Εχουμε Μουντιάλ λοιπόν. Περιμένοντας απόψε την είσοδο Βραζιλίας και Γερμανίας στη διοργάνωση, το ενδιαφέρον αρχίζει να φουντώνει και το κλίμα για τους φίλους του ποδοσφαίρου σε όλον τον πλανήτη φορτίζεται ευχάριστα.
Η χορταστική παρουσία της διοργανώτριας Ρωσίας στο εναρκτήριο παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου ενθουσίασε τον κόσμο στο «Λουζνικί» της Μόσχας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν που παρακολούθησε το παιχνίδι, αφού πρώτα κήρυξε την έναρξη της διοργάνωσης, χάρηκε στα γκολ, ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως τα δύσκολα έρχονται. Η Ουρουγουάη σίγουρα δεν είναι Σαουδική Αραβία, αλλά και η Αίγυπτος με τον Μο Σαλάχ στη σύνθεσή της δεν θα αποτελέσει εύκολο αντίπαλο. Το παραδέχτηκε άλλωστε και ο Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ: «Κάναμε το πρώτο βήμα, αλλά ακολουθούν και ισχυρότεροι αντίπαλοι». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το τέλος του ματς, ο ρώσος προπονητής άκουσε να καλεί το κινητό του και με έκπληξη ενημερώθηκε πως θα μιλούσε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν! «Μας έδωσε συγχαρητήρια και ευχήθηκε να συνεχίσουμε το ίδιο καλά» σχολίασε στη συνέχεια.

Το κλίμα διορθώθηκε

Ο ρωσικός Τύπος ήταν από την αρχή επιφυλακτικός με την εθνική ομάδα εν όψει Μουντιάλ, το κλίμα όμως μετά το 5-0 της πρεμιέρας έγινε σαφώς καλύτερο.
Σε αυτό το παιχνίδι είχαμε και το πρώτο θύμα της διοργάνωσης. Ο Αλαν Τζαγκόεφ, από τους καλύτερους παίκτες της ρωσικής ομάδας, αναγκάστηκε να αποχωρήσει μόλις στο 25ο λεπτό με πρόβλημα στο οπίσθιο μηριαίο και η ανησυχία στην αποστολή είναι μεγάλη.
Ο Πούτιν παρακολούθησε το ματς με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν. Συζήτησαν με τον πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο και αντάλλαξαν χειραψία μετά το πρώτο γκολ: «Κάνουν μια συμφωνία για πετρέλαιο. Δεν αφορά το ποδόσφαιρο» ήταν η αντίδραση του σχολιαστή της ITV.
Μετά το τέλος του ματς, ο ρώσος πρόεδρος είχε και άλλη μία συνάντηση, μικρής διάρκειας. Ο Ζοζέ Μουρίνιο παρακολούθησε τον αγώνα με τον Χαβιέ Ζανέτι και είχαν πολλά να θυμηθούν από τη θητεία του Πορτογάλου στην Ιντερ, τη χρονιά του τρεμπλ, με τον Αργεντινό να είναι ο αρχηγός της ομάδας. Πούτιν και Μουρίνιο είπαν κάποιες κουβέντες και φυσικά ακολούθησε η απαραίτητη φωτογραφία.

Αλλάζει το ρυθμό

Απόψε λοιπόν το πρόγραμμα έχει Γερμανία και Βραζιλία. Οι Γερμανοί στο «Λουζνικί» της Μόσχας θα αντιμετωπίσουν το Μεξικό, ενώ ο Νεϊμάρ και η παρέα του θα αγωνιστούν στο Ροστόφ με τη φιλόδοξη Ελβετία.
Το κλίμα στη Βραζιλία είναι εξαιρετικό μετά την επιστροφή του Νεϊμάρ από τον τραυματισμό του. Φάνηκε άλλωστε και στο φιλικό με την Κροατία στο «Ανφιλντ». Μόλις πάτησε ο 26χρονος επιθετικός το πόδι του στο χορτάρι, άλλαξε ο ρυθμός του αγώνα και το καταπληκτικό γκολ που σημείωσε ανέβασε αισθητά την αυτοπεποίθηση της ομάδας. Ο Νεϊμάρ δείχνει στις προπονήσεις πως ανυπομονεί να αρχίσει η δράση, ενώ γενικά όλοι οι παίκτες φαίνεται να απολαμβάνουν την αποστολή τους. Και ο Φελίπε Κουτίνιο στα γενέθλιά του θα πρέπει να το… κατάλαβε. Δέχτηκε αλεύρι, αβγά και γάλα στο πρόσωπο, σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο εορτασμού γενεθλίων στη Σελεσάο.

Χαμηλοί τόνοι

Στη Γερμανία, ο Γιόαχιμ Λεβ κρατάει χαμηλούς τόνους, ωστόσο οι ποδοσφαιριστές έχουν ταξιδέψει στη Ρωσία προκειμένου να υπερασπιστούν τον τίτλο που κατέκτησαν πριν από τέσσερα χρόνια στα γήπεδα της Βραζιλίας.
Στο «στρατηγείο» της ομάδας, στην περιοχή Βατουτίνκι έξω από τη Μόσχα, η Γερμανία προετοιμάστηκε για το αποψινό ματς, με μοναδικό πρόβλημα τον Μεσούτ Οζίλ. Ο Λεβ παραδέχτηκε πως ακόμα η ομάδα δεν έχει φτάσει στο επίπεδο που ο ίδιος επιθυμεί, όμως εξέφρασε την πεποίθηση πως η βελτίωση θα φανεί στη διάρκεια της διοργάνωσης. «Η προετοιμασία μας ήταν αρκετά έντονη και είναι φυσικό να μην έχει η ομάδα ακόμα τη δυναμική που θέλουμε. Αγωνιζόμαστε σε ένα τουρνουά που έχει διάρκεια έναν μήνα και η απόδοσή μας θα βελτιώνεται συνεχώς» είπε ο τεχνικός της Εθνικής Γερμανίας.

Η νέα και ο πρωτάρης

Αύριο μπαίνουν στο παιχνίδι Αγγλία και Βέλγιο. Τα «Λιοντάρια» θα αγωνιστούν στο Βόλγκογκραντ με την Τυνησία, ενώ ο Βέλγιο θα αντιμετωπίσει στο Σότσι τον Παναμά που μετέχει για πρώτη φορά σε τελική φάση.
Ανανεωμένη η Αγγλία, ο Γκάρεθ Σάουθγκέιτ έχει μία από τις πιο νεανικές ομάδες της διοργάνωσης, οι παίκτες απολαμβάνουν προς το παρόν την προετοιμασία, αλλά σίγουρα τα δύσκολα αρχίζουν όταν θα μπουν στο γήπεδο για τα επίσημα παιχνίδια. Ο Τζέιμι Βάρντι επικαλέστηκε ομοιότητες της σημερινής Εθνικής με τη Λέστερ που κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Πρέμιερ Λιγκ πριν από δύο χρόνια.

«Στη Λέστερ ήμασταν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, το κλίμα εξαιρετικό και με διάθεση να κάνουμε αστεία στις προπονήσεις. Ομως όταν μπαίναμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο, τα πάντα άλλαζαν. Υπάρχει τώρα παρόμοια ατμόσφαιρα και νοοτροπία από όλα τα παιδιά μέσα στην Εθνική» είπε ο 31χρονος επιθετικός.
Ο προπονητής του Βελγίου, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, στην επίσημη φωτογράφιση κάθε μέλους της αποστολής επέλεξε να… φτιάχνει τη γραβάτα του. Μπορεί να είναι πρωτάρης σε τόσο μεγάλη διοργάνωση, έχει όμως δείξει πως ξέρει να ελέγχει το κλίμα στα αποδυτήρια και πάνω απ’ όλα έχει βρει την κατάλληλη χημεία. Η πορεία της βελγικής ομάδας στην προκριματική φάση έδειξε πολλά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ