσα στους πρώτους καταγεγραμμένους επισκέπτες. Το ιστορικό πολυτελές ξενοδοχείο, ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης, διαθέτει 64 δωμάτια και παράθυρα με θέα στα γιοτ που πλέουν αγέρωχα στον κόλπο. Η «κρεμαστή» πισίνα, ανάμεσα σε πολύχρωμες τριανταφυλλιές και φουντωτούς θάμνους, μοιάζει να γίνεται ένα με το μπλε της Μεσογείου. Ακριβώς δίπλα, το εστιατόριο La Terrazza υπόσχεται κορυφαίες γαστρονομικές απολαύσεις. Για όσους προτιμούν να είναι «μέσα στα πράγματα», το παραθαλάσσιο Splendido Mare (Via Roma 2, τηλ. 0039 0185 267802) – της ίδιας αλυσίδας –, στην καρδιά του Πορτοφίνο, αποτελεί την ιδανική επιλογή.

Πού να φάτε
Η κλασική επιλογή του Puny (5 Piazza Martiri dell’Olivetta, τηλ. 0039 0185 269037) εγγυάται το καλύτερο δείπνο στην πόλη, με την κουζίνα της Λιγουρίας στα καλύτερά της. Ο ίδιος ο Puny κλέβει την παράσταση επί το έργον, με ανέκδοτα και προσωπικά καλοπιάσματα στους θαμώνες. Χρειάζεται απαραιτήτως κράτηση. Kάθε Πέμπτη είναι κλειστά.

Σπαγκέτι με φρέσκα θαλασσινά και λαζάνια με πέστο ξεχωρίζουν από τον κατάλογο του Da U Mariu Di Denaro (Calata Marconi 7, τηλ. 0039 0185 269257) και κερδίζουν τις εντυπώσεις σε αυτήν τη μικρή, φιλική τρατορία επάνω στη θάλασσα.

Στο τέλος του μόλου, ένα μέτρο από το κύμα, στο Winterose (Calata Marconi 42, τηλ. 0039 0185 269500) επιλέξτε ανάμεσα σε εκλεκτά ιταλικά κρασιά, Pino Griccio και Vino Nobile, και απολαύστε τα με θέα στο ηλιοβασίλεμα.