Αυτή η «αιώνια» σύγκριση ανάμεσα στον Ντιέγο Μαραντόνα και τον Λιονέλ Μέσι «στοιχειώνει» την εθνική ομάδα της Αργεντινής. Κυρίως τον Μέσι που δείχνει πως το βάρος της σύγκρισης αλλά και της τεράστιας πίεσης που κρύβει μέσα του καταστρέφει όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και την Εθνική.
Ακόμα και μετά τον εφιάλτη στο Νίζνι Νόβγκοροντ με τη βαριά ήττα από την Κροατία, οι «δύο κόσμοι» της Αργεντινής συγκρούστηκαν ξανά. Ηταν 22 Ιουνίου 1986 όταν οι Αργεντινοί είχαν βγει στους δρόμους πανηγυρίζοντας τον θρίαμβο επί της Αγγλίας με το εκπληκτικό δεύτερο γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα. Τριάντα δύο χρόνια μετά, στην Αργεντινή επικρατεί θλίψη, απογοήτευση, θυμός. Δεν είναι και λίγο αυτή η ομάδα να είναι στα πρόθυρα του αποκλεισμού από τη φάση των ομίλων.
Τα ΜΜΕ στην Αργεντινή επιρρίπτουν τις ευθύνες στον Χόρχε Σαμπάολι. «Τι ώρα θα παραιτηθεί ο Σαμπάολι;» έγραψε χαρακτηριστικά η «Clarin». Ο Τύπος στην Αργεντινή αναφέρθηκε μάλιστα και σε ανταρσία που ετοίμαζαν οι παίκτες, καθώς μετά τον αγώνα με την Κροατία συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο, συζήτησαν και αποφάσισαν να ζητήσουν από την ομοσπονδία να μην καθίσει στον πάγκο στο ματς με τη Νιγηρία, στο οποίο «παίζονται» όλα, ο Χόρχε Σαμπάολι. Στη θέση του θέλουν να είναι ο Χόρχε Μπουρουσάγκα, ο οποίος ανήκει στο τεχνικό τιμ της ομάδας. Ο Μπουρουσάγκα ήταν ο σκόρερ του νικητήριου γκολ της Αργεντινής στον τελικό με τη Γερμανία το 1986.
Η αλήθεια είναι ότι ο Σαμπάολι έχει χάσει τα αποδυτήρια. Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στους παίκτες και είναι χαρακτηριστική η ατάκα του Σέρχιο Αγουέρο στη μεικτή ζώνη μετά το ματς με την Κροατία: «Ας λέει ό,τι θέλει ο Σαμπάολι».

«Πρέπει να φύγουμε όλοι»

Μια ακόμη αλήθεια είναι ότι ο κύκλος της σημερινής ομάδας κλείνει: Ο Λιονέλ Μέσι το είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι της Αργεντινής τον περασμένο Δεκέμβριο: «Αν κάτι πάει στραβά στο Μουντιάλ της Ρωσίας, θα πρέπει να φύγουμε όλοι. Είμαστε τόσα χρόνια, ελπίζαμε πάντα σε ένα τρόπαιο, όμως δεν έχει γίνει τίποτα. Και είναι πολλά τα χρόνια που η Αργεντινή έχει μείνει χωρίς έναν τίτλο. Ισως και όλοι αυτοί που μας επικρίνουν να έχουν κουραστεί να μας βλέπουν στην Εθνική».
Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα της Αργεντινής έχει αρκετούς ποδοσφαιριστές στην ηλικία 30 χρόνων και περισσότερο. Δεν είναι μόνο ο Μέσι… Μαστσεράνο 34 χρονών, Ιγκουαΐν 30, Ντι Μαρία 30, Μπίλια 32, Καμπεγάρο 36, Γκούζμαν 32, Εντσο Πέρες 32, Οταμέντι 30.
Σε όλη αυτή την περίοδο η κριτική στην Αργεντινή ήταν έντονη. Ιδιαίτερα μετά την ισοπαλία με την Ισλανδία στην πρεμιέρα η κατάσταση έγινε χειρότερη. Στον στόχο ήταν κατ’ αρχάς οι επιλογές του Σαμπάολι και στη συνέχεια ο Λιονέλ Μέσι.

«Είναι λάθος που δεν πήρε στην αποστολή τον Μάουρο Ικάρντι» είπε ο Χαβιέρ Ζανέτι, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής. «Είναι νέος και έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Και ακόμα, νομίζω ότι αξίζει μια ευκαιρία ύστερα απ’ όσα έχει πετύχει έως τώρα». Ο Ικάρντι ολοκλήρωσε το ιταλικό πρωτάθλημα σημειώνοντας 29 γκολ με τη φανέλα της Ιντερ.
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και ο Ντέγκο Σιμεόνε: «Δυστυχώς αυτό που βλέπουμε τώρα στην Εθνική είναι αυτό που συμβαίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στην ομάδα επικρατεί αναρχία. Δεν υπάρχει ηγεσία ούτε από τους παράγοντες αλλά ούτε από τους προπονητές. Φοβάμαι ότι η ομάδα είναι χαμένη» είπε ο αργεντινός προπονητής της Ατλέτικο, προσθέτοντας πάντως ότι ακόμα δεν έχει χαθεί τίποτα. Μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Αργεντινή θα τα καταφέρει στο τέλος να προκριθεί στα νοκ άουτ παιχνίδια.
Ο Λιονέλ Μέσι είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Εθνική Αργεντινής. Βλέπεπε, όλα στρέφονται γύρω από αυτόν, η πίεση και το άγχος που αισθάνεται του δημιουργούν μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση και η αλήθεια είναι πως και η ομάδα δεν τον βοηθάει, ενώ και ο ίδιος φαίνεται κουρασμένος, σαν να μην έχει τη διάθεση να αγωνιστεί. Το βάρος στους ώμους του είναι τεράστιο και μάλλον δεν φάνηκε ποτέ ικανός να το διαχειριστεί.

Αυτός που ελέγχει την Εθνική

Παράλληλα, στο παιχνίδι με την Ισλανδία ήρθε και η απώλεια του πέναλτι για να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Ολοι έπεσαν επάνω του και ο Χόρχε Σαμπάολι την παραμονή του αγώνα με την Κροατία προσπάθησε να στείλει το μήνυμα: «Μην πυροβολείτε τον Μέσι». Σε όλη αυτή την ιστορία παρενέβη ακόμα και η μητέρα του Μέσι, Σέλια: «Τον βλέπουμε να υποφέρει και να κλαίει μερικές φορές. Είναι ο πρώτος που θέλει να φέρει το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αργεντινή. Το όνειρό του είναι να κατακτήσει το τρόπαιο» είπε σε τηλεοπτική εκπομπή της Αρνεντινής. Ο Σαμπάολι ζήτησε επίσης να σταματήσει αυτή η σύγκριση με τον Μαραντόνα: «Είναι διαφορετικοί παίκτες. Είναι κι αυτός ένας εθνικός ήρωας, όπως ο Ντιέγκο» είπε.
Στην Αργεντινή, όμως, οι φωνές που ζητούν την αποχώρησή του από την εθνική ομάδα γίνονται όλο και περισσότερες. Κυρίως ακούγονται σχόλια ότι ουσιαστικά αυτός ελέγχει την Εθνική. Τι σημαίνει αυτό; Ο Μέσι έχει άποψη για κάθε θέμα που αφορά την ομάδα, ακόμα και ποιοι παίκτες θα επιλεγούν. Οσοι αγωνίζονται είναι φίλοι του. Για παράδειγμα, «αρκετά με τον Μαστσεράνο, αρκετά με τον Σαμπάολι και τις αντιφάσεις του». Τα περισσότερα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου είχαν φωτογραφία τον Μέσι να κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του. «Φιάσκο για Αργεντινή» ή «Αντίο, κύριε Μέσι» ήταν μερικοί από τους πλέον χαρακτηριστικούς τίτλους. Ο δεύτερος ίσως είναι πιο αντιπροσωπευτικός της παρουσίας του σε αυτά τα δύο παιχνίδια στα γήπεδα της Ρωσίας. Ο Μέσι απλά πατούσε το χορτάρι, ουσιαστικά ήταν εκτός γηπέδου. Για πολλούς η μεγάλη ευκαιρία του ήταν πριν από τέσσερα χρόνια στα γήπεδα της Βραζιλίας. Τώρα ο ίδιος βλέπει το τρένο να φεύγει και δεν έχει το κουράγιο να σηκώσει το χέρι για χαιρετισμό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ