Ο σωστός χρόνος είναι υψίστης σημασίας στα ταξίδια. Επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν την επιτυχία των διακοπών σας ­ από τον καιρό, υπερβολικά κρύο ή ζεστό, ως την πολυκοσμία ή την έλλειψη κίνησης ­, καλό είναι να γνωρίζετε ποιος μήνας είναι ο ιδανικός για να επισκεφθείτε κάθε δημοφιλή προορισμό.





ΜΑΡΤΙΟΣ


Η Γκάμπια είναι μια καλή επιλογή γιατί διαθέτει τον φθηνότερο, απολύτως εγγυημένο, αδιάκοπο ήλιο. Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές στη χώρα αυτό τον μήνα και η υγρασία χαμηλή. Μόνο που όσοι επιθυμούν να συνδυάσουν παραλία με διασκέδαση και ξενύχτι θα βρουν την Γκάμπια μάλλον βαρετή. Αντιθέτως όσοι αναζητούν την πραγματική Αφρική θα ενθουσιαστούν, αρκεί να απομακρυνθούν από τα δυτικού τύπου ξενοδοχεία.


Για τους πιο δραστήριους προτείνουμε το Νεπάλ, όπου ο Μάρτιος είναι η δεύτερη καλύτερη περίοδος για πεζοπορία ­ μετά το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου κατά το οποίο όμως υπάρχει απίστευτη πολυκοσμία στα πιο εύκολα μονοπάτια των Ιμαλαΐων. Αρκεί να είστε σε καλή φυσική κατάσταση και θα βρείτε μια διαδρομή που να σας ταιριάζει. Παρ’ ότι υπάρχουν ορισμένα μονοπάτια που είναι πολύ «απαιτητικά», τα περισσότερα ενδείκνυνται για περπάτημα τεσσάρων ως έξι ωρών την ημέρα. Δεν είναι ανάγκη να έχετε οργανώσει τα πάντα από την Ελλάδα. Μπορείτε να πάτε στο Κατμαντού και να κλείσετε επιτόπου, από τα ειδικευμένα πρακτορεία, ένα τρέκινγκ της αρεσκείας σας.


ΑΠΡΙΛΙΟΣ



Λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ασία, οι τιμές στην Ιαπωνία είναι στα πλέον χαμηλά επίπεδα ­ για τα ιαπωνικά δεδομένα ­ των τελευταίων ετών. Αυτός είναι ο καλύτερος μήνας για να επισκεφθείτε τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου καθώς συνδυάζει τη φθήνια με το «Χανάμι» (σε ακριβή μετάφραση: παρακολούθηση λουλουδιών). Τον Απρίλιο ανθίζουν στην Ιαπωνία οι κερασιές και το θέαμα είναι μοναδικό. Η ανθοφορία κρατάει μονάχα λίγες ημέρες και στη διάρκειά τους οι Ιάπωνες διασκεδάζουν στα πάρκα της χώρας ­ στο Τόκιο, το πιο διάσημο είναι το Πάρκο Ουένο που μοιάζει με ακουαρέλα, όπου κυριαρχεί το ροζ και το άσπρο. Μην παραλείψετε το Κιότο, την παλιά πρωτεύουσα με τους δεκάδες ναούς και την εντυπωσιακή φύση.


Οι διάφορες περιοχές της χώρας γιορτάζουν το Χανάμι σε διαφορετικές εποχές ­ το Χανάμι του Τόκιο και του Κιότο συνήθως πέφτει κάποια στιγμή από τις αρχές ως τα μέσα Απριλίου. Τηλεφωνήστε στην πρεσβεία της Ιαπωνίας για περισσότερες πληροφορίες ώστε να μη χάσετε αυτό το υπέροχο θέαμα.


Αυτή είναι επίσης η κατάλληλη εποχή για να επισκεφθείτε τη Μέση Ανατολή, προτού πιάσουν οι ζέστες του καλοκαιριού. Το Σαρμ ελ Σεΐκ στην Αίγυπτο δεν είναι ακριβώς πανέμορφο αλλά βρίσκεται κοντά στο Σινά, άρα βολεύει για να ανεβείτε στο όρος (με οδηγό, τρεις με τέσσερις ώρες η ανάβαση) και να θαυμάσετε την ανατολή του ηλίου (σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα), να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης (ορθόδοξο μοναστήρι του 6ου αιώνα), να κάνετε σαφάρι με καμήλες ή τζιπ στην έρημο και ίσως να γνωρίσετε την κουλτούρα των Βεδουίνων. Κάτω από την επιφάνεια του νερού η Ερυθρά Θάλασσα κρύβει ένα από τα καλύτερα θεάματα του κόσμου.


Ο πιο εντυπωσιακός εορτασμός του Πάσχα στην Ευρώπη είναι η «Semana Santa» (Αγία Εβδομάδα) της Σεβίλλης ­ εφέτος από τις 29 Μαρτίου ως τις 4 Απριλίου. Σας συνιστούμε να κλείσετε εγκαίρως εισιτήρια και ξενοδοχείο. Δύο εβδομάδες αργότερα, στην ίδια πόλη, πραγματοποιείται η Feria που περιλαμβάνει φλαμένκο, ταυρομαχίες και παρελάσεις με κάρα που τα σέρνουν άλογα ενώ οι δρόμοι είναι γεμάτοι casetas, δηλαδή παράγκες, όπου μπορεί κανείς να πιει και να χορέψει.


ΜΑΪΟΣ


Μετά το Πάσχα, οι τιμές μειώνονται στην Καραϊβική ενώ δεν έχει φθάσει ακόμη η εποχή των τυφώνων ­ έτσι αν σκοπεύετε να διασχίσετε τον Ατλαντικό κάντε το τότε.


Ο πιο δημοφιλής προορισμός της χρονιάς είναι αναμφίβολα η Κούβα, το μεγάλο νησί με το παλλόμενο μείγμα αφρο-καραϊβικής κουλτούρας, ισπανικής αποικιοκρατίας και μαρξιστικής κληρονομιάς συν άφθονη σάλσα, ρούμι, αμερικανικά αυτοκίνητα της δεκαετίας του ’50 και τα καλύτερα πούρα του κόσμου. Πηγαίνετε στο ξενοδοχείο Ambos Mundos Hotel, στην παλαιά συνοικία της Αβάνας, όπου ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ έγραψε το «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» ­ το δωμάτιό του στον πέμπτο όροφο έχει μείνει ανέγγιχτο από εκείνη την εποχή, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του ξενοδοχείου. Κατόπιν πιείτε ένα ποτό στο κοντινό μπαρ El Bodegulta και φάτε σε ένα paladar (μικρό ιδιωτικό εστιατόριο). Μόνο βιαστείτε, γιατί ορδές τουριστών έχουν ήδη αρχίσει να ανακαλύπτουν την Κούβα.


Αν είστε οπαδός της κουλτούρας, η έκθεση του Βαν Ντάικ εγκαινιάζεται στην Αμβέρσα στις 15 Μαΐου (ως τις 15 Αυγούστου) και αναμένεται να αποδειχθεί το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς. Ο Αντονι Βαν Ντάικ (1599-1641) έζησε και εργάστηκε ως μαθητής του Ρούμπενς στην Αμβέρσα και έγινε ζωγράφος της αυλής του Καρόλου Α’ στην Αγγλία στα 33 του χρόνια. Η έκθεση, που γιορτάζει τα 400 χρόνια από τη γέννηση του Βαν Ντάικ, είναι η μεγαλύτερη που έχει διοργανωθεί ποτέ με έργα του.


ΙΟΥΝΙΟΣ



Είναι η εποχή του Ηλίου του Μεσονυκτίου εντός του Αρκτικού Κύκλου, γι’ αυτό επωφεληθείτε από τις μεγάλες, φωτεινές ημέρες για να επισκεφθείτε τη Σκανδιναβία.


Αγοράστε μαύρη μάσκα για τα μάτια αν θέλετε να κοιμηθείτε στα Νησιά Λόφοτεν της Νορβηγίας: από τις αρχές Ιουνίου ως τα μέσα Ιουλίου ο ήλιος δεν δύει ποτέ πίσω από τα εντυπωσιακά τοπία τους. Τα νησιά είναι ο αγαπημένος τόπος ψαράδων, καλλιτεχνών και συγγραφέων ενώ βρίθουν από κορμοράνους, ουρίες και αετούς. Μείνετε σε rorbus ­ κατάλληλα διαρρυθμισμένες καλύβες ψαράδων που στηρίζονται σε πασσάλους πάνω από το νερό και καθεμία ενοικιάζεται με τη δική της βάρκα ­ και περάστε τον χρόνο σας ψαρεύοντας, κάνοντας κανό, περπατώντας στη φύση, σκαρφαλώνοντας στα βουνά και ίσως κάνοντας μπάνιο στις ασημένιες παραλίες.


Τον Ηλιο του Μεσονυκτίου μπορείτε να τον απολαύσετε και στο Τρόμσο της Νορβηγίας. Ανεβείτε μεσάνυχτα στο Βουνό Στορστάινεν για να θαυμάσετε την όμορφη θέα υπό το αχνό φως του ηλίου.


Αν είστε λάτρης των κήπων ή απλώς ρομαντικός, έχετε υπόψη σας ότι αυτό τον μήνα τα λουλούδια της Βρετανίας είναι σε πλήρη άνθηση. Προμηθευτείτε ένα φυλλάδιο από το Bed & Breakfast UK for Garden Lovers (δηλαδή, Ξενοδοχεία για λάτρεις των κήπων), Handywater Farm, Sibford Gower, Banbury, Oxon ΟΧ15 5ΑΕ. Η οργάνωση αυτή έχει 102 μέλη που προσφέρουν κατάλυμα προς 25-35 στερλίνες το άτομο τη βραδιά. Οι ενθουσιώδεις ιδιοκτήτες των μικρών αυτών ξενοδοχείων διατηρούν ενδιαφέροντες κήπους και θα σας δώσουν πληροφορίες για τους ανθοκομικούς θησαυρούς της περιοχής τους.


ΙΟΥΛΙΟΣ


Επισκεφθείτε τις στέπες της Μογγολίας για το Ναντάαμ, μια γιορτή κατά την οποία νομάδες και βοσκοί επιστρατεύουν όλες τις ικανότητές τους και συναγωνίζονται στην ιππασία, στην τοξοβολία και στην πάλη. Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό έθιμο που αναβιώνει σε όλη τη Μογγολία, όπου πρέπει οπωσδήποτε να απομακρυνθείτε από τις πόλεις για να δείτε την παραδοσιακή ζωή των νομάδων που ζουν σε κετσεδένιες καλύβες. Μπορείτε να συνδυάσετε το Ναντάαμ με ένα ταξίδι με τον υπερσιβηρικό που προεκτείνεται από τη Μόσχα στο Ουλάν Μπατόρ.


Οι μανιώδεις σκιέρ πρέπει να κατευθυνθούν στη Νέα Ζηλανδία, στο Κουίνσταουν, για το μεγαλύτερο… χιονισμένο πάρτι του καλοκαιριού. Το Κουίνσταουν είναι το πιο «ματσό» χιονοδρομικό θέρετρο της χώρας: ράφτινγκ, bungee jumping, ποδηλασία στο βουνό, σκι από ελικόπτερο και λοιπά «απαιτητικά» αθλήματα είναι σχεδόν υποχρεωτικά. Αν βρεθείτε εκεί, μη χάσετε το «Wild & Wacky» (σε ελεύθερη μετάφραση: Εξαλλο & Τρελούτσικο), το Χειμερινό Φεστιβάλ, διάρκειας μίας εβδομάδας, που διοργανώνεται στα μέσα Ιουλίου και περιλαμβάνει ρέιβ στους δρόμους και πάρτι στις πλαγιές.


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ


Περίπου δύο εκατομμύρια επισκέπτες αναμένονται στην Κορνουάλη, στη νότιο Βρετανία, στις 11 Αυγούστου λίγο μετά τις 11 το πρωί για να δουν την τελευταία έκλειψη του ηλίου της χιλιετίας ­ παρ’ ότι οι πιθανότητες να υπάρχει συννεφιά εκείνη την ημέρα είναι 60%. Πολλά ξενοδοχεία και πανσιόν είναι ήδη γεμάτα, γι’ αυτό πρέπει να βιαστείτε να κλείσετε δωμάτιο. Προτιμήστε το Σεντ Αϊβς, όπου το σκοτάδι θα διαρκέσει δύο λεπτά και πέντε δευτερόλεπτα από τις 11.11 πμ., το Λου (ένα λεπτό και 52 δευτερόλεπτα) και το Χέλστον (δύο λεπτά και έξι δευτερόλεπτα).


Η έκλειψη ηλίου θα είναι επίσης ορατή από τη βορειοανατολική Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία (όπου θα έχει και τη μεγαλύτερη διάρκεια, δύο λεπτά και 30 δευτερόλεπτα).


Αν αναζητάτε ερημικές παραλίες, πηγαίνετε στις Σεϋχέλλες, όπου το δικό μας καλοκαίρι είναι η δική τους εποχή τουριστικής αιχμής (η περίοδος των βροχών φθάνει στο αποκορύφωμά της τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο). Μην παραμείνετε όμως μόνο στο Μαχέ, το πιο ανεπτυγμένο από τα νησιά· αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε και τα μικρότερα νησάκια.


Αν θέλετε να συνδυάσετε παραλία με διασκέδαση, πηγαίνετε στην Ινδονησία και πιο συγκεκριμένα στα Νησιά Γκίλι, κυρίως στο Γκίλι Τραουανγκάν, γνωστό και ως «νησί των πάρτι». Εκεί διοργανώνονται πάρτι προς τιμήν της πανσελήνου ενώ κάθε εβδομάδα ένα από τα εστιατόρια-ξενοδοχεία (όπου τα δωμάτια είναι καλύβες από μπαμπού) κάνει το δικό του πάρτι.


Τα τρία μικρά Γκίλι (Γκίλι Τραουανγκάν, Γκίλι Μένο και Γκίλι Εαρ) βρίσκονται στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής του νησιού Λομπόκ, το οποίο με τη σειρά του βρίσκεται ανατολικά του Μπαλί. Το Λομπόκ μοιάζει με το Μπαλί πριν από 20 χρόνια ­ λιγότερο εξελιγμένο και περισσότερο παρθένο ­ αν και η μεταξύ τους απόσταση είναι μόλις πέντε ώρες με το πλοίο. Σημειωτέον ότι «γκίλι» σημαίνει «νησί» στα ινδονησιακά.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ


Την πρώτη Κυριακή του μήνα η Βενετία φιλοξενεί τη Regata Storica, μία πολύχρωμη λεμβοδρομία με γόνδολες. Περιλαμβάνει παρελάσεις στο Grand Canal με βάρκες, παλαιές και καινούργιες, τις οποίες οδηγούν Βενετοί ντυμένοι με αναγεννησιακά κοστούμια, και ακολουθούν αγώνες ταχύτητας στα κανάλια και στη λιμνοθάλασσα μπροστά από την Πλατεία του Αγίου Μάρκου.


Η Κύπρος έχει τον ιδανικό καιρό αυτή την εποχή για να κάνετε πεζοπορία στα καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια και να εξερευνήσετε τις κοιλάδες, τα μοναστήρια και τις εκκλησίες του νησιού. Ενδεικτικά σας προτείνουμε τις δύο διαδρομές της Χερσονήσου του Ακάμα (7,5 χλμ. η καθεμία), την κοιλάδα με τις αμυγδαλιές (6 χλμ.) και οποιαδήποτε διαδρομή από τις πολλές γύρω από τον Σταυρό της Ψώκας και την κοιλάδα των κέδρων.


Αν αντί κίνησης και πεζοπορίας προτιμάτε την ακινησία της παραλίας, πηγαίνετε στη νοτιοδυτική Τουρκία. Το Γκουμουσλούκ, στη Χερσόνησο της Αλικαρνασσού (Μποντρούμ), είναι ένα γραφικό ψαροχώρι που έχει διατηρήσει την παραδοσιακή όψη του λόγω οικοδομικών περιορισμών· το Κας, το Καλκάν και το Γκοτσέκ είναι επίσης κατάλληλες βάσεις για να εξερευνήσετε την πλούσια σε αρχαιολογικό και φυσικό ενδιαφέρον περιοχή.


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ


Το φθινόπωρο είναι πολύ εντυπωσιακό στη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ. Το βορινό Μέιν είναι συνήθως η πρώτη πολιτεία όπου το φύλλωμα των δένδρων αλλάζει χρώμα και ακολουθούν το Ρόουντ Αϊλαντ και το Κονέκτικατ ενώ τα καλύτερα φθινοπωρινά χρώματα έχει το δασώδες Βερμόντ, που αυτή την εποχή μοιάζει σαν να φλέγεται. Αν θέλετε να πληροφορηθείτε τις ακριβείς ημερομηνίες κατά τις οποίες αλλάζουν χρώμα τα φύλλα των δένδρων, επικοινωνήστε με τον τουριστικό οργανισμό Discover New England, στο τηλέφωνο 0044-1732-742777.


Ο απαλός φθινοπωρινός ήλιος είναι ιδανικός για να επισκεφθείτε τις χώρες της Μέσης Ανατολής ­ τη Συρία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Αίγυπτο. Η χώρα των Φαραώ αποτελεί μία από τις τελευταίες «ευκαιρίες» της χιλιετίας καθώς οι διάφορες τουριστικές υπηρεσίες και οι κρουαζιέρες στον Νείλο προσφέρονται μισοτιμής λόγω των πληγμάτων που δέχτηκε ο τουρισμός της στη δεκαετία του ’90. Η Σφίγγα, ανακαινισμένη έπειτα από 12 χρόνια, ο τάφος της Νεφερτίτης και έξι ακόμη τάφοι στην Κοιλάδα των Βασιλέων και των Βασιλισσών που άνοιξαν πρόσφατα προσελκύουν ένα νέο κύμα τουριστών.


Στην Ανατολική Αφρική το χορτάρι είναι ακόμη αρκετά χαμηλό ώστε να μπορείτε να θαυμάσετε ανεμπόδιστα τα άγρια ζώα. Αλλά και στην περίπτωση που οι βροχές αρχίσουν νωρίτερα από την ώρα τους, η μετατροπή των ξηρών πεδιάδων σε μια πλούσια σε βλάστηση Εδέμ είναι μία εμπειρία που αξίζει τον κόπο να βιώσετε. Πηγαίνετε στην Κένυα, στην Ουγκάντα, στην Τανζανία, στη Ζιμπάμπουε ή στη Μοζαμβίκη.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ



Κατά τα τελευταία 1.000 χρόνια, στην πανσέληνο του Νοεμβρίου, η κοιμισμένη Πούσκαρ, μία πόλη στην άκρη της ερήμου της Ινδίας, προσελκύει περίπου 20.000 άτομα και διπλάσιες καμήλες για το Παζάρι των Καμήλων, ένα εκπληκτικό θέαμα με θρησκευτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. Από εκεί, μπορείτε να επισκεφθείτε και το υπόλοιπο της ινδικής επαρχίας Ρατζαστάν με τις παραδοσιακές χρυσές και ροζ πόλεις ­ Τζαϊπούρ και Τζοντπούρ ­, το πανέμορφο Ουνταϊπούρ με τη λίμνη και το Τζαϊσαλμέρ, κοντά στα σύνορα του Πακιστάν, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει πριν από αιώνες.


Η θερμοκρασία αυτού του μήνα είναι ιδανική για να επισκεφθείτε το νότιο Μαρόκο. Πηγαίνετε στο Μαρακές, στους πρόποδες του Ατλαντα, και προσπαθήστε να ξεφύγετε από τις συνηθισμένες τουριστικές δραστηριότητες. Λάβετε μέρος, λ.χ., σε περιηγήσεις με καμήλες και διανυκτερεύστε στα χωριά των Βερβέρων.


Η υψηλή τουριστική περίοδος στις Μαλδίβες διαρκεί από τον Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο αλλά, αν σας ενδιαφέρουν οι καταδύσεις, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε το σύμπλεγμα των νησιών, που αποτελούν τη χώρα, κατά τον μεταβατικό (μεταξύ βροχών και ξηρασίας) μήνα Νοέμβριο. Οι ειδικοί λένε ότι τότε τα νερά της θάλασσας είναι πιο καθαρά και προσφέρουν καλύτερη ορατότητα στους δύτες. Σχεδόν κάθε ατόλη έχει τη δική της σχολή καταδύσεων.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ


Ο χριστουγεννιάτικος εορτασμός στην επιβλητική Βιέννη διαρκεί ολόκληρο τον μήνα χάρη στις υπαίθριες αγορές, μία παράδοση 700 ετών· εκείνη της Πλατείας του Δημαρχείου είναι η μεγαλύτερη. Μία παρόμοια χριστουγεννιάτικη αγορά διαθέτει και η Νυρεμβέργη, στη Βαυαρία: η Christkindlesmarkt, στην κεντρική πλατεία της πόλης, εγκαινιάζεται 40 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και λειτουργεί ως τις 24 Δεκεμβρίου. Τόσο στις αυστριακές όσο και στη γερμανική αγορά, οι πάγκοι είναι διακοσμημένοι με κλαδιά από έλατο και φανάρια και πωλούν χριστουγεννιάτικα στολίδια, κεριά, παιχνίδια, λουκάνικα, ζεστό κρασί με μπαχαρικά και στρούντελ.


Η εταιρεία Dr. W. Luftner Reisen (τηλ 0043-512-365781) διοργανώνει επταήμερες κρουαζιέρες από τη Βιέννη στη Νυρεμβέργη ή αντίστροφα, μέσω του Δούναβη και του καναλιού του Δούναβη Μάιν, ειδικά για να επισκεφθείτε τις χριστουγεννιάτικες αγορές.


Αν όμως είστε μανιώδης καταναλωτής, μάλλον πρέπει να διασχίσετε τον Ατλαντικό για να «λεηλατήσετε» τα εμπορικά κέντρα των ΗΠΑ. Η Νέα Υόρκη, με τα διάσημα πολυκαταστήματα και τους περιπλανώμενους άγιους Βασίληδες, έρχεται πρώτη στη λίστα της υπερκατανάλωσης αλλά ακολουθούν επάξια η Βοστόνη και το Σικάγο, ενώ ο ανταγωνισμός από το Τορόντο και το Μόντρεαλ του Καναδά είναι σφοδρός.


Αν πάλι θέλετε να πρωτοτυπήσετε, περιφρονήστε όσους θα συρρεύσουν στο Κιριμπάτι, σύμπλεγμα νησιών του Ειρηνικού, για να υποδεχθούν πρώτοι το 2000. Εσείς γιορτάστε την Πρωτοχρονιά στις Δυτικές Σαμόα, επίσης νησιά του Ειρηνικού που αποτελούν τη χώρα της Γης που θα εισέλθει τελευταία στο 2000.


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ


Δραπετεύστε από το κρύο του χειμώνα αναζητώντας τον ήλιο στις ακτές της Ινδίας, όπου οι ήδη φθηνές τιμές μειώνονται ακόμη περισσότερο μετά τα Χριστούγεννα ενώ ο καιρός είναι ιδανικός για μπάνιο στη θάλασσα. Η Κεράλα, επαρχία στα νότια της χώρας, διαθέτει μερικές θαυμάσιες παραλίες που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη από τους τουρίστες ­ εν αντιθέσει με την Κοβαλάμ, το κύριο παραθαλάσσιο θέρετρο που είναι αρκετά εξελιγμένο. Αλλά η γοητεία της Κεράλα οφείλεται και στα υπέροχα τοπία της που περιλαμβάνουν 1.600 χλμ. υδάτινων δρόμων στους οποίους αξίζει χωρίς αμφιβολία να πλεύσετε.


Ο Σιδηρόδρομος Κονκάν, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, συνδέει την Κεράλα με τη Γκόα, την ινδική επαρχία που θεωρείται ότι, από άποψη τουριστικής ανάπτυξης (ή υπερανάπτυξης), βρίσκεται μία δεκαετία μπροστά από το υπόλοιπο της χώρας. Επιλέξτε την όχι μόνο για τα 100 χλμ. από αμμουδερές παραλίες ­ σας προτείνουμε την Παλολέμ στα νότια ­ αλλά και για το καλό φαγητό και για το γεγονός ότι το αλκοόλ είναι ευρύτερα διαθέσιμο.


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ


Αν θέλετε να δείτε πώς γλεντούν οι κάτοικοι διαφόρων ηπείρων, θυσιάστε τις καλοκαιρινές σας διακοπές και πάρτε την άδειά σας τον Φεβρουάριο, τον κατ’ εξοχήν μήνα της διασκέδασης. Το μεγαλύτερο αποκριάτικο πάρτι είναι το Καρναβάλι του Ρίο: ολονύχτιο ξεφάντωμα, με παρελάσεις των σχολών της σάμπα και χορούς μεταμφιεσμένων, διαδέχεται τις ζεστές ημέρες στις παραλίες ­ Κοπακαμπάνα και Ιπανέμα. Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή, έντονα σεξουαλική και ενίοτε επικίνδυνη πόλη του κόσμου αυτή την εποχή. Το γλέντι αρχίζει το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου και κρατάει ως την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου.


Εναλλακτικά κατευθυνθείτε στη Νέα Ορλεάνη, όπου η προαναφερθείσα Τετάρτη είναι γνωστή ως «Mississippi Hangover Day» ­ «ημέρα πονοκέφαλου ύστερα από μεθύσι στον Μισισιπή» επί το ελληνικότερον. Στη μικροσκοπική γαλλική γειτονιά French Quarter, 50 διαφορετικά κλαμπ του Καρναβαλιού, γνωστά ως krewes, παρελαύνουν με τα εντυπωσιακά άρματά τους. Η γιορτή συνοδεύεται από υπερβολική κατανάλωση κοκτέιλ «Cajun» (δηλαδή της Λουϊζιάνας), καραβίδες, καβούρια και καλή ή κακή τζαζ.


Πιο κοντά σε εμάς, η Βενετία μετατρέπεται σε ένα τεράστιο φυσικό σκηνικό για το εκεί Καρναβάλι. Το έθιμο, που είχε καταργήσει ο Ναπολέων το 1797, αναβιώνει από το 1979. Σήμερα, μπορείτε να απολαύσετε ένα δεκαήμερο γεμάτο βεγγαλικά στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου, ιδιωτικούς χορούς στα palazzo και μασκοφόρους γλεντοκόπους παντού.


Ρίο ντε Τζανέιρο: Οκτώ ημέρες στο Ρίο ντε Τζανέιρο σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων με ημιδιατροφή κοστίζουν 439.000 δραχμές (Cel Tours, 3631.700).


Νέα Ορλεάνη: Το αεροπορικό εισιτήριο με τη Lufthansa ως και το τέλος Μαρτίου κοστίζει 227.300 δραχμές. Από τον Απρίλιο ως και τον Ιούνιο η τιμή αυξάνεται στις 254.000 δραχμές και από τον Ιούλιο ως και το τέλος του χρόνου ανεβαίνει στις 294.000 δραχμές.


Βενετία: Η τιμή για ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής με πτήση της Alitalia (μέσω Ρώμης) και δύο διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο τριών αστέρων με πρωινό ξεκινάει από τις 119.000 δραχμές (Manos, 3627.802).


Γκάμπια: Με την Alitalia ο αεροπορικός ναύλος για Μπαντζούλ κοστίζει 370.000 δραχμές ως και τον Ιούνιο. Από τον Ιούλιο ως και το τέλος του χρόνου η τιμή φθάνει τις 403.000 δραχμές.


Νεπάλ: Δεκατέσσερις ημέρες στο Νεπάλ, στο Θιβέτ και στα Ιμαλάια σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων με ημιδιατροφή κοστίζουν 975.000 δραχμές (Travel Plan, 3238.801-4, 3244.482-3).


Ιαπωνία: Ενα εισιτήριο μετ’ επιστροφής για το Τόκιο με τη Lufthansa κοστίζει ως και το τέλος Μαρτίου 235.000 δραχμές. Από τον Απρίλιο ως και το τέλος του 1999 ανεβαίνει στις 290.000 δραχμές.


Αίγυπτος: Το κόστος ενός αεροπορικού εισιτηρίου (με την Ολυμπιακή Αεροπορία) και δύο διανυκτερεύσεων στο Κάιρο σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων ξεκινάει από 95.200 δραχμές ενώ η τιμή ενός πακέτου με πτήση της Egyptair και τέσσερις διανυκτερεύσεις στο Λούξορ σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων ξεκινάει από τις 148.500 δραχμές (Manos).


Σεβίλλη: Η τιμή ενός τουριστικού πακέτου που περιλαμβάνει τρεις ημέρες στη Σεβίλλη με πτήση της Ολυμπιακής ή της Iberia σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με πρωινό ξεκινάει από τις 170.000 δραχμές (Manos).


Κούβα: Δέκα ημέρες στην Κούβα με πτήση της KLM σε ξενοδοχεία τεσσάρων, πέντε αστέρων και τριών αστέρων στο παραδοσιακό Τρινιντάντ με πρωινό (συν ένα γεύμα) κοστίζουν 497.000 δραχμές (συν 20 δολάρια). Balakakis, 3225.612.


Αμβέρσα: Η τιμή του φθηνότερου αεροπορικού ναύλου της Sabena για την Αμβέρσα κοστίζει 75.000 δραχμές ως και τα τέλη Μαρτίου. Από τον Απρίλιο η τιμή ανεβαίνει στις 177.200 δραχμές, αν και αναμένονται προσφορές.


Νορβηγία: Ο ναύλος για το Ελσίνκι με την Alitalia φθάνει τις 82.500 δραχμές και ισχύει ως και τον Μάρτιο. Από τον Απρίλιο η Lufthansa προσφέρει το εισιτήριο στις 165.000 δραχμές.


Βρετανία: Η τιμή για ένα αεροπορικό εισιτήριο της Monarch μετ’ επιστροφής και με δύο διανυκτερεύσεις στο Λονδίνο ξεκινάει από τις 90.600 δραχμές σε ξενοδοχείο τριών αστέρων και αυξάνεται όσο αυξάνονται και τα αστέρια. Αν η πτήση Αθήνα-Λονδίνο πραγματοποιηθεί με την British Airways, η τιμή του πακέτου ξεκινάει από τις 139.900 δραχμές (Manos).


Μογγολία: Ο αεροπορικός ναύλος για τη Μογγολία φθάνει τις 700.000 δραχμές σε πολλές αεροπορικές εταιρείες. Ωστόσο, με γκρουπ η τιμή του εισιτηρίου με την Aeroflot πέφτει στις 400.000 δραχμές.


Νέα Ζηλανδία: Η τιμή του αεροπορικού ναύλου για Γουέλινγκτον κοστίζει με τη Singapore 303.000 δραχμές ως και το τέλος Μαρτίου. Μετά τον Απρίλιο δεν αναμένεται να αυξηθεί πολύ.


Κορνουάλη: Ως το τέλος Μαρτίου η τιμή ενός εισιτηρίου μετ’ επιστροφής για Λονδίνο κοστίζει 100.500 δραχμές με Ολυμπιακή, Virgin και British Airways. Με την Cronus η τιμή πέφτει στις 69.000 δραχμές. Να σημειωθεί ότι υπάρχει και η Easy Jet στην οποία ο ταξιδιώτης μπορεί να βρει ιδιαίτερα φθηνούς ναύλους (από 50.000 δραχμές). Από το Λονδίνο για την πόλη Πένζανς της Κορνουάλης η τιμή του αεροπορικού ναύλου είναι 45 στερλίνες.


Σεϋχέλλες: Η τιμή ενός εννεαήμερου ταξιδιού στις Σεϋχέλλες (έξι διανυκτερεύσεις στις Σεϋχέλλες και μία στο Παρίσι κατά την επιστροφή) σε πολυτελές ξενοδοχείο με πρωινό, με πτήση της Air France, ξεκινάει από τις 480.500 δραχμές (Manos).


Ινδονησία (Νησιά Γκίλι): Ο ταξιδιώτης μπορεί να περάσει στα νησιά Γκίλι από το Λόμποκ. Η τιμή ενός ταξιδιωτικού πακέτου 12 ημερών σε Μπαλί και Λόμποκ σε ξενοδοχείο Α’ κατηγορίας με πρωινό ξεκινάει από τις 338.000 δραχμές (Cel Tours, 3611.007).


Κύπρος: Επτά ημέρες σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με ημιδιατροφή κοστίζουν 215.000 δραχμές (Travel Plan).


Τουρκία: Ο αεροπορικός ναύλος για το Νταλαμάν, το πιο κοντινό αεροδρόμιο στο Μποντρούμ (Αλικαρνασσός), κοστίζει 131.000 δραχμές (μέσω Κωνσταντινούπολης). Για τη Σμύρνη η τιμή του εισιτηρίου πέφτει στις 98.800 δραχμές.


Νέα Αγγλία: Η τιμή ενός εισιτηρίου μετ’ επιστροφής με την Delta για την πόλη Ογκάστα του Μέιν κοστίζει 278.500 δραχμές ενώ για την Πρόβιντενς του Ρόουντ Αϊλαντ και για το Χάρτφορντ του Κονέκτικατ πέφτει στις 196.000 δραχμές. Από τον Απρίλιο οι τιμές που δίνει η εταιρεία ξεπερνούν τις 300.000 δραχμές. Πάντως, συμφέρει να ταξιδέψει κανείς με κάποιο φθηνό ναύλο ως τη Νέα Υόρκη και από εκεί με εσωτερική πτήση να προσεγγίσει κάποια από τις πόλεις της Νέας Αγγλίας.


Μέση Ανατολή: Εντεκα ημέρες στη Συρία και στην Ιορδανία σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων με ημιδιατροφή κοστίζουν 440.000 δραχμές (Travel Plan).


Κένυα-Τανζανία-Νησιά Ινδικού Ωκεανού: Είκοσι τέσσερις ημέρες σε ξενοδοχεία τεσσάρων-πέντε αστέρων και σε πολυτελή καταλύματα στη ζούγκλα (στη διάρκεια του σαφάρι) με ημιδιατροφή κοστίζουν 2.000.000 δραχμές (Travel Plan).


Ζιμπάμπουε: Δέκα ημέρες σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων και σε πολυτελή καταλύματα στη διάρκεια του σαφάρι με ημιδιατροφή κοστίζουν 725.000 δραχμές (Travel Plan).


Ινδία-Νεπάλ: Η τιμή ενός πακέτου που περιλαμβάνει 15 ημέρες σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων με ημιδιατροφή και πτήσεις της Pakistan International Airlines (ΡΙΑ) κοστίζει 546.000 δραχμές (συν 20 δολάρια). Balakakis.


Μαρόκο: Το κόστος ενός επταήμερου ταξιδιού στο Μαρόκο με πτήση της Royal Air Maroc σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων με ημιδιατροφή ξεκινάει από τις 245.300 δραχμές (Manos).


Μαλδίβες: Η τιμή ενός εισιτηρίου μετ’ επιστροφής στις Μαλδίβες με τη Singapore Airlines κοστίζει 303.000 δραχμές. Από τον Απρίλιο προβλέπεται μικρή αύξηση της τιμής.


Βιέννη: Τέσσερις ημέρες στη Βιέννη με την Ολυμπιακή Αεροπορία σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων με πρωινό κοστίζουν 177.000 δραχμές (Travel Plan).


Νυρεμβέργη: Εκατό χιλιάδες κοστίζει ως και το τέλος Ιουνίου ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής στη Νυρεμβέργη με τη Lufthansa. Από τον Ιούλιο η τιμή ανεβαίνει στις 120.000 δραχμές.


Νέα Υόρκη: Η τιμή για τέσσερις διανυκτερεύσεις στη Νέα Υόρκη σε ξενοδοχεία Α’ κατηγορίας με πτήσεις της KLM (μέσω Αμστερνταμ) ξεκινάει από τις 273.000 δραχμές (Manos).


Βοστώνη-Σικάγο: Ο αεροπορικός ναύλος για τη Βοστώνη ή το Σικάγο κοστίζει με τη Lufthansa 135.000 δραχμές. Από τον Απρίλιο ως και τον Ιούλιο η τιμή ανεβαίνει στις 206.000, από τον Ιούλιο ως και τον Σεπτέμβριο στις 246.000 ενώ από τον Οκτώβριο ως και τον Νοέμβριο πέφτει στις 176.000 δραχμές.


Τορόντο-Μόντρεαλ: Ως και το τέλος Μαρτίου ο αεροπορικός ναύλος με τη Lufthansa για το Τορόντο και το Μόντρεαλ κοστίζει 135.000 δραχμές. Από τον Απρίλιο ως και τον Ιούνιο φθάνει τις 249.000 για το Μόντρεαλ και τις 219.000 δραχμές για το Τορόντο. Από τον Ιούλιο ως και τον Αύγουστο οι τιμές αλλάζουν σε 207.000 για το Μόντρεαλ και σε 289.000 δραχμές για το Τορόντο.


Δυτικές Σαμόα: Για να ταξιδέψει κάποιος από την Ελλάδα στις Δυτικές Σαμόα πρέπει να πετάξει με τη Singapore ως το Σίδνεϊ (303.000 δραχμές) και από εκεί με τοπικές εταιρείες για την Απια (208.000 δραχμές).


Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων αφορούν την τουριστική θέση. Στους ναύλους δεν περιλαμβάνονται οι φόροι αεροδρομίων. Οι τιμές των τουριστικών πακέτων είναι κατ’ άτομο σε δίκλινο δωμάτιο και ισχύουν ως και το τέλος Μαρτίου. Από τον Απρίλιο και ως το τέλος του χρόνου οι τιμές συνήθως αυξάνονται. Επίσης υπάρχει πάντα η πιθανότητα (αν και μικρή) κάποιες αεροπορικές εταιρείες να καταργήσουν ορισμένους προορισμούς.