Μια πόλη κουκλίστικη, σαν σκηνικό. Ο χρόνος παγώνει καθώς διασχίζεις τα νοτισμένα από την υγρασία πλακόστρωτα καλντερίμια και τις γέφυρες, ανάμεσα σε επιβλητικά κάστρα, νιώθοντας ότι από τις γωνιές θα ξεπροβάλουν μάγισσες και δράκοι.

Ξεχωρίζει ο πύργος της Πυρίτιδας που υψώνεται στο κέντρο της πόλης, ίδιος με αυτόν του παραμυθιού. Συνεπαρμένος κοντοστέκεσαι σαν να περιμένεις να βγει στο παραθύρι η Ραπουνζέλ, η πανέμορφη πριγκίπισσα που είχε φυλακίσει η κακιά μάγισσα στο αγαπημένο παραμύθι των αδελφών Γκριν.

{{{ map }}}
Χρώματα και αρώματα
Η πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι ιδανική για μια ανοιξιάτικη τριήμερη απόδραση, καθώς είναι μικρή και θα τη γυρίσετε εύκολα. Αναπτύσσεται εκατέρωθεν του ποταμού Μολδάβα, με τη φημισμένη γέφυρα του Καρόλου να κυριαρχεί μεταξύ πολλών ακόμη που ενώνουν τα δύο κομμάτια γης. Στην ανατολική πλευρά βρίσκεται η παλιά πόλη (Στάρε Μιέστο), με την εβραϊκή συνοικία βορειότερα και τη νέα πόλη (επέκταση επί Καρόλου Δ’ τον 14ο αι.) προς τα νότια. Απέναντι, στο δυτικό τμήμα, δεσπόζει το Κάστρο της Πράγας (Χρατσάνι), ενώ οι πολύχρωμες προσόψεις των κτιρίων της Μάλα Στράνα αιχμαλωτίζουν τα βλέμματα. Η υπόλοιπη Πράγα είναι σε στυλ σοβιέτ, με μονομπλόκ πολυκατοικίες.

Τέσσερις βασικοί αρχιτεκτονικοί ρυθμοί – γοτθικός, αναγεννησιακός, μπαρόκ, αρ-νουβό – εναλλάσσονται σε ένα μοναδικό παζλ, ενώ οι μελωδίες από τους πλανόδιους μουσικούς χαρίζουν μια ονειρεμένη αύρα στην περιπλάνησή σας στα σοκάκια της. Ειδικά κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ της Ανοιξης (12/5 – 4/6), συμφωνικές ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου δίνουν συναυλίες παντού. Παρ’ όλα αυτά η πόλη δεν έχει τον αναμενόμενο ευρωπαϊκό αέρα, ο κόσμος είναι κλειστός και καχύποπτος – όχι ότι δεν υπάρχει διάθεση εκσυχρονισμού, αλλά δεν είναι εκτεταμένος ακόμα.

Χωροταξικά είναι δαιδαλώδης, με στενούς δρόμους και αρκετά σημεία όπου απαγορεύονται τα αυτοκίνητα. Το δίκτυο του μετρό είναι συμπαθητικό, ενώ κατά τα άλλα είναι μια πόλη που την περπατάς.

Υπήρξε έδρα των βασιλέων της Βοημίας και ενίοτε της αυλής του αυτοκράτορα των Αψβούργων, ενώ ήταν και σημαντικό εμπορικό κέντρο.

Η παλιά πόλη
Περιλαμβάνει μεσαιωνικά κτίσματα, εκκλησίες, μαγαζιά και πλακόστρωτα, κάτι σαν τη δική μας Πλάκα.

Σήμα-κατατεθέν και βασική ατραξιόν της περιοχής αποτελεί το Αστρονομικό Ρολόι του Παλιού Δημαρχείου. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία με τα τουριστικά καφέ, τα οποία όμως υπολείπονται σε μεγαλοπρέπεια των αντίστοιχων της Βιέννης. Εξαίρεση, το καφέ του Δημοτικού Μεγάρου, χαρακτηριστικό δείγμα αρ-νουβό, με βελούδινους καναπέδες και αυτοκρατορική περιποίηση. Κάντε οπωσδήποτε μια στάση.

Τα κτίρια με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εδώ είναι οι εκκλησίες, με πιο χαρακτηριστική την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και τον Καθεδρικό της Παναγίας του Τιν.

Το σπίτι του Κάφκα
Από την άλλη πλευρά του Μολδάβα δεσπόζει το Κάστρο, με τον Καθεδρικό του Αγίου Βίτου και το «χρυσό σοκάκι» με τα πολύχρωμα σπιτάκια. Σε αυτόν τον δρόμο ζούσαν κάποτε οι αλχημιστές, όλοι στην υπηρεσία του βασιλιά, ενώ αργότερα μετατράπηκε σε στέκι καλλιτεχνών. Στο νούμερο 22, θα δείτε το σπίτι του Κάφκα.

Αν θέλετε απλώς να διασχίσετε το κάστρο, η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ για να μπείτε σε κτίρια και μουσεία θα πληρώσετε εισιτήριο. Εδώ φυλάσσονται και τα κοσμήματα του Στέμματος της Βοημίας. Για μια ολοκληρωμένη περιήγηση χρειάζεστε 2 με 3 ώρες.

Μάλα Στράνα
Κατηφορίζοντας τον λόφο προς το ποτάμι θα διασχίσετε τους δρόμους της Μάλα Στράνα, η οποία τον Μεσαίωνα στέγαζε πολυτελείς κατοικίες και παλάτια. Εδώ θα δείτε πολλά κυβερνητικά κτίρια και πρεσβείες ανάμεσα σε επαύλεις που χάνονται στους κατάφυτους κήπους τους. Μην αμελήσετε να επισκεφθείτε τον λόφο όπου βρίσκεται ο πύργος Πέτρζιν (60 μέτρων), μια μικρογραφία του Αϊφελ.

Η γέφυρα με τα αγάλματα
Πεντακόσια είκοσι δύο μέτρα, καλυμμένα με αμμόλιθο Βοημίας, μετρά η αψιδωτή γέφυρα του Καρόλου, η οποία κοσμείται με αγάλματα και γλυπτά καθ’ όλο το μήκος της. Πλανόδιοι μικροπωλητές, μουσικοί και ζωγράφοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της ολοκληρώνοντας την πανέμορφη εικόνα.

Το Μαύρο Θέατρο της Πράγας
Δεν νοείται να έρθετε μέχρι εδώ και να μην παρακολουθήσετε μια παράσταση του φημισμένου θεάτρου (είδος παντομίμας που βασίζεται στην ψευδαίσθηση). Το ιδιαίτερο αυτό είδος γεννήθηκε στην Πράγα και οι πιο γνωστές καλλιτεχνικές ομάδες είναι των Image Theatre, National Black Light Theatre και Jiri Srnec Black Light Theatre οf Prague.

Στον ρυθμό της τζαζ

Αν είστε λάτρεις αυτού του είδους, θα ενθουσιαστείτε καθώς θα ανακαλύψετε πολλές και καλές σκηνές τζαζ. Επί σοβιετικού καθεστώτος υπήρχαν ουκ ολίγα μυστικά στέκια, που τώρα είναι ανοιχτά στο ευρύ κοινό. Επιλέξτε ανάμεσα στο Agharta Jazz Centrum (+420 222 211 275) και το Jazzboat, έναν ιδανικό τρόπο να δείτε τα αξιοθέατα εν πλω, υπό τους ήχους της αγαπημένης σας μουσικής.


ΔΙΑΜΟΝΗ Ξενοδοχείο Olympik, οικονομικό και με έντονο το σοβιετικό στοιχείο στη διακόσμηση. Απέχει από την πόλη τρεις στάσεις με το μετρό. Μέσα στο ιστορικό κέντρο υπάρχουν πολλά και καλά ξενοδοχεία, αλλά οι τιμές τους είναι αρκετά πιο υψηλές. Το Grand Hotel Majestic Plaza βρίσκεται στη Stare Mesto, στην καρδιά της Πράγας, και είναι μια πολύ καλή επιλογή αν αντέχει το πορτοφόλι σας.

ΦΑΓΗΤΟ Η τσέχικη κουζίνα περιλαμβάνει κυρίως χοιρινό καθώς και βιεννέζικο σνίτσελ. Οι τιμές για ένα αξιοπρεπές γεύμα κυμαίνονται μεταξύ 15-20 ευρώ το άτομο. Οι γεύσεις είναι οικείες σ’ εμάς.

ΑΓΟΡΕΣ Θα βρείτε καταπληκτικά κρύσταλλα Βοημίας, αλλά δεν θα πετύχετε τις χαμηλές τιμές που υπήρχαν στο παρελθόν. Αν προλαβαίνετε πεταχτείτε και μέχρι το Κάρλο Βιβάρι, με τα ιαματικά νερά, όπου θα προμηθευτείτε προϊόντα ομορφιάς που υπόσχονται θαύματα.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τι προτείνει ο Οργανισμός Τουρισμού της Τσεχίας.