Θρήνος στο ελληνικό μπάσκετ. Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε ηλικία 76 ετών ο θρυλικός Κώστας Πολίτης.

Οπροπονητής της Εθνικής Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ του 1987 σηματοδοτούσε την κυριαρχία του ελληνικού μπάσκετ.

Τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και υπέκυψε.

Ο Κώστας Πολίτης γεννήθηκε το 1942 και αγωνίστηκε επί σειρά ετών στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο κατέκτησε και το πρωτάθλημα το 1967. Έπαιξε με την Εθνική στα Ευρωμπάσκετ του 1961, του 1965 και του 1967, στο Προολυμπιακό Τουρνουά του 1964, στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα του 1964, και στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1967.

Ωστόσο, η έντονη πολιτική του δράση και οι τοποθετήσεις του κατά της δικτατορίας είχαν συνέπειες στην αθλητική και επαγγελματική του καριέρα.

Βέβαια, με την την αποκατάσταση της δημοκρατίας επέστρεψε στα δρώμενα. Το 1982 ανέλαβε την αναδόμηση της Εθνικής και ως προπονητής την οδήγησε στο Ευρωμπάσκετ του 1983 και τη δέκατη θέση στο Μουντομπάσκετ του 1986. Το 1987 οδήγησε την Εθνική στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ στην Αθήνα και ακολούθως εργάστηκε σε συλλογικό επίπεδο.

Mε τον Παναθηναϊκό κατέκτησε τρία Πρωταθλήματα Ελλάδας (1979-80, 1980-81, 1981-82) και δύο Κύπελλα Ελλάδας (1978-79, 1981-82), ενώ όταν επέστρεψε οδήγησε τους «πράσινους» στο Final Four του 1994 στο Τελ Αβίβ.

Η διαμάχη του με τον Νίκο Γκάλη οδήγησε στην αποχώρηση αμφοτέρων από το «τριφύλλι». Ως προπονητής του ΠΑΟΚ, οδήγησε τον «Δικέφαλο» στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 1988-89 και το 1989-90, αλλά έχασε και τις δυο φορές από τον Άρη του Γιάννη Ιωαννίδη.

Τέλος, τη σεζόν 1998-99 έφθασε με την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όμως ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε «εγκέφαλος» του αναπτυξιακού προγράμματος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Συλλυπητήρια μηνύματα από τον πολιτικό και αθλητικό κόσμο

Τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Κώστα Πολίτη εκφράζουν φορείς του ελληνικού μπάσκετ, αθλητικοί σύλλογοι και πολιτικοί.

Άπαντες τονίζουν την τεράστια προσφορά του Κώστα Πολίτη στο μπάσκετ, αλλά και τον ελληνικό αθλητισμό, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Eurobasket του 1987, ενώ εξαίρουν το ήθος και την αξιοπρέπειά του

«Ο ελληνικός αθλητισμός από σήμερα είναι φτωχότερος. Η συμβολή του Κώστα Πολίτη στη γιγάντωση του ελληνικού μπάσκετ υπήρξε καταλυτική. Η παρουσία του στην άκρη του γαλανόλευκου πάγκου τις χρυσές μέρες του 1987, θα μένει για πάντα βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

Την θλίψη του για τον θάνατο του Ομοσπονδιακού προπονητή της «χρυσής» εθνικής μπάσκετ του ’87, Κώστα Πολίτη, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, ο οποίος τόνισε: «Αποχαιρετάμε με μεγάλη λύπη τον Κώστα Πολίτη. Τον άνθρωπο, προπονητή που συνέδεσε το όνομά του με την άνθιση του ελληνικού αθλητισμού και του μπάσκετ. Που σημάδεψε ανεξίτηλα γενιές νέων ανθρώπων με τη συμβολή του στο αθλητικό έπος του ’87. Τον ενεργό πολίτη του αθλητισμού και της προσφυγομάνας Καισαριανής. Θα τον θυμόμαστε πάντα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Κώστα Πολίτη εξέδωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Σε αυτήν, η ΕΟΚ χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα «πολύτιμο συνεργάτη» και έναν «… από αυτούς που συνέδεσαν άρρηκτα το όνομά τους με την πρόοδο, την ανάπτυξη, την εδραίωση του μπάσκετ στην Ελλάδα». Επίσης, τονίζει ότι ο Κώστας Πολίτης «συντέλεσε αποφασιστικά στο μπασκετικό θαύμα του 1987», ωστόσο υπογραμμίζει πως «δεν ήταν μόνο στην «βιτρίνα» του αθλήματος», καθώς «… γύριζε κάθε γωνιά της Ελλάδας και πρωτοστατούσε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ομοσπονδίας, που εξάπλωσε το μπάσκετ σε όλη τη χώρα, που ανέδειξε πλήθος πρωταγωνιστών του αθλήματος».

«Με αίσθημα οδύνης, έγινε δεκτό το άγγελμα της απώλειας του Κώστα Πολίτη από τα μέλη του Δ.Σ. και τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο. Ένας δικός μας άνθρωπος, ένας φίλος πάνω απ’ όλα, ένας πολύτιμος συνεργάτης, ένας από αυτούς που συνέδεσαν άρρηκτα το όνομά τους με την πρόοδο, την ανάπτυξη, την εδραίωση του μπάσκετ στην Ελλάδα.

Το προσωνύμιο «Ευρωκόουτς» έγινε γνωστό στα πέρατα του κόσμου, για τον προπονητή που συντέλεσε αποφασιστικά στο μπασκετικό θαύμα του 1987, την επιτυχία ορόσημο για το ελληνικό μπάσκετ.

Ο Κώστας Πολίτης όμως, δεν ήταν μόνο στην «βιτρίνα» του αθλήματος. Ήταν και αυτός που όλον τον χρόνο γύριζε κάθε γωνιά της Ελλάδας και πρωτοστατούσε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ομοσπονδίας, που εξάπλωσε το μπάσκετ σε όλη τη χώρα, που ανέδειξε πλήθος πρωταγωνιστών του αθλήματος.

Η απώλεια του Κώστα Πολίτη είναι δυσβάσταχτη για την οικογένειά του, ταυτόχρονα όμως είναι πολύ μεγάλη για όλους εμάς, τους ανθρώπους που τον συναναστραφήκαμε, που συνεργαστήκαμε μαζί του, που μοιραστήκαμε τις ίδιες ανησυχίες, αγωνίες, χαρές.

Το Δ.Σ. της ΕΟΚ σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε να καλύψει τα έξοδα της κηδείας, ως ελάχιστο φόρο τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει», αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του Κώστα Πολίτη και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του. Ο Κώστας Πολίτης υπηρέτησε με ζήλο την ομάδα του Παναθηναϊκού, τόσο ως αθλητής, όσο και ως προπονητής και υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα για τον χώρο του μπάσκετ, όπου άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του, οδηγώντας την Εθνική Ομάδα στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 1987. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει», αναφέρει η «πράσινη» ΚΑΕ.

«Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Κώστα Πολίτη. Ο Ευρωκόουτς συνδύασε το όνομα του με το έπος του 1987 και την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ που αποτέλεσε την απαρχή τεράστιων επιτυχιών για ολόκληρο το Ελληνικό μπάσκετ. Αφιέρωσε την ζωή του στο μπάσκετ, στο οποίο ήταν αφοσιωμένος ως το τέλος και στη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του υπήρξε για δύο χρόνια προπονητής της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, η απώλεια του οποίου κάνει πιο φτωχό το Ελληνικό μπάσκετ. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει», τονίζει σε ανακοίνωση της η ΚΑΕ ΠΑΟΚ.

«Η οικογένεια του μπάσκετ μετρά ακόμα μια σημαντική απώλεια. Ο Κώστας Πολίτης, ο προπονητής που συνέδεσε το όνομα του με τον θρίαμβο του Ευρωμπάσκετ του 1987, «έφυγε» τα ξημερώματα από τη ζωή. Η ΚΑΕ ΑΡΗΣ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια της προς την οικογένεια και τους οικείους του «Ευρωκόουτς». Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει…», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΑΕ Άρης.

Τα συλλυπητήρια για το θάνατο του Κώστα Πολίτη εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ο θάνατος του Κώστα Πολίτη γεμίζει με θλίψη τον ελληνικό αθλητισμό και όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Ο Κ. Πολίτης ήταν ο προπονητής που οδήγησε την Εθνική Ελλάδος μπάσκετ στην ιστορική κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ του 1987, μέσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η επιτυχία αυτή έθεσε τα θεμέλια για την εδραίωση του ελληνικού μπάσκετ σε μια από τις κορυφαίες δυνάμεις του κόσμου. Εκτός όμως από σπουδαίος παίκτης και προπονητής του μπάσκετ, ο Κ. Πολίτης ήταν ένας ενεργός πολίτης που άφησε το δικό του στίγμα στην αγαπημένη του πόλη, την Καισαριανή, ένας άνθρωπος που βίωσε τους αγώνες και τις αγωνίες της Αριστεράς».

Με συγκίνηση πληροφορήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, την απώλεια του ομοσπονδιακού προπονητή Κώστα Πολίτη. Ο κ. Βούτσης, δήλωσε: «Ο Κώστας Πολίτης υπήρξε αγαπητός φίλος από παλιά, με διαδρομή, πέραν της προπονητικής που τον έκανε διεθνώς γνωστό, και στην Αριστερά. Διακρίθηκε για το εξαιρετικό ήθος του, ενώ για την αντιδικτατορική του δράση υπέστη συνέπειες στην αθλητική του πορεία και την επαγγελματική του προοπτική. Τα επιτεύγματά του στην Εθνική Ομάδα Μπάσκετ τον έκαναν δημοφιλή σε όλη την Ελλάδα. Υπήρξε από τους αρχιτέκτονες της «εξόδου» του ελληνικού μπάσκετ διεθνώς και μέχρι πρόσφατα υπηρέτησε με πάθος το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζω τα βαθιά συλλυπητήριά μου».

Ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για την απώλεια του Κώστα Πολίτη έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα μας μείνει αξέχαστη εκείνη η βραδιά του 1987 που η Εθνική μπάσκετ θριάμβευσε υπό τον Κώστα Πολίτη. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό», έγραψε στο λογαριασμό του στο «twitter» ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ο Κώστας Πολίτης ήταν ένας σπουδαίος Αθλητικός παράγοντας που οδήγησε το μπάσκετ σε μεγάλες επιτυχίες και έχαιρε καθολικής εκτίμησης. Αποτελεί απώλεια για το μπάσκετ και γενικότερα για τον ελληνικό αθλητισμό, αφού αποτελούσε πρότυπο αγωνιστή μέσα και έξω από το γήπεδο. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του αλλά και στην οικογένεια του ελληνικού μπάσκετ για την βαριά απώλεια», αναφέρει ο Τομέας Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής.

«Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, για την απώλεια του Κώστα Πολίτη. Η προσφορά του στο ελληνικό μπάσκετ και γενικότερα στον ελληνικό αθλητισμό, αφήνει σημαντικές παρακαταθήκες για τις επόμενες γενιές» λέει με ανακοίνωση του το ΚΚΕ.