Φτάνοντας στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας, θα εκπλαγείτε ευχάριστα. Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα τυπικό βουλγαρικό χωριό, καθώς απέχει παρασάγγας από την εικόνα της σχετικής εξαθλίωσης που χαρακτηρίζει τους περισσότερους οικισμούς της χώρας.
{{{ map }}}
Εκτείνεται στις βόρειες πλαγιές του όρους Πιρίν και προσελκύει ως επί το πλείστον λάτρεις του χειμερινού σκι και του σνόουμπορντ. Δεν λείπουν βέβαια και οι απλοί ταξιδιώτες που έρχονται εδώ για να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν. Εννιά στους δέκα επισκέπτες του χωριού είναι Ελληνες, γεγονός που θα σας κάνει να νιώσετε αμέσως σαν στο σπίτι σας. Οι δρόμοι και τα μαγαζιά σφύζουν από ζωή προσδίδοντας κοσμοπολίτικη αύρα στο όλο σκηνικό, ενώ πάρα πολλά ξενοδοχεία και συγκροτήματα κατοικιών αναπτύσσονται στη γύρω περιοχή – ο αριθμός 1.500, ωστόσο, που δίνουν οι ξεναγοί ακούγεται υπερβολικός.

Περπατήστε στα λιθόστρωτα σοκάκια και θαυμάστε τα αναπαλαιωμένα πετρόχτιστα σπίτια, με τα κελάρια και τα χαγιάτια, επισκεφθείτε τις ταβέρνες που θυμίζουν καπηλειά και αφεθείτε στη μυρωδιά του ξύλου που καίγεται στα τζάκια και αναδίδεται στην ατμόσφαιρα.

Ξενοδοχεία και ιδιωτικά διαμερίσματα
Νεόδμητα καταλύματα κατασκευασμένα στο στυλ των σαλέ, με μυτερές στέγες, μικρά μπαλκόνια και ξύλινα κουφώματα ξεφυτρώνουν ανάμεσα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές, ενώ στο εσωτερικό τους κρύβουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Χαμάμ, τζακούζι, αρωματικές σάουνες, μασάζ και θεραπείες ορορφιάς είναι λίγες από τις υπηρεσίες που μπορείτε να απολαύσετε και μάλιστα πολύ οικονομικά.

Επίσης στο Μπάνσκο μπορείτε να βρείτε εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες. Οι τιμές πώλησης νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται από € 320 το τ.μ. ως € 760 το τ.μ.

Το χιονοδρομικό κέντρο
Το τελεφερίκ θα σας μεταφέρει από το χωριό στο πρώτο επίπεδο του χιονοδρομικού – στις υπόλοιπες πίστες θα φτάσετε με τα lift. Εδώ βρίσκονται το σαλέ, η παιδική πίστα και οι δάσκαλοι. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε και εξοπλισμό, αν δεν έχετε προμηθευτεί τα απαραίτητα από τα καταστήματα που λειτουργούν στον οικισμό (ενδεικτικά, σνόουμπορντ και μπότες στοιχίζουν 25 λέβα την ημέρα).

Στην είσοδο του τελεφερίκ θα σας δώσουν μια κάρτα έναντι 55 λέβα (συν 5 εγγύηση), τιμή που μετά τις 12 το μεσημέρι πέφτει στο μισό. Η κάρτα περιλαμβάνει ιατρική ασφάλεια (πρώτες βοήθειες, εξετάσεις, μεταφορά) και η επίδειξή της είναι απαραίτητη για τον δάσκαλο, για το lift και φυσικά για τον γιατρό σε περίπτωση ατυχήματος.

Η σεζόν ξεκινάει από τον Δεκέμβιο και διαρκεί ως το τέλος Απριλίου.

Από πού θα πάρετε λέβα
Μπορείτε να ανταλλάξετε τα ευρώ με λέβα (1 προς 1,96) στο ξενοδοχείο, σε κάποια από τα παραρτήματα ελληνικών τραπεζών που λειτουργούν εδώ, αλλά και σε ανταλλακτήρια.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Προτιμήστε το αυτοκίνητο. Είναι εύκολο ταξίδι και διαρκεί γύρω στις 8 ώρες από Αθήνα και γύρω στις 3 από Θεσσαλονίκη – η διαδρομή μετά τα σύνορα δεν ξεπερνάει τις 2 ώρες. Αν δεν διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο, υπάρχουν και τα ταξιδιωτικά γραφεία που θα σας μεταφέρουν στο Μπάνσκο με πούλμαν. Εχετε υπόψη σας, όμως, ότι λόγω των υποχρεωτικών στάσεων θα χρειαστούν τουλάχιστον 12 ώρες ώσπου να φτάσετε στον προορισμό σας.

ΦΑΓΗΤΟ
Η κουζίνα περιλαμβάνει κρέας σε μεγάλη ποικιλία, κυρίως ψητό, και πολύ τουρσί. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης Ελλήνων, μάλιστα, τα πιάτα είναι αρκετά προσαρμοσμένα στις γαστρονομικές συνήθειές μας. Ενα καλό γεύμα με κρασί ή μπίρα δεν ξεπερνάει τα 15 ευρώ το άτομο.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Perun Lodge (τηλ. +359 74986200), Kempinski Hotel Grand Arena (τηλ. +359 74988888), Lucky Bansko (τηλ. +359 28066178), και Premier Luxury Mountain Resort (τηλ. +359 24902207)