Η ΑΕΚ ετοιμάζεται για την εκκίνηση μιας ιδιαίτερης σεζόν, μιας και πλέον ξεκινά το πρωτάθλημα ως η κάτοχος του τίτλου. Η Ενωση κατάφερε να επιδείξει τη σταθερότητα που απαιτούνταν και να επιστρέψει στην κορυφή μετά από 24 χρόνια παρουσιάζοντας ένα σύνολο με ομοιογένεια, βρίσκοντας λύσεις από πολλούς ποδοσφαιριστές και δείχνοντας πως έχτισε κάτι με ορίζοντα και προοπτική.
Ωστόσο το καλοκαίρι τη βρίσκει σε διαδικασία αλλαγών. Παίκτες αποχώρησαν, άλλοι βρίσκονται υπό παραχώρηση και μέσα σε όλα, άλλαξε και προπονητή. Είναι σαφές πως η περυσινή ομάδα διαφοροποιείται. Με τη διοίκηση της ΑΕΚ να βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που μένει να δούμε πώς θα ξεπεράσει.

Αλλαγή πλεύσης εν μιά νυκτί

Η πρώτη και σημαντικότερη αλλαγή για την ΑΕΚ εν όψει της νέας σεζόν αφορά το τιμόνι της ομάδας. Ο Μανόλο Χιμένεθ αποχαιρέτησε εν μιά νυκτί την Ενωση και στη θέση του ήρθε ο Μαρίνος Ουζουνίδης, κάτι που σηματοδότησε πέρα από αλλαγή στην αγωνιστική φιλοσοφία και διαφοροποίηση στην κατεύθυνση που ακολουθεί η ΑΕΚ στα μεταγραφικά, μιας και η λίστα που υπήρχε πήγε… περίπατο, με νέα ονόματα να προστίθενται στο «κάδρο», βάσει των επιλογών του νέου τεχνικού.

Από Ανέστη σε Γιαννίκογλου

Ο Γιάννης Ανέστης ξεκίνησε τη σεζόν ως ο βασικός τερματοφύλακας της ΑΕΚ, πραγματοποιώντας μάλιστα και κάποιες εντυπωσιακές εμφανίσεις, όπως εκείνη απέναντι στη Μίλαν, ωστόσο η διαφορά στις συζητήσεις του με την Ενωση για νέο συμβόλαιο τον έφεραν στον «πάγο», με αποτέλεσμα από τον Νοέμβρη να τεθεί εκτός ομάδας και τελικώς να αποχωρήσει εφέτος, ως ελεύθερος. Η ΑΕΚ βρήκε ήδη τον αντικαταστάτη του στο πρόσωπο του Μάκη Γιαννίκογλου, που έρχεται για να συμπληρώσει την τριάδα κάτω από τα δοκάρια μαζί με τους Μπάρκα, Τσιντώτα.

Σε αναζήτηση στόπερ

Με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας από τον Μαρίνο Ουζουνίδη, οι μεταγραφικές κινήσεις της ΑΕΚ επικεντρώθηκαν στα άκρα και στην κορυφή της επίθεσης. Ωστόσο πλέον στο «κάδρο» μπαίνει και μία ακόμα, που αφορά το κέντρο της άμυνας. Ο Ογκνιέν Βράνιες έγινε κάτοικος Βρυξελλών, με την Ενωση να κινείται ήδη στην αγορά για την αντικατάστασή του ψάχνοντας έναν ποδοσφαιριστή με αντίστοιχα χαρακτηριστικά, που θα πλαισιώσει ιδανικά τους Τσόσιτς, Τσιγκρίνσκι και Λαμπρόπουλο.
Ο Βόσνιος αποτέλεσε βασικό στέλεχος της Ενωσης στην πορεία προς τον τίτλο, ενώ απέκτησε και ξεχωριστή σχέση με τον κόσμο παρά τα όποια προβλήματα προέκυψαν, με δική του βεβαίως ευθύνη. Πλέον ωστόσο αποτελεί παρελθόν, με την πρωταθλήτρια να χάνει πολύ από δυναμισμό και «νεύρο» και να ψάχνει στην αγορά ένα στόπερ με χαρακτηριστικά που δεν είναι εύκολο να βρεθούν.

Η αθόρυβη απώλεια

Μπορεί ο Γιάκομπ Γιόχανσον να τέθηκε νωρίς εκτός μάχης λόγω του τραυματισμού στον χιαστό, ωστόσο αναμφίβολα αποτέλεσε στα χρόνια της παρουσίας του στην ομάδα παίκτη-«κλειδί». Γι’ αυτό άλλωστε και η ΑΕΚ κινήθηκε από τον Γενάρη για να τον αντικαταστήσει, αποκτώντας τον Ερικ Μοράν. Ο ισπανός χαφ ωστόσο δεν κατάφερε να δείξει κάτι ουσιαστικό, ενώ ο Σουηδός αποχώρησε με προορισμό τη Γαλλία, αφήνοντας ένα κενό στο κέντρο που σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να μη φαίνεται, όμως μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό. Κάτι που έχει κάνει τον Ουζουνίδη να εξετάζει μεταξύ άλλων και αμυντικούς μέσους, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των Κιτρινόμαυρων.
Ψάχνοντας «killer»
Οπως αναφέραμε αρχικά, η ΑΕΚ έχει απολέσει μέχρι στιγμής έναν βασικό παίκτη σε κάθε γραμμή, με την απώλεια στη γραμμή κρούσης να μην είναι απλή υπόθεση, αφού το «κανόνι» της ομάδας, ο Σέρχιο Αραούχο, επέστρεψε στην ομάδα που ανήκει. Πλέον ο «Τσίνο» θα φορά τη φανέλα της Λας Πάλμας, εκεί όπου θα βρει και τον Μανόλο Χιμένεθ.
Το ζητούμενο για την ΑΕΚ είναι πως μπαίνει ξανά, ύστερα από μια διετία, στην πιο δύσκολη αποστολή αναφορικά με τις μεταγραφές. Στην απόκτηση ενός γκολτζή, που θα «κουβαλήσει» επιθετικά την ομάδα. Ο Αραούχο ήταν σημείο αναφοράς για την Ενωση, φωνάζοντας «παρών» σε όλα τα μεγάλα παιχνίδια, μιας και είχε σκοράρει σε όλα τα ντέρμπι, με τα γκολ του να δίνουν βαθμούς στον Δικέφαλο.
Αυτό ακριβώς φαίνεται να είναι το στοιχείο που προβληματίζει περισσότερο την ΑΕΚ, που δεν βιάζεται για την εν λόγω προσθήκη. Αναζητώντας με υπομονή κάτι καλό στην αγορά προκειμένου να καλύψει αυτό το πολύ μεγάλο κενό που έρχεται να προστεθεί σε αυτά που άφησαν οι Βράνιες, Γιόχανσον και Χριστοδουλόπουλος και προς το παρόν παραμένουν… ακάλυπτα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ